Linkovi

Tri američke kompanije sankcionisane zbog slanja nacrta Kini


ilustracija
ilustracija

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena optužila je u srijedu tri američke kompanije da su Kini poslale nacrte i tehničke crteže za satelitsku i raketnu tehnologiju i druge prototipove odbrane.

Ministarstvo trgovine je iznijelo optužbe, jer je blokiralo tri kompanije da izvoze artikle u strane zemlje 180 dana.

Ta kazna, poznata kao nalog za privremeno odbijanje, smatra se jednom od najstrožih građanskih sankcija koje su dostupne.

Kompanije — Kviksilver Manufakturing (Quicksilver Manufacturing Inc), Rapid Kat (Rapid Cut LLC) i U.S. Prototajp (U.S. Prototype Inc) — pružaju usluge 3-D štampanja kupcima koji uključuju proizvođače svemirske i odbrambene tehnologije.

Ministarstvo trgovine kaže da bi kupci slali nacrte i crteže kompanijama koje žele da se štampaju – a da bi kompanije zauzvrat slale taj rad u Kinu, vjerovatno kao način da smanje troškove.

Za tu transakciju bi bilo potrebno odobrenje vlade SAD, ali nije tražena dozvola, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

"Dostavljanje 3-D štampanja svemirskih i odbrambenih prototipova u Kinu šteti nacionalnoj bezbjednosti SAD", rekao je u saopštenju Metju Akselrod, pomoćnik sekretara za trgovinu za sprovođenje izvoza.

"Slanjem tehničkih crteža i nacrta svojih kupaca u Kinu, ove kompanije su možda uštedjele nekoliko dolara – ali su to učinile na zajednički trošak zaštite američke vojne tehnologije", dodao je on.

Naredba Ministarstva trgovine na 11 stranica ne navodi da je nacrte koristila kineska vojska, ali kaže da akcije predstavljaju "ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu bezbjednost".

Američki zvaničnici su u prošlosti upozoravali na nejasne linije između vojske i privatne industrije.

Odjeljenje za trgovinu je koristilo klijente kompanija da provjere njihovu evidenciju kako bi se uvjerilo da njihova intelektualna svojina nije ugrožena.

Kompanije koriste isto poštansko sanduče u Vilmingtonu u Sjevernoj Karolini.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG