Linkovi

Studija: Lijek za malariju povećao rizik od smrti pacijenata sa Kovidom 19


Predsjednik Trump rekao je novinarima da uzima cink i hidroksiklorokin iz preventivnih razloga, 18. maja 2020.
Predsjednik Trump rekao je novinarima da uzima cink i hidroksiklorokin iz preventivnih razloga, 18. maja 2020.

Lijek za malariju hidroksiklorokin, za koji je predsjednik Donald Trump rekao da ga uzima kao preventivni tretman za koronavirus, povezan je sa povećanim rizikom smrti kod pacijenata sa Kovidom 19, pokazala je studija koja je objavljena u medicinskom žurnalu Lanset. 

U toku studije, praćeno je više od 96.000 ljudi hospitalizovanih sa Kovidom 19, a pokazalo se da je kod osoba liječenih tim lijekom, ili srodnim lijekom klorokin, postojao veći rizik od smrti u poređenju sa onima kojima nije dat taj tretman.

Potražnja za hidroklorokinom, lijekom koji je odobren prije više decenija, naglo je porasla od kada je Trump početkom aprila počeo da ga pominje kao tretman za koronavirus. Ranije ove nedjelje, iznenadio je svijet kada je priznao da uzima taj lijek kao zaštitu od koronavirusa.

Autori studije iz Lanseta kažu da ti lijekovi ne bi trebalo da se koriste za liječenje Kovida 19 van kliničkih proba, dok rezultati tih testova ne budu dostupni, kako bi mogla da se potvrdi bezbjednost i efikasnost tih lijekova kod pacijenata koji imaju Kovid 19. Autori kažu da nisu mogli da potvrde da li je uzimanje tog lijeka bilo od koristi pacijentima sa koronavirusom.

Prije nekoliko nedjelja, Trump je promovisao hidroksiklorokin kao potencijalni tretman na osnovu jednog pozitivnog izvještaja o njegovoj upotrebi protiv virusa, međutim kasnije studije su ustanovile da lijek nije koristan. Američka uprava za hranu i lijekove u aprilu je upozorila protiv korištenja tih lijekova.

Studijom objavljenom u Lansetu razmotreni su podaci iz 671 bolnice, gdje je 14.888 pacijenata dobijalo ili hidroksiklorokin ili klorokin, sa ili bez uzimanja antibiotika (antibiotski makrolida) a 81.144 pacijenata nije dobijalo ni jedan od tih lijekova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG