Linkovi

Drugostepena disciplinska komisija potvrdila odbacivanje tužbe protiv Milana Tegeltije


Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a
Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a

Ni Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a nije prihvatila tužbu protiv prvog čovjeka VSTV-a Milana Tegeltije koja je proizašla iz afere „Potkivanje”.

U šturom saopćenju za javnost objašnjeno je da je žalba Ureda disciplinskog tužioca na odluku Prvostepene disciplinske komisije odbačena kao neosnovana.

Ured je podnio tužbu protiv Tegeltije zbog disciplinskog prekršaja koji se odnosi na sudije, a koji predstavlja „bilo kakvo ponašanje koje dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet sudstva”.

Tegeltija je sudija Osnovnog suda u Banja Luci i predsjednik VSTV-a, krovne pravosudne institucije u BiH.

Istovremeno je Ured tražio i suspenziju Tegeltije do okončanja disciplinskog postupka.

Prvostepena disciplinska komisija odbacila je tužbu, kao i zahtjev za suspenzijom.

Tegeltija je u centar afere dospio nakon što je magazin Žurnal objavio video snimak sastanka Tegeltije, inspektora SIPA-e Marka Pandže i biznismena iz Krajine Nermina Aleševića, koji i sastanak tajno snimao.

Sastanak se odvijao u banjalučkoj kafani 2018. godine.

Pandža je biznismenu iz Krajine Nerminu Aleševiću ugovorio sastanak sa Tegeltijom u namjeri da se ubrza predmet pred sarajevskim tužilaštvom u koji je Alešević uključen.

Tegeltija je od Aleševića tražio detaljnije podatke u predmetu.

„Broj predmeta, ko je prijavljen. Ja ću vidjeti s Dalidom (tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo) šta je i kako je, pa ću ti onda moći reći”, rekao je Tegeltija Aleševiću.

Istovremeno, u Tužilaštvu BiH formiran je predmet nakon objave tajnog snimka, a Tegeltija je saslušan u svojstvu svjedoka.

Tegeltija negira da je tražio i primio novac u aferi „Potkivanje”.

XS
SM
MD
LG