Linkovi

Univerziteti u SAD ostaju bez velikog broja stranih studenata na jesen


Prazan kampus koledža Benedikt u Kolumbiji, Južnoj Karolini
Prazan kampus koledža Benedikt u Kolumbiji, Južnoj Karolini

Američki univerziteti pripremaju se za veliki pad broja stranih studenata i prihoda, a situaciju će dodatno pogoršati odluka federalnih vlasti da uskrate vize stranim državljanima ako pohađaju univerzitete na kojima se zbog pandemije koronavirusa sva predavanja drže na internetu.

“Aktivni studenti, koji borave Sjedinjenim Državama i upisani su u takve programe moraju odmah da napuste zemlju ili preduzmu druge mjere, kao što je upis u školu gdje se nastava odvija lično, da bi zadržali zakonski status. Ako to ne urade, mogli bi da budu suočeni sa imigracionim posljedicama, koje obuhvataju i početak procesa deportacije", navodi se u saopštenju američke Agencije koja sprovodi imigraciju i carinu (ICE), koje je objavljeno u ponedjeljak.

“Te smjernice su štetne po strane studente i dovode u opasnost njihovo i zdravlje i dobrobit cijele zajednice za visoko obrazovanje. Pandemija virusa COVID19 u Sjedinjenim Državama je i dalje nepredvidiva i institucije bi trebalo da imaju povjerenje i ovlašćenje da donose odluke koje su ispravne za njihove kampuse, a koje su zasnovane na lokalnim uslovima", ocijenila je Ester Brimer, izvršna direktorka Udruženja međunarodnih predavača (NAFSA).

“Ovo je užasavajuće. Nisam mogao da odem kući da produžim F1 vizu zato što su ambasade zatvorene zbog pandemije. Ako budem morao da odem, vjerovatno mi neće biti dozvoljeno da ponovo uđem u SAD", tvitovao je Eron Kirkpatrik iz Sjeverne Irske, koji završava doktorat na Univerzitetu Bejlor u Teksasu.

Prema izvještaju Instituta za međunarodno obrazovanje (IIE), koji je objavljen u maju, 88 odsto od gotovo 600 obrazovnih institucija koje su učestovale u istraživanju, saopštilo je da očekuje manji broj stranih studenata u akademskoj 2020-2021 godini zbog pandemije.

Sedamdeset odsto je saopštilo da očekuje da se pojedini strani studenti neće vratiti na kampus na jesen, a tri četvrtine je dalo opciju studentima da odlože lični upis do kasnije tokom jeseni ili na proljeće 2021. godine.

I dok mnogi koledži i univerziteti pokušavaju da utvrde strategiju za bezbjedan povratak studenata, polovina je nagovijestila da planira da im ponudi upis na internetu. Ako imigracione vlasti bude sprovodila najnoviju mjeru, strani studenti na tim univerzitetima će morati da se ispišu.

Strah od virusa

Američki savjet za obrazovanje (ACE) procjenjuje da će upis studenata u novoj akademskoj godini pasti za 15 odsto, uključujući i predviđeni pad broja stranih studenata od 25 odsto.

Onlajn predavanja
Onlajn predavanja

So Hjun Kim, južnokorejski student koji pohađa Univerzitet Džordž Mejson u Virdžiniji, planira da prati sva predavanja na internetu iz Južne Koreje zato što i dalje strahuje od koronavirusa i zato što smatra da neće moći u potpunosti da iskusi život u Americi.

“Strani studenti idu na američke univerzitete zato što žele da iskuse i američko obrazovanje, kulturu i socijalni život", rekao je Kim za Glas Amerike.

“Moji roditelji se boje zato što broj slučajeva koronavirusa i dalje raste, ali razumiju da koledž ulaže napore da obezbijedi bolje i sigurnije uslove", ističe Vitor Laserda Sigueira, student iz Brazila koji pohađa Univerzitet Stetson na Flioridi.

Vitor, koji studira fiziku, kaže da planira da se na jesen vrati u kampus.

“Imam časove u laboratoriji i hor, zbog čega internet format nije najbolji za mene. Takođe, internet mi nije dobar kući, što otežava pristup sadržaju. Više bih volio da zatražim odsustvo nego ponovo da pratim online predavanja", ističe brazilski student.

Ogroman pad prihoda

Očekivani pad broja stranih studenata vjerovatno će imati ogromne finansijske posljedice po visoko obrazovanje u Americi.

Prema istraživanju Instituta Brukings, strani studenti čine 5 odsto upisa u ustanove za visoko obrazovanje u Americi, a prihod od školarine je 2,5 milijardi dolara. Postoji nekoliko razloga za tako visok prihod - strani studenti koji pohađaju američke državne univerzitete plaćaju punu školarinu. Takođe dobijaju manju finansijsku pomoć od domaćih studenata.

Prazan kampus koledža u Vermontu, mart 2020. godine
Prazan kampus koledža u Vermontu, mart 2020. godine

Prema istraživanju Udruženja međunarodnih predavača, Sjedinjene Države bi mogle da izgube 3 milijarde dolara na jesen zbog pada broja stranih studenata, uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Zbog tog pada se očekuje da ustanove za visoko obrazovanje pretrpe gubitak od 23 milijarde dolara, naveo je Američki savjet za obrazovanje.,

“COVID 19 ugrožava finansije visokog obrazovanja. Za neke univerzitete, pad prihoda će biti bolan, a za neke možda katastrofa. Prvo, u gotovo svakoj školi postoji određeni rizik od značajnog finansijskog gubitka. Drugo, ti rizici su različiti za škole. Ako situacija bude zaista loša, neke će biti zatvorene", napisao je Dik Starts, profesor ekonomije na Univerzitetu Kalifornije.

Ograničeno izdavanje viza

Eksperti za obrazovanje ocjenjuju da će nedavno uvedene restrikcije na izdavanje H1-B viza spriječiti mnoge strane državljane da se školuju u Americi.

Trumpova administracija suspendovala je izdavanje H1-B, J i drugih prviremenih radnih viza do kraja ove godine. U fiskalnoj 2019. godini, u Americi je izdato gotovo 190 hiljada H1-B i najmanje 350 hiljada J-1 viza.

Iako se odluka ne odnosi na strane državljane kojima su te vize već izdate, nove mjere u kombinaciji sa najnovijim potezom imigracionih vlasti dovešće do drastičnog pada broja stranih studenata.

Restrikcije na izdavanje viza već su uvedene kineskim studentima koji koriste Program za izbornu praktičnu obuku (OPT), koji stranim studentima u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike omogućava da na studentskoj vizi "rade za američkog poslodavca" tri godine, a studentima u drugim oblastima jednu godinu.

Učešće u tom programu naglo je poraslo prethodnih godina. 2017. godine rekordnih 276.500 stranih studenata dobilo je radnu dozvolu u okviru programa, pokazuju podaci istraživačkog centra Pju.

Sjedinjene Države su 2019. godine imale rekordan broj stranih studenata, 1.095.299, uglavnom iz Kine, pokazuju podaci Instituta za međunarodno obrazovanje. Međutim, tempo rasta dvije godine prije toga je bio usporen.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG