Linkovi

Svjetska zdravstvena organizacija hvali Južnu Koreju


A girl wearing a protective face mask to prevent contracting the coronavirus disease (COVID-19) rides a toy kick scooter at a park in Seoul, South Korea, April 3, 2020. REUTERS/Heo Ran
A girl wearing a protective face mask to prevent contracting the coronavirus disease (COVID-19) rides a toy kick scooter at a park in Seoul, South Korea, April 3, 2020. REUTERS/Heo Ran

Južna Koreja je prijajvila manje od 50 inficiranih u posljednjih 24 časa, po prvi put otkako je pandemija korona virusa dostigla vrhunac u ovoj zemlji krajem februara, zbog čega je dobile pohvale Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Centar za kontrolu i spriječavanje bolesti u Seulu je saopštio da je od subote u ponoć registrovano 47 zaraženih, a prethodnog dana 81.

U Južnoj Koreji je ukupno 10.284 osoba inficirano, 191 preminulo, a oporavilo se 6.598.

Južna Koreja je u februaru bila najveće žarište korona virusa izvan Kine, ali je programom masovnog testiranja i praćenja zaraženih spriječila njegovo širenje.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus razgovarao je telefonom sa predsednikom Južne Koreje Moon Jae Inom, pohvalivši njene napore u borbi protiv epidemije.

Moon je rekao da je Južna Koreja spremna da pomogne drugim zemljama u sprječavanju širenja korona virusa. On je istakao da je o tome nedavno razgovarao telefonom sa 20 lidera velikih zemalja.

Tedros je predložio da Južna Koreja pomogne zemljama podsaharske Afrike.

Uprkos ohrabrujućim podacima, južnokorejski zvaničnici pozivaju na oprez, upozoravajući da epidemija širih razmjera može da ponovo izbije u bilo kom trenutku, jer se mala žarišta pojavljuju u crkvama, bolnicama i domovima za zbrinjavanje bolesnih i starijih, kao i među putnicima koji se vraćaju iz inostranstva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG