Linkovi

Studija: Virus blag i rijetko fatalan za djecu u SAD


Porodica Brauning iz Botela u državi Vašington, severno od Sijetla.
Porodica Brauning iz Botela u državi Vašington, severno od Sijetla.

Prvi nacionalni podaci o COVID-19 kod djece u Sjedinjenim Državama pokazuju da, iako bolest obično nije ozbiljna kod djece, neka se ipak razbole toliko da im je potrebno bolničko liječenje.

U izvještaju Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je objavljen u ponedjeljak, navodi se da su visoka temperatura, kašalj, i otežano disanje najčešći simptomi kod djece, ali se ipak pojavljuju rjeđe nego kod odraslih. Zaključci ove studije uglavnom se poklapaju sa izvještajima iz Kine o tome kako novi koronavirus utiče na djecu.

U izvještaju je uključeno oko 150.000 laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze kod odraslih i djece, u periodu između 12. februara i 2. aprila. Oko 2.500 od njih, ili skoro 2 procenta, su činila djeca. Većina se ne razboli, ali je bolesti do sada podleglo troje djece.

Svako peto inficirano dijete je hospitalizovano, dok je kod odraslih u bolnici završila svaka treća osoba. Slučajevi su češći kod starije djece i tinejdžera ali je ozbiljnija bolest, po svemu sudeći, češća kod beba. Slučajevi su malo češći među dječacima, nego među devojčicama.

Vlasti upozoravaju da još nemaju mnogo detalja o pedijatrijskim slučajevima, tako da izvještaj treba smatrati preliminarnim.

Kod većine ljudi, virus izaziva blage ili umjerene simptome koji prođu poslije nekoliko nedjelja. Kod nekih, posebno starijih ljudi ili onih koji već imaju zdravstvene probleme, može da izazove ozbiljnije bolesti, uključujući upalu pluća.

Autori izvještaja naglašavaju da su, pošto ljudi, među kojima su i djeca, koji ne ispoljavaju simptome vjerovatno igraju ulogu u prenošenju virusa, "socijalno distanciranje i svakodnevne preventivne mere" preporučene za sve uzraste.

Doktor Leri Kociolek, specijalista za infektivne bolesti u Dječijoj bolnici Luri u Čikagu, navodi da bi izvještaj trebalo da smanji zabrinutost kod roditelja i zdrdavstvenih radnika i pokaže im da djeca imaju manje šanse od odraslih da se ozbiljno razbole od virusa.

Međutim, to može da predstavlja izazov jer su "pacijenti sa blažim simptomima manje skloni da ostanu u karantinu i mogu da predstavljaju sličan rizik od prenošenja bolesti."

Vlasti treba da uzmu te faktore u obzir kada budu odlučivale kada da ukinu mjere socijalne distance i ponovo otvore škole, smatra Kociolek.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG