Linkovi

Ispitivanja u SAD, Čileu i Peruu: Vakcina AstraZenece efikasna 79 posto


AstraZeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine
AstraZeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine

Vakcina koju su napravili Univerizet Oxford i AstraZeneca efikasna je 79 posto u spriječavanju COVID-19, pokazali su rezultati studije u SAD, Čileu i Peruu, saopštila je kompanija koja je tražila da vakcina bude odobrena i u Americi.

AstraZeneca je 100 posto efikasna u spriječavanju teških oblika koronavirusa i potpuno je bezbjedna za upotrebu, saopštio je proizvođač rezultate studije u kojoj je učestvovalo više od 32 hiljade volontera.

Novi podaci mogli bi da uliju sigurnost nakon brige koju su izazvali navodi da AstraZenecina vakcina izaziva krvne ugruške i da nije bezbjedna za upotrebu, što su kasnije demantovali i Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska medicinska agencija.

Brojne evropske zemlje su najprije obustavile upotrebu te vakcine, da bi potom ponovo krenule da je koriste. Da bi vratili povjerenje javnosti u vakcinu, primili su je i pojedini lideri poput britanskog premijera Borisa Johnsona.

AstraZeneca je saopštila da će nezavisna komisija u SAD ponovo istražiti navode o pojavi krvnih ugrušaka posle vakcine.

Kompanija sa sjedištem u Londonu je već potvrdila da je sopstvenom istragom sprovedenom na 21.583 učesnika koji su primili bar jednu dozu vakcine, utvrdila da nema rizika od tromboze .

AstraZeneca u SAD čeka odobrenje za upotrebu od Upave za hranu i lijekove (FDA), za šta će biti potrebno nekoliko nedjelja.

XS
SM
MD
LG