Linkovi

Sud BiH: Odbijen pritvor osumnjičenoj za finansiranje terorizma


Sud BiH (Izvor: BIRN BiH)
Sud BiH (Izvor: BIRN BiH)

Sud Bosne i Hercegovine je odbio prijedlog Državnog tužilaštva da odredi pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti te su joj određene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i putovanja, a od nje se privremeno oduzimaju putne isprave.

Tužilaštvo je pritvor za Hamzabegović, koja osim BiH ima i državljanstvo Švicarske, tražilo zbog opasnosti od bjekstva te bojazni da bi na slobodi mogla počiniti novo krivično djelo, ali je Sud BiH taj prijedlog odbio.

Osumnjičenu su 11. maja 2021. na tuzlanskom aerodromu uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te je izvršen pretres na jednoj lokaciji u Tuzli gdje su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.

Iz Tužilaštva je saopćeno da SIPA zajedno s partnerskim agencijama u BiH i inostranstvu provodi istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata od 2013. do 2018. godine, sudjelovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih formacija takozvanog ISIL-a, uključujući formacije “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije.

Pored toga, prema saopćenju Tužilaštva, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata svome suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji je bio visokopozicionirani pripadnik ISIL-a i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, prosljeđivala novac iako je znala da će taj novac biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Također, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena lično boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu s državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac koji je prosljeđivala”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Sena Hamzabegović je u septembru 2011. osuđena po sporazumu o priznanju krivnje na uslovnu kaznu od jedne godine s rokom kušnje od pet godina zbog pripadnosti organizovanoj grupi koja je krijumčarila državljane BiH u Švicarsku, a tada joj je izrečena i novčana kazna od 3.000 KM.

Sporazumom je Hamzabegović priznala da tokom augusta 2009. prevozila migrante iz Slovenije u Švicarsku u vozilu švicarskih registarskih oznaka, te da je u tuzlanskom naselju Husino od migranata primila ugovoreni iznos novca i odredila ko će kojim vozilom biti prevezen iz BiH.

Senin suprug Muradif Hamzabegović je bio optužen u istom predmetu te je kasnije zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krijumačarenja ljudi osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora i novčanu od 20.000 KM.

Prema publikaciji Atlantske inicijative, Muradif Hamzabegović nije nikada odslužio ovu kaznu jer je u kasno proljeće 2013. godine otišao u Siriju.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG