Linkovi

Zašto je Trumpova izjava da pije lijek za malariju dobro prihvaćena u Indiji?


Farmaceut u Mumbaju pokazuje pakovanje hidroksihlorokina

Izjava predsjednika Donalda Trumpa da uzima hidroksihlorokin, lijek protiv malarije, zbog prevencije koronavirusa izgleda da je dobro prihvaćena u Indiji. 

I prethodna izjava predsjednika Amerike o dobrobiti lijeka protiv malarije uzrokovala je da Indija, kao najveći proizvođač tog lijeka, počne da proizvodi mnogo veće količine - uprkos tome što ne postoje čvrsti dokazi da pomaže u liječenju koronavirusa.

Trump je rekao da uzima lijek za malariju da bi spriječio koronavirus, bez obzira na upozorenja ljekara". Američki predsjednik tvrdi da mu hidroksihlorokin pruža "dodatni osjećaj sigurnosti".

Donald Trump
Donald Trump

Suhil Gupta, farmaceut iz New Delhija, kaže da Trumpova izjava ne utiče mnogo na stanje u Indiji.

"On nije farmaceut i u tom smislu njegove izjave nisu relevantne", rekao je on.

Ali, činjenica je da se proizvodnja lijeka koji se u Indiji već dugo koristi u liječenju malarije i lupusa, povećala otkad je Trump još u martu tweetovao da taj lijek, u kombinaciji sa antibioticima, može da bude prekretnica u liječenju koronavirusa.

Ministarstvo zdravlja Indije ubrzo je odobrilo lijek kao preventivu svim zdravstvenim radnicima, i kao sredstvo za liječenje za one koji su u kritičnom stanju.

Agencija AP navodi da su nadležni u Indiji odbili da komentarišu ove navode.

Indija je u početku zabranjivala izvoz hidroksihlorokina, ali je zabranu ukinula poslije Trumpove najave da bi mogao da uzvrati istom mjerom. Vlada Indije naredila je proizvođačima da sa 1,2 miliona doza skoče na čak 3 miliona pilula mjesečno. Prodaja je skočila od SAD do Australije.

Indija je najveći svjetski proizvođač lijekova po receptu, zbog čega je sličnu ulogu kao sada imala u doba pandemije HIV-a.

Ipak, stručnjaci kažu da je ovoga puta problem u tome što ima malo dokaza da hidroksihlorokin pomaže u tretmanu COVID-19. Indija zato požuruje naučne studije kako bi se potvrdila učinkovitost ovog lijeka.

Studija u SAD nije pokazala nikakve koristi od upotrebe lijeka za malariju, čak je zabilježena i veća smrtnost onih koji su ga uzimali i zato stručnjaci apeluju na oprez.

XS
SM
MD
LG