Linkovi

Stručnjaci: Izjava Tegeltije da je predstavnik RS-a u sukobu sa Zakonom o VSTV-u


Milan Tegeltija na vanrednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Sarajevo, 23. maj 2019. godine
Milan Tegeltija na vanrednoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Sarajevo, 23. maj 2019. godine

Izjava Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV), u kojoj kaže kako je on predstavnik Republike Srpske (RS) u krovnoj pravosudnoj instituciji u Bosni i Hercegovini nije u skladu sa Zakonom o VSTV-u, kažu stručnjaci i predstavnici pravosudne zajednice koje je kontaktirala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i dodaju kako njegov rad ne bi trebao zavisiti od odluka institucija RS-a o radu u državnim institucijama.

Sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu Faris Vehabović smatra da je ova Tegeltijina izjava “mnogo gora od mnoštva izjava koje je dao u aferi ‘Potkivanje’”.

“Izgleda da se Milan potpuno oslobodio ‘stega’ neovisnosti i nepristrasnosti i konačno počeo da otvoreno pokazuje šta o njima misli i otkud dolaze instrukcije”, kaže Vehabović za BIRN BiH.

On smatra kako je sada potrebna reakcija VSTV-a i primjena Zakona o VSTV-u, kojim je jasno definirano da je ovo organ koji, kao nezavisan i samostalan, treba da osigura nezavisno i nepristrasno pravosuđe.

“Ako VSTV ni sada ne reaguje, onda treba pod hitno staviti ključ u bravu VSTV-a”, kaže Vehabović.

Tegeltija je, nakon odluke Ustavnog suda BiH u kojoj je ocijenjeno da je Član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a suprotan Ustavu BiH, što je interpretirano kao odluka da je poljoprivredno zemljište u RS-u imovina BiH, kazao da “dolazi iz RS-a, predstavnik je RS-a u VSTV-u”.

“Sastavni dio sam Podvijeća RS-a i imam obaveze prema RS-u, i ja i svi ostali članovi iz RS-a, prema tome ne možemo ignorisati stavove RS-a po tom pitanju, a ne možemo prejudicirati kakve će biti prema VSTV-u”, kazao je Tegeltija na posljednjoj održanoj sjednici VSTV-a odgovarajući na pitanje novinara da li će poštovati odluke koje institucije RS-a donesu.

Nakon toga je na sastanku dužnosnika RS-a, predstavnika u institucijama BiH, donesena odluka da predstavnici RS-a koji djeluju u institucijama BiH obustave učestvovanje u donošenju odluka sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranaca.

Danas je povodom toga u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) zakazana Deseta posebna sjednica sa samo jednom tačkom – Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH na prijedlog predsjednice RS-a Željke Cvijanović.

Bivši sudija Vehid Šehić kaže za BIRN BiH kako je Milan Tegeltija izabran ispred općinskih sudija koji su ga izabrali da bude član, te da on nije predstavnik Republike Srpske u ovom tijelu.

“Mi imamo dvije izjave Milana Tegeltija koje su kontradiktorne. Kada je bio odnos prema Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno Predstavničkom domu u trenutku kad se raspravljalo o Izvještaju o radu VSTV-a, on je rekao da je VSTV nezavisna institucija, da oni ne moraju nikome polagati račune, pa ni Predstavničkom domu, to je bio razlog da on ne dođe na sjednicu. Imamo sada izjavu gdje je on izjavio da će poštovati odluke NSRS-a pošto je on predstavnik RS-a u državnoj instituciji VSTV. Zaboravlja da je on izabran od strane sudija opštinskih sudova u RS-u za člana VSTV-a i da je on još uvijek sudija, s tim što on privremeno obavlja funkciju predsjednika VSTV-a, a lični dohodak ostvaruje u Opštinskom sudu Banja Luka”, kazao je Šehić za BIRN.

Zakon o VSTV-u predviđa da se u sastav Vijeća bira 15 članova, od kojih je jedan sudija okružnog ili osnovnog suda iz Republike Srpske kojeg biraju sudije okružnih i osnovnih sudova RS-a.

Predsjednik VSTV-a je za BIRN BiH kazao kako u potpunosti stoji iza onoga što je rekao, te da to u potpunosti proizlazi iz Zakona o VSTV-u.

“Upućujem vas na Zakon o VSTS-u, kojim je izričito predviđeno postojanje ‘podvijeća RS-a’ te ko ga čini. Takođe, podsjećam na činjenicu da je VSTS institucija nastala sporazumom o prenosu nadležnosti, gdje je jedan od uslova bilo uspostavljanje i funkcionisanje podvijeća RS-a u VSTS-u BiH”, kaže Tegeltija za BIRN BiH.

Prema Zakonu o VSTV-u, podvijeća VSTV-a su formirana tako da ih čine članovi VSTV-a onog entiteta za koji se bira kandidat za sudiju ili tužioca.

Ružica Jukić, potpredsjednica Vijeća, za BIRN BiH je kazala kako neće komentarisati izjavu predsjednika Tegeltije. Ona je u svom odgovoru navela kako je VSTV reguliran zakonom i to prenosom nadležnosti, te da su članovi Vijeća “tražili da se VSTV ugradi u Ustav BiH, jer onda ne bi bilo ovakvih situacija”.

“On nije ustavna kategorija, pa ga se može lakše i srušiti. Ja ne bih voljela da se to desi, i mislim da i neće. Treba samo malo više razgovora i kompromisa. Mislim da bi pravosuđe izgubilo kada bi se ponovo razdvojila vijeća”, kaže Jukić.

Goran Nezirović, član VSTV-a, kaže kako je smisao osnivanja VSTV-a “jačanje nezavisnosti pravosuđa i omogućavanje upravljanja pitanjima pravosuđa entiteta na pravičan, transparentan i djelotvoran način”.

“VSTV nije zamišljeno kao predstavničko tijelo entiteta. Okolnosti da se jedan broj članova VSTV-a bira od strane određenog broja pravosudnih institucija s nivoa RS-a – u okviru VSTV-a BiH djeluje Podvijeće RS-a, nadležno za predlaganje kandidata za pravosudne institucije s područja RS-a, ne znači da ti članovi predstavljaju isključivo RS, već cjelokupno pravosuđe BiH”, kaže Nezirović i dodaje kako dio izjave u kojoj Tegeltija kaže kako članovi iz RS-a imaju i obavezu prema RS-u “može navesti na zaključak da bi se ti članovi, ukoliko nadležni organi RS-a donesu takvu odluku, povinovali zahtjevu za blokadu donošenja odluka od strane VSTV-a BiH”.

Jadranka Lokmić-Misirača, potpredsjednica Vijeća, kazala je kako nema individualni komentar na ovu izjavu.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG