Linkovi

Elitni univerziteti podnijeli tužbu protiv Trumpove administracije zbog novog pravila o stranim studentima


Studenti u kampusu Univerziteta Harvard u Bostonu, arhiva (Foto: AP/Charles Krupa)
Studenti u kampusu Univerziteta Harvard u Bostonu, arhiva (Foto: AP/Charles Krupa)

Univerzitet Harvard i Institut za tehnologiju Masačusetsa (MIT) podnijeli su u srijedu tužbu protiv odluke administracije predsjednika Donalda Trumpa da zabrani stranim studentima da ostanu u Americi, ako im ove jeseni sva predavanja budu na internetu, prenosi agencija AP.

Tužbom, koja je podnijeta u federalnom sudu u Bostonu, pokušavaju se spriječiti federalne imigracione vlasti da sprovedu novo pravilo kojim se, kako tvrde univerziteti, krši Zakon o administrativnoj proceduri zato što zvaničnici nisu dali adekvatno opravdanje za tu politiku, niti ostavili prostora za komentare javnosti. Trumpova administracije nije komentarisala tužbu.

Agencija za imigraciju i carinu (ICE) u ponedjeljak je obavijestila koledže da će strani studenti biti primorani da napuste SAD ili da se prebace na drugi koledž ako njihove škole na jesen budu držale sve časove na internetu.

Tim studentima neće biti izdate nove vize, dok će stranim državljanima na univerzitetima koji nude kombinaciju predavanja na internetu i u učionici, biti zabranjeno da uzimaju samo online časove.

Strani studenti neće biti izuzeti iz novih smjernica čak i ako su njihove škole primorane da zbog pandemije koronavirusa drže sva predavanja na internetu tokom jeseni.

Smjernice su objavljene istog dana kada je Harvard najavio da će na jesen sva predavanja i dalje biti na internetu. Taj univerzitet je saopštio da će nova mjera spriječiti mnoge od 5 hiljada stranih studenata da ostanu u SAD.

Predsjednik Harvarda Lorens Bakau rekao je da je uredba donijeta bez prethodnog upozorenja i da njenu "okrutnost" nadmašuje samo njena "bezobzirnost".

“Čini se da je namjerno doneta da bi se izvršio pritisak na koledže i univerzitete da ove jeseni otvore učionice na kampusu, bez obzira na strahovanja u pogledu zdravlja i bezbjednosti studenata, predavača i drugih. Ovo se događa u trenutku kada se u Sjedinjenim Državama bilježe rekordni dnevni brojevi novozaraženih, sa više od 300 hiljada novih slučajeva od 1. jula", naveo je Bakau.

Nove smjernice kritikovali su univerziteti širom SAD koji kažu da strani studenti zauzimaju važno mjesto u njihovim zajednicama. Mnoge škole takođe zavise od prihoda od školarina stranih studenata, koji obično plaćaju više za školovanje.

Desetine koledža saopštilo je da planira da na jesen drži neke časove u učionicama, mada neki kažu da je to previše riskantno. Univerzitet južne Kalifornije je prošle nedjelje odustao od planova da vrati studente u kampus i najavio da će predavanja biti uglavnom ili isključivo na internetu.

Američke koledže i univerzitete pohađa više od milion stranih studenata.

Uprkos novim mjerama, State Department je saopštio da su strani studenti dobrodošli u SAD, i da će mnogi imati priliku da se i dalje školuju u Americi.

XS
SM
MD
LG