Linkovi

Trump traži otvaranje škola uprkos širenju koronavirusa


Trump: Škole se moraju otvoriti u jesen
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Trump: Škole se moraju otvoriti u jesen

Predsjednik Donald Trump traži otvaranje škola ove jeseni, uprkos naglom rastu zaraženih od koronavirusa širom zemlje, mahom među mladim Amerikancima, i sve većem broju hospitalizacija u mnogim državama.

Trump je na sastanku u Bijeloj kući o tom pitanju rekao da će izvršiti pritisak na guvernere da otvore škole i ustvrdio da neki ljudi žele da ih drže zatvorenim iz političkih razloga.

"Nema šanse, zbog čega ćemo da izvršimo pritisak na guvernere i sve ostale da otvore škole", poručio je američki lider na sastanku kojem su prisustvovali školski i zdravstveni zvaničnici.

Trump je priznao da raste broj zaraženih u nekim državama, ali je dodao da je stopa smrtnosti naglo pala i da su mladi ljudi, koji se zaraze, u "izvanrednom stanju".

"Vrijeme je da budemo otvoreni, da ostanemo otvoreni, a požare ćemo gasiti kako budu izbijali", rekao je američki lider.

Sa guvernerima je razgovarala i sekretarka za obrazovanje Betsi Devos koja je, prema navodima agencije AP, kritikovala planove nekih lokalnih okruga da se nastava u školama drži samo nekoliko dana nedeljno. Devos je, prema audio snimku razgovora do kojeg je došao AP, poručila da škole moraju da budu "u potpunosti operativne" čak i u svjetlu pandemije koronavirusa.

Biznisi i konzervativne organizacije ističu da je ponovno, bezbjedno otvaranje škola važno za povratak roditelja na posao i oživljavanje američke ekonomije.

Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild rekao je na forumu u Bijeloj kući da bi škole trebalo da budu otvorene dok je koronavirus i dalje prisutan, ali da mogu da budu preduzete adekvatne mjere bezbjednosti. Redfild je dodao da centri nikada nisu preporučili zatvaranje škola.

"Moramo da ponovo otvorimo škole. To možemo da uradimo bezbjedno. Trebalo bi da se obavežemo i jednostavno to uradimo", naglasio je Redfild.

Državne i lokalne vlade, pod čijom su upravom osnovne i srednje škole, pokušavaju da utvrde kako će izgledati nova školska godina i da balansiraju potrebu za obrazovanjem i rizik od širenja virusa.

Predavači kažu da su socijalizacija djece i drugi benefiti, kao što su školski programi za ishranu, od ključne važnosti. Eksperti takođe navode da nastava na internetu produbljuje podjele između siromašnijih i bogatijih Amerikanaca, koji imaju veći pristup tehnologiji.

Većina roditelja djece školskog uzrasta takođe zavisi od njihovog odlaska u školu da bi mogla da radi.

Međutim, zbog alarmantanog rasta broja novozaraženih u SAD, naročito među mladima, strahuje se da je povećan rizik da djeca prenesu virus odraslima kod kuće ili starijim nastavnicima i zaposlenima u školi.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti "ohrabruju školske okruge da utvrde planove za otvaranje kojima se predviđaju slučajevi virusa COVID 19, umanjuje rizik od širenja i zatim ograničava potreba za potencijalnim zatvaranjem škola", rekao je zvaničnik administracije.

Florida, čiji je guverner republikanac, u ponedjeljak je izdala sveobuhvatnu uredbu o povratku đaka u škole na jesen, uprkos ogromnom rastu broja novozaraženih i hospitalizacija u toj državi.

Guvernerka Mičigena, demokrata Grečen Vitmer, rekla je da je još rano donijeti odluku o školama, imajući u vidu nova žarišta u zemlji.

"Ako Trump želi da se škole ponovo otvore, trebalo bi da traži da se širom zemlje nose maske", rekla je Vitmer za kablovsku mrežu CNN i dodala da je nošenje maske "jednostavno i efikasno" rješenje za suzbijanje širenja virusa.

Koledži i univerziteti takođe razmatraju planove za povratak na jesen, uključujući i izmjene kada je riječ o onlin časovima.

Trumpova administracija u ponedjeljak je saopštila da strani studenti moraju da napuste zemlju ako se u njihovim školama nastava bude u potpunosti držala na internetu, što bi moglo značajno da umanji profit tih obrazovnih ustanova.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG