Linkovi

Tegeltija o obustavama u institucijama BiH: Imam obaveze prema RS-u


Milan Tegeltija
Milan Tegeltija

Vijest da će političari iz RS obustaviti rad u odlučivanju u institucijama BiH prvi čovjek VSTV-a BiH nije htio komentarisati uz poruku da ima obaveze prema RS-u.

Rekao je kako o tome još uvijek nema zvanične odluke i da ne želi da se izjašnjava na izjave sa političkih sastanaka.

„S obzirom na sve to kao predstavnik RS-a imam i obaveze prema RS koju ja i drugi članovi iz RS-a predstavljamo u VSTS-u koji je zakonom koncipiran kao predstavničko tijelo”, rekao je jeTegeltija, prenosi N1.

VSTV na čelu sa Tegeltijom predmet je kritika zbog svog rada. U nedavnom izvještaju o vladavini prava u BiH kojeg je predstavio Reinhard Priebe se kaže kako je VSTV proteklih godina i sam postao dio problema u pravosuđu.

Reinhard Priebe, nezavisni pravni stručnjak Evropske unije
Reinhard Priebe, nezavisni pravni stručnjak Evropske unije

„Građani, pa čak i članovi pravosudne zajednice često percipiraju VSTV kao centar neotuđive moći u rukama osoba koje služe interesima mreže političkih pokrovitelja i utjecaja”, kaže se u izvještaju.

U izvještaju se također govori i o disciplinskom postupku protiv predsjednika Tegeltije zbog afere Potkivanje: „Nije provedena nikakva suštinska disciplinska istraga. Propuštena je važna prilika da se postavi presedan kada je riječ o integritetu.”

Razlog zbog kojeg su političari iz RS najavili da obustavljaju odlučivanje u institucijama BiH, a što znači i blokadu vlasti, nalazi se nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH ovog mjeseca je odlučio da se poljoprivredno zemljište smatra državnom, a ne entitetskom imovinom. Ustavni sud je tako osporio dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu u RS u kojem se kaže da poljoprivredno zemljište kao javno dobro, odnosno državno zemljište po sili zakon postaje i posjed RS.

Političari iz RS, kako je najavljeno, ne žele učestvovati u odlučivanju u institucijama BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a koji bi eliminisao strane sudije.

Ustavni sud BiH čini devet sudija, a troje sudija su stranci koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacije sa Predsjedništvom BiH.

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik
Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik

U Istočnom Sarajevu danas se sastaju lideri HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik.

Poput člana Predsjedništva BiH Dodika, koji se nalazi na američkoj crnoj listi zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma, i Čović, član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH, stava je da su strane sudije davno trebale napustiti Ustavni sud BiH.

Lider SDA i član Kolega Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović rekao je danas, kako prenose mediji, kako neće popustiti pod pritiscima i ako treba ponovo će se ući u krizu, jer se Ustav BiH i vladavina zakona trebaju poštovati.

Mediji izvještavaju da zastupnik u Parlamentu BiH Dragan Mektić kaže da se neće poštovati odluke o obustavi u odlučivanju u institucijama BiH, govoreći da se govori o ličnom motivu Dodika.

Na cjelokupnu situaciju osvrnuo se i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, rekavši da se političari trebaju suzdržati od podjela i fokusirati se na napredak BiH.

„Evropska unija ponovno ističe da su uloga i nadležnosti Ustavnog suda BiH od temeljne važnosti za zemlju, uključujući i konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka”, rekao je Sattler.

XS
SM
MD
LG