Linkovi

Stručnjaci upozoravaju da SAD zaostaje za Kinom u ključnim tehnologijama


Posetioci posmatraju avion za elektronsko ratovanje J-16D kineske vojske tokom aeromitinga, 29. septembra 2021. u Zhuhaiju, Kina. 
Posetioci posmatraju avion za elektronsko ratovanje J-16D kineske vojske tokom aeromitinga, 29. septembra 2021. u Zhuhaiju, Kina. 

Bivši i sadašnji američki zvaničnici i rukovodioci u privatnom sektoru su u petak u Washingtonu rekli da su zabrinuti zaostajanjem Sjedinjenih Država za Kinom po pitanju ključnih tehnologija i da su suočene sa tim da druge zemlje mogu dominirati u razvoju komunikacija i tehnologija.

Skup je organizovao Projekat specijalnih kompetitivnih studija (SCSP), koji je predvodio bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, čija je navedena svrha "da se osigura da je Amerika pozicionirana i organizirana da pobijedi u tehno-ekonomskom takmičenju od sada do 2030. godine, što je okvir za oblikovanje budućnosti".

Među prisutnima je preovladavalo mišljenje da je ugrožena sposobnost nacije da zaista pobijedi u tom takmičenju.

Strašna predviđanja

Nekoliko dana prije summita, SCSP je objavio izvještaj u kojem predviđa što bi se dogodilo ako Kina postane globalni tehnološki lider.

"Razumijevanje uloga zahtijeva zamišljanje svijeta u kojem autoritarna država kontrolira digitalnu infrastrukturu, uživa dominantan položaj u svjetskim tehnološkim platformama, kontrolira sredstva za proizvodnju kritičnih tehnologija i koristi novi val tehnologija opće namjene, poput biotehnologije i novih energetskih tehnologija, transformiše svoje društvo, privredu i vojsku", stoji u izvještaju.

Kineski predsjednik Xi Jinping tokom Svjetske internet konferencije u Wuzhenu, provincija Zhejiang, Kina, 23. novembra 2020.
Kineski predsjednik Xi Jinping tokom Svjetske internet konferencije u Wuzhenu, provincija Zhejiang, Kina, 23. novembra 2020.

Izvještaj predviđa budućnost u kojoj Kina, a ne SAD, ubire milijarde dolara prihoda stvorenog novim tehnološkim napretkom i koristi svoju moć kako bi dokazala da je autokracija, a ne demokracija, superiorniji oblik vladavine.

U mračnoj viziji izvještaja, Kina promiče koncept "suverenog" interneta, gdje pojedinačne zemlje ograničavaju protok informacija svojim ljudima, i gdje Kina razvija i vjerojatno kontrolira ključnu tehnologiju koja podržava kritičnu infrastrukturu u zemljama širom svijeta.

Konačno, izvještaj upozorava da bi prema takvom scenariju američka vojska izgubila tehnološko vodstvo nad Kinom i drugim konkurentima, a Kina bi mogla biti u poziciji da prekine opskrbu "mikroelektronikom i drugim kritičnim tehnološkim inputima".

"Ništa nije neizbježno"

U obraćanju na skupu, čini se da se savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan slaže da se nacija suočava sa značajnim izazovima u održavanju koraka s Kinom u razvoju nove tehnologije.

"Znamo da ništa nije neizbježno u održavanju temeljne američke snage i konkurentske prednosti u svijetu", rekao je Sullivan. "I znamo da ga treba obnoviti, revitalizirati i upravljati njime, a to je osobito istinito kada je riječ o tehnološkom vodstvu SAD-a".

Američki sekretar za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan
Američki sekretar za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan

U vezi Kine, rekao je, "suočavamo se s konkurentom koji je odlučan preuzeti tehnološko vodstvo SAD-a i spreman je posvetiti gotovo neograničene resurse za to".

Sullivan je, međutim, također rekao da je administracija predsjednika Joea Bidena svjesna prijetnje i da radi na tome da joj se suprotstavi. Sullivan je posebno istaknuo nedavno usvajanje zakona koji usmjerava više od 50 milijardi dolara na uspostavu naprednih pogona za proizvodnju mikročipova u SAD-u.

"Radi se o historijskom ulaganju koje nas vraća na pravi put da predvodimo industrije budućnosti", rekao je Sullivan. "Udvostručujemo svoje napore da budemo magnet za vrhunske tehničke talente u svijetu. Prilagodili smo naše alate za zaštitu tehnologije novim geopolitičkim realnostima. I što je najvažnije, učinili smo to na način koji je uključiv, snažan i dosljedan našim vrijednostima."

"Nedovoljno brzo"

H.R. McMaster, penzionisani general vojske koji je služio kao savjetnik za nacionalnu sigurnost za vrijeme Trumpove administracije, pojavio se kao panelista na konferenciji. Rekao je da, dok se napreduje, treba ubrzati tempo.

"Ne ide dovoljno brzo, jer smo toliko zaostali, jer postoji previše godina ličnog zadovoljstva zasnovanog na pogrešnim pretpostavkama o prirodi svijeta nakon Hladnog rata", rekao je McMaster.

Pozvao je na aktivnije napore u blokiranju tehnološkog napretka Kine, rekavši: "Sada nam je potrebna kontrola izvoza, kako bismo spriječili Kinu da dobije diferencijalnu prednost, dok zadržavamo naše konkurentske prednosti."

Kina je u više navrata kritizirala napore SAD-a da ometaju njihov tehnološki napredak, a o čemu je i glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Mao Ning govorio ove sedmice kada je upitan o američkoj kontroli izvoza.

"Ono što SAD rade je čisto 'naučno-tehnološka hegemonija'", rekla je ona. "Nastoje da iskoriste svoju tehnološku snagu kao prednost za ometanje i suzbijanje razvoja tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju. Dok trube o jednakim uslovima i takozvanom 'poretku zasnovanom na pravilima', SAD brinu samo o 'Americi na prvom mjestu' i vjeruju da su u pravu. SAD se vjerovatno nadaju da će Kina i ostatak svijeta u razvoju zauvijek ostati na donjem kraju industrijskog lanca. Ovo nije konstruktivno."

5G kao upozorenje

Tema koja se ponavljala na skupu bio je razvoj 5G bežične internetske tehnologije, polja u kojem su zapadne zemlje, uključujući SAD, daleko iza Kine. Kineske kompanije, posebno Huawei, razvile su dominantnu globalnu poziciju u pružanju 5G mrežne opreme.

Ilustracija: Pametni telefon sa Huawei logom se vidi ispred američke zastave na ovoj ilustraciji
Ilustracija: Pametni telefon sa Huawei logom se vidi ispred američke zastave na ovoj ilustraciji

Zabrinuti da bi oprema kineske proizvodnje kao okosnica osjetljive komunikacijske tehnologije mogla stvoriti špijunažu ili sigurnosni rizik, SAD i neki od njenih saveznika pokrenuli su globalnu kampanju za blokiranje instalacije Huaweijeve opreme, čak i ako je to značilo značajna kašnjenja u uvođenje 5G bežične usluge.

"Ključna poruka ovdje je da se moramo pobrinuti da se ono što nam se dogodilo u 5G mreži više ne ponovi", rekao je bivši direktor Googlea Eric Schmidt. "Ne mogu to jasnije reći. Ne želite raditi na platformskim tehnologijama koje koristite svaki dan, a kojima dominiraju nedemokratski, neotvoreni sistemi."

Schmidt je rekao da bi bilo teško ostati ispred Kine u tehnološkom smislu, predviđajući da će Peking "udvostručiti takmičenje u područjima do kojih nam je stalo", uključujući umjetnu inteligenciju, kvantno računarstvo, biotehnologiju i drugo.

Održavanje odnosa

Jon Huntsman, bivši američki ambasador u Kini, rekao je da Amerikanci uglavnom nisu informisani o tome koliko je Kina ispred Sjedinjenih Država u nekim tehnologijama. Sadašnji potpredsjednik Ford Motor Company, Huntsman, rekao je da je u razvoju električnih vozila, na primjer, Kina najmanje pet godina ispred SAD-a.

Rekao je da SAD moraju ići tankom linijom kako bi sustigle Kinu u nekim oblastima i zadržale svoju prednost u drugim. Posebno je naglasio potrebu da se zadrže lični poslovni i drugi odnosi sa kineskim narodom.

"Razdvajanje nije dobra stvar," rekao je on. "Završićemo sa Kinom tamo gdje smo sada sa Rusijom ako to uradimo." Dodao je: "Razdvajanje će samo stvoriti otuđenje, nesporazume i nestabilnost, globalno, na sigurnosnoj strani."

XS
SM
MD
LG