Linkovi

Teme SAD / SVIJET

Stoltenberg u Kongresu pozvao na jedinstvo i upozorio na prijetnje iz Rusije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u obraćanju Kongresu

U Washingtonu se obilježava 70 godina osnivanja NATO saveza.

Jens Stoltenberg obratio se članovima oba doma Kongresa. Prvo obraćanje jednog generalnog sekretara NATO-a američkom Kongresu za mnoge poruka da, uprkos kritikama američkog lidera Donalda Trumpa, alijansa na 70. godišnjicu osnivanja ima čvrstu podršku u Washingtonu.

U trenutku povišenih tenzija između transatlantskih saveznika, prvi čovjek Alijanse Jens Stoltenberg je u sali Predstavničkog doma naglasio istorijske veze koje su Sjedinjenim Državama i njihovim evropskim partnerima omogućile da očuvaju mir.

„Još od osnivanja NATO-a 1949. godine, svaki Kongres, svaki američki predsjednik, vaši muškarci i žene u uniformi i američki narod čvrsto su podržavali NATO. Amerika je osnov naše Alijanse, ključna za evropsku bezbjednost i našu slobodu. Ne bismo imali mirnu i prosperitetnu Evropu bez žrtvovanja i posvećenosti Sjedinjenih Država. NATO je dobar za Evropu i za Sjedinjene Države. Kroz NATO, Sjedinjene Države imaju više prijatelja i saveznika nego bilo koja druga sila i zbog toga su snažnije i bezbjednije“.

Predsjednik SAD Donald Trump je, od preuzimanja položaja, više puta oštro kritikovao druge članice NATO, zato što ne izdvajaju dovoljno za odbranu.

Na jučerašnjem sastanku sa Stoltenbergom, evropske saveznike je ipak pohvalio što troše više, ali i poručio da Amerika i dalje snosi najveći teret zaštite Evrope. Stoltenberg je Trumpovu poruku prenio i članovima Kongresa.

„Saveznici moraju da više troše na odbranu. To je jasna poruka predsjednika Trumpa, koja ima stvaran uticaj. Nakon višegodišnjeg smanjenja budžeta za odbranu, sve saveznice povećale su izdvajanja. Prije su ukidale milijarde, sada ih dodaju. Protekle dvije godine, evropski saveznici i Kanada izdvojili su dodatnih 41 milijardu. Do kraja godine, ta cifra će porasti na stotinu milijardi“, rekao je Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku sa predsjednikom Donaldom Trumpom
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na sastanku sa predsjednikom Donaldom Trumpom

​Ključna reč - jedinstvo

Stoltenberg je u govoru NATO nazvao najjačim savezom u istoriji koji se međutim i danas suočava sa brojnim izazovima. Među njima je sve agresivnija Rusija, koju je generalni sekretar, između ostalog, optužio za nagomilavanje vojske od Arktika do Mediterana i od Crnog mora do Baltika, cyber napade, pokušaje miješanja u demokratije i nepoštovanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, iz kojeg su se povukli i Washington i Moskva.

„Rusija krši sporazum. U Evropi nema novih američkih raketa, ali ima ruskih. I dalje pozivam Rusiju da ponovo poštuje Sporazum o nuklearnim snagama, ali ona do sada nije preuzela korake da to uradi. Vrijeme ističe, zbog čega se moramo pripremiti za svijet bez sporazuma. Bićemo umjereni i koordinisani. Nećemo raditi isto što i Rusija. NATO nema namjeru da u Evropi rasporedi nuklearne rakete koje se ispaljuju sa zemlje. Međutim, NATO će uvijek preduzimati neophodne korake na kredibilnom i efikasnom odvraćanju“, istakao je generalni sekretar NATO-a.

U svijetlu sadašnjih i budućih izazova neophodno je održati jedinstvo, zaključio je Stoltenberg.

"Moramo da prevaziđemo razlike jer nam je jedinstvo potrebnije nego ikada. Suočavamo se sa izazovima bez presedana, sa kojima nijedna nacija ne može sama da se suoči."

Njegov govor često je prekidan aplauzom i ovacijama članova Kongresa za koje je obraćanje generalnog sekretara NATO-a bila prilika da još jednom pokažu da Amerika ostaje posvećena sada već 70 godina staroj alijansi.

Pence upozorio Nemačku i Tursku

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence na skupu Atlantskog savjeta posvećenom 70 godišnjici Alijanse, rekao je da je Alijansa danas snažnija nego ikada, i da su SAD i daje najveći saveznik Evrope.

Potpredsednik SAD Mike Pence na skupu Atlantskog savjeta povodom obeležavanja 70. godinšnjice NATO-a
Potpredsednik SAD Mike Pence na skupu Atlantskog savjeta povodom obeležavanja 70. godinšnjice NATO-a

​Pence je govorio o prijetnji koju danas predstavlja Rusija za Evropu i svijet, i nepoštovanju Sporazuma o raketama srednjeg dometa od strane Moskve. Američki potpredsjednik je pohvalio većinu članica NATO-a jer su ispunile zahtjev predsjednika Trumpa da izdvajaju 2 odsto BDP-a za odbranu, ali je i oštro i vrlo konkretno kritikovao Njemačku i Tursku zbog saradnje sa Rusijom.

„Mnogi naši saveznici ispunjavaju svoje obaveze, ali ima i onih koji to ne čine. Lider među njima je Njemačka, najveća evropska ekonomija. Iz prošlogodišnjeg izvještaja smo vidjeli da nije dovoljno ulagano u spremnost njemačke vojske, Njemačka i dalje ne izdvaja 2 odsto BDP-a za zajedničku odbranu, a u budžetu sa sljedeću godinu izdvajanja su svega 1,3 odsto. Njemačka mora da daje više. Takođe, ne možemo da osiguramo odbranu Zapada, ako naši saveznici postaju zavisni od Rusije. Ako Njemačka nastavi sa realizacijom projekta Sjeverni tok, može da postane ruski zatočenik. I nećemo mirno stajati i gledati kako NATO saveznice kupuju oružje od naših neprijatelja. Turska kupovina ruskog anti raketnog sistema S-400 predstavlja veliku opasnost za NATO. Turska će morati da bira da li želi da ostane partner NATO-a ili da sprovede nepromišljenu odluku o kupovini ruskog antiraketnog sistema“, rekao je Pence.

See all News Updates of the Day

"Pukotine" u američkoj političkoj podršci Izraelu

Skup podrške Izraelu na Times trgu u New Yorku

Decenijama unazad jedan od temelja spoljne politike SAD je konstantna politička podrška Izraelu. Ali, sukobi između palestinskih militanata i izraelske vojske, najozbiljniji od 2014, pokazuju da postoje pukotine u toj podršci.

Neke demokrate negoduju zbog izraelskih raketnih napada na Hamas u Gazi, dok su republikanci jedinstveni u podršci Izraelu.

Bijela kuća je saopštila da su američki zvaničnici prethodnih dana 25 puta razgovarali telefonom sa izraelskim, palestinskim i arapskim liderima, kako bi se riješio konflikt, a SAD su poslale i izaslanika na teren.

Predsjednik Joe Biden je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i rekao da "očekuje i nada se da će se konflikt okončati što prije".

"Izrael ima pravo da se brani kada se bombarduje njegova teritorija", kaže Biden.

Biden nije kritikovao poteze Izraela, ali je Bijela kuća saopštila da je prenio da "Jerusalim, koji je važan za vjernike širom sveta, treba da bude mjesto mira".

Ključni demokratski predstavnici u Kongresu podržavaju pravo Izraela da se odbrani od napada. Amerika je u protekle četiri godine poslala skoro 4 milijarde dolara pomoći Izraelu i obećala još 8 milijardi. SAD i njeni saveznici palestinski Hamas smatraju terorističkom organizacijom.

Predsjedavajući senatskog Odbora za spoljne poslove Robert Menendez tvitovao je da je "baražno raketiranje od strane Hamasa terorizam i da nijedna zemlja ne treba to da trpi".

Ali, ima i demokrata u Kongresu koje napadaju Izrael.

Kongresmen Mark Pokan iz Viskonsina je tvitovao da se "ne mogu samo osuđivati rakete koje je ispalio Hamas i ignorisati izraelsko policijsko nasilje nad Palestincima, kao i nezakonito iseljavanje Palestinaca iz domova, napadi i ubistva palestinske djece", kao i da "SAD ne treba da finansiraju to nasilje".

Predstavnica u Kongresu Aleksandrija Okasio Kortez, kao i njene dvije koleginice Ilhan Omar i Rašida Tlaib, fokusirale su se na izraelsku agresiju.

"Solidarno stojimo uz palestinske stanovnike naselja Šeik Džarah u Istočnom Jerusalimu. Izraelske snage primoravaju porodice da se isele iz svojih domova tokom Ramazana i tako provociraju nasilje", tvitovala je Okasio Kortez.

Aleksandrija Okasio Kortez
Aleksandrija Okasio Kortez

Predsjednik Arapsko-američkog instituta Džejms Zogbi rekao je za Washington post da "40 godina, koliko radi, nije vidio toliki nivo podrške Palestincima i njihovim pravima".

Za razliku od demokrata, republikanci su i dalje privrženi Izraelu.

Bivši predsjednik Donald Trump, koji je prebacio ambasadu SAD u Jerusalim i posredovao u dogovoru Izraela sa arapskim zemljama, kritikovao je Bidenov odgovor na sukob u Gazi.

"Bidenova slabost i nedostatak podrške Izraelu vode ka novim napadima", rekao je Trump.

"Republikanska stranka stoji uz Izrael, zemlju koja ima svako pravo da se brani od agresije Hamasa", saopštila je predsjedavajuća Republikanskog nacionalnog komiteta Rona Mekdenijel.

Skoro svi republikanci u Senatu, njih 44, u pismu su pozvali Bidena da "bezrezervno podrži pravo izraela da se brani i da odmah prekine pregovore sa Iranom o popuštanju ekonomskih sankcija i nuklearnom programu Teherana". Republikanci smatraju da Iran podržava Hamas.

Izvještaj State Departmenta o vjerskim slobodama: Kina, Iran, Saudijska Arabija, Nigerija targetiraju manjinske grupe

Izvještaj State Departmenta o vjerskim slobodama: Kina, Iran, Saudijska Arabija, Nigerija targetiraju manjinske grupe
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Američko povlačenje iz Afganistana: Više pitanja nego odgovora

Američko povlačenje iz Afganistana: Više pitanja nego odgovora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Šef domovinske sigurnosti poziva na široki državni odgovor nakon cyber napada na američki naftovod

Homeland Security Secretary Alejandro Mayorkas, left, talks with Sen. Susan Collins, R-Maine, center, and Sen. Lisa Murkowski, R-Alaska, right, during a break of the Senate Appropriations committee hearing to examine domestic extremism, Wednesday,…

Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS) predvodi vladin odgovor na cyber napad koji je prošle sedmice zatvorio najveći naftovod u Sjedinjenim Državama, što je izazvalo zabrinutost zbog nestašice benzina.

Svjedočeći pred senatskim odborom u srijedu, tajnik DHS-a Alejandro Mayorkas rekao je da administracija Bidena razmatra pozivanje na niz hitnih mjera kako bi osigurala da benzin koji prevoze brodovi dospije u regije na koje je prošlog petka negativno utjecalo zaustavljanje Colonial naftovoda.

"Radimo po uputama predsjednika na vladin način kako bismo se pozabavili prijetnjom cyber sigurnosti koju je pretrpio Colonial i na koju su ranjive druge tvrtke i institucije u cijeloj našoj zemlji", rekao je Mayorkas.

Sistem Colonial naftovoda bio je prisiljen isključiti cijelu svoju mrežu duž istočne obale SAD-a nakon napada ransomware cyber napadom koji je lansirala cyber banda poznata kao DarkSide. Colonial je u srijedu popodne rekao da ponovno započinje s radom, ali tvrtka očekuje da će "trebati nekoliko dana dok se lanac isporuke vrati u normalu".

DarkSide se prvi put pojavio prošlog avgusta, a njegovi tvorci i podružnice od tada su pokrenuli globalne cyber napade u više od 15 zemalja, prema tvrtki za kibernetsku sigurnost FireEye.

Anne Neuberger, zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost za kibernetiku i nove tehnologije, rekla je novinarima u ponedjeljak da FBI prati grupu barem od oktobra. Američke obavještajne agencije istražuju ima li banda veze s ruskom vladom ili drugim državama, rekla je Neuberger.

FBI kaže da ne savjetuje plaćanje otkupnine za cyber kriminalce, a Colonial nije rekao je li izvršio takvu uplatu.

Mayorkas je rekao da je ransomware napad na američkog operatora cjevovoda, koji premješta gotovo polovicu goriva do Istočne obale, bio tipa na koji je nedavno upozorio američke poslovne čelnike. Ova vrsta hakiranja visokih uloga, dodao je, "potaknula je, točno, našu pažnju."

U aprilu je Ministarstvo pravosuđa osnovalo radnu skupinu posvećenu borbi protiv ransomware-a, što je dio šireg napora Bidenove administracije u borbi protiv cyber prijetnji. Radna skupina koordinira napore širom vlade na identificiranju i ometanju ransomware napada.

Zamjenica državnog odvjetnika Lisa Monaco rekla je nedavnoj minhenskoj konferenciji o kibernetskoj sigurnosti da je prošla godina bila najgora ikad za napade ransomware-a, a žrtve su pretrpjele milijarde dolara gubitka. Dodala je da je naručila 120-dnevni pregled načina na koji se Ministarstvo pravosuđa bori s izazovima kibernetičke sigurnosti.

Surađujući s organizacijama zajednice i agencijama za provođenje zakona, novoosnovani centar osigurat će da su „naši napori na prevenciji utemeljeni na pristupu koji koristi alate za procjenu i upravljanje rizikom u ponašanju i rješava faktore ranog rizika koji mogu dovesti do radikalizacije ili nasilja“, rekao je Mayorkas.

Mayorkas je zajedno s državnim odvjetnikom Merrickom Garlandom svjedočio o domaćem nasilnom ekstremizmu.

SAD: Pad vrijednosti dionica na Wall Streetu zbog straha od inflacije

November 27th 2020: File Photo by: zz/STRF/STAR…

Vrijednost akcija na Njujorškoj berzi ponovo je opala pošto je neočekivan skok inflacije prošlog mjeseca povećao zabrinutost investitora da bi ekonomija mogla da se naglo "pregrije" izlazeći iz recesije izazvane pandemijom korona virusa.

Tehnološki giganti koji su prošle godine dobijali na vrijednosti zbog masovnog prelaska na online aktivnosti, od utorka bilježe oštar pad vrijednosti dionica. Jedino su akcije energetskih kompanija zabilježile mali rast, prenosi AP.

Vodeći berzanski indeksi na putu su da zabilježe najveće gubitke na nedeljnom nivou od oktobra.

Indeks Standard end Pur (S&P 500) opao je u srijedu za 2,1 odsto, čime je njegov ovonedeljni pad zasad povećan na četiri odsto. Dau Džons (Dow Jones) je završio u minusu 1,99 odsto, a Nasdak (Nasdaq) 2,7 odsto

Prinosi na obveznice su skočili pošto je vlada objavila da su maloprodajne cijene u aprilu, u poređenju s istim mjesecom lane, imale najveću stopu rasta od 2008. godine.

Investitori brinu da bi inflacija mogla da se vrati poslije više godina.

Analitičari navode da tržište ne bi trebalo da bude previše iznenađeno rastom inflacije i očekuju da će ona biti privremena, prenosi AP.

"Nervoza zbog inflacije i kamatnih stopa pogađa tržište, ali za sada je prodaja uredna i bez haosa", Klif Hodž (Cliff Hodge), direktor za investicije u Cornerstone Wealth.

„Izvjesno popuštanje nakon ovih naglih skokova vrijednosti akcija je pozitivan trend,“ smatra Hodž.

Zvaničnici Federalnih rezervi i drugi ekonomisti smatraju da bi umjerena inflacija, u stvari, mogla biti dobra za oporavak.

Tržište ne bi trebalo da bude previše iznenađeno rastom inflacije, ističe Džef Bačbinder (Jeff Buchbinder), strateg u LPL Financial. Preovlađuje mišljenje da će rast inflacije biti privremen, iako je „prerano reći da li će se ovi viši nivoi održati“, rekao je Bačbinder.

Povećana inflacija odraz je nagomilane potražnje u ekonomiji, rekao je Teri Dufrene (Terry DuFrene), specijalista za globalne investicije u JP Morgan Private Bank.

„Ovo nije ponavljanje 1980-ih, kada smo imali hiperinflaciju“, ističe Dufrene. „Ovo nije nešto trajno,“ dodao je.

Zabrinutost zbog porasta inflacije takođe pokreće pitanje da li će Federalne rezerve promijeniti stav o održavanju niskih kamatnih stopa dok se ekonomija oporavlja. Bačbinder kaže da investitori ne bi trebalo očekivati da će se to uskoro dogoditi s obzirom na to da je ekonomija, a posebno tržište rada, još uvijek daleko od potpunog oporavka.

„Fed zaista trenutno ima jedan mandat, a to je povratak pune zaposlenosti, i to će potrajati neko vrijeme“, rekao je Bačbinder.

Analitičari očekuju rast potrošačkih cijena kako se ekonomija oporavlja, ali to je skopčano sa rizikom od smanjenja potrošnje koja je neophodna ekonomiji da bi održala oporavak. Troškovi novih automobila porasli su u aprilu za 0,5 odsto, što je najveći rast od prošlog jula, zbog velike potražnje i nedostatka računarskih čipova koji su usporili proizvodnju i smanjili zalihe dilera, navodi AP.

Zbog rastuće inflacije akcije će biti skuplje, naročito u tehnološkom sektoru koje su već dostigle veliku vrijednost, što može ograničiti očekivani profit u narednim godinama. Dionice Apple-a, Microsofta i Amazona su pale za više od 2 odsto.

Istovremeno, akcije Tesle su izgubile 4,4 procenta vrijednosti, ukupno 17 procenata ovog mjeseca. Zbog toga je ovaj proizvođač električnih automobile na putu da zabilježi najgori rezultat rezultat od marta 2020. kada su njegove dionice pale za 21,6 odsto.

Istovremeno, cijene energije nastavile su da rastu nakon zatvaranja velikog gasovoda na Istočnoj obali ranije tokom nedjelje, dok pristižu izvještaji o skladištenju benzina u mjestima poput Sjeverne Karoline.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG