Linkovi

"Velika simbolička vrijednost posjete Zelenskog Washingtonu"


Stent: Posjeta Zelenskog pokušaj da se obezbijedi podrška nastavku pomoći.
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Stent: Posjeta Zelenskog pokušaj da se obezbijedi podrška nastavku pomoći.

Velika je simbolička vrijednost posjete ukrajinskog predsjednika , jer je put za Washington bilo odredište njegovog prvog puta iz Ukrajine otkako je počeo rat, kaže u intervjuu za Glas Amerike profesorica univerziteta Georgetown Angela Stent, stručnjak za Rusiju, Euroaziju i istočnu Evropu.

Zelenski se i u Bijeloj Kući i Kongresu, obratio na engleskom jeziku. Logično je da je razlog tome i njegovo nastojanje da uvjeri republikance u Kongresu koji su vrlo skeptični glede nastavka ogromne finansijske pomoći Ukrajini, da pomoć ne blokiraju,. Da li je uspio u tome, još ne znamo, dobili su jedan Patriot sistem protuzračne obrane, ali će im zasigurno trebati još, kaže profesorica Stent, i nastavlja:

"Medjutim, složila bih se da Sjedinjene Države neće snabdijevati Ukrajinu oružjem koje bi Ukrajini omogućilo da borbe prenese dublje u Rusiju, na agresivniji način…Ali, snabdijevaće ih oružjem koje im komotno može omogućiti da održe svoje položaje. Ipak, ovo je i dalje rezultat upornog pritiska. Nije jasno u ovom trenutku koliko svoje teritorije Ukrajina može povratiti u narednih nekoliko zimskih mjeseci. Eto zbog toga mislim da je posjeta Zelenskog bio pokušaj da se obezbijedi sveobuhvatna podrška nastavku pomoći."

Odjeci posjete Zelenskog Washingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Na pitanje, hoće li rezultati posjete imati određeni, barem psihološki efekat, na Moskvu, Stent kaže:

Angela Stent
Angela Stent

"Ono čega se ja malo bojim jest ruska naracija da ovo nije rat s Ukrajinom, da je ovo ruski rat s NATO-m, sa Amerikom, tzv. proxy rat. Sjedinjene Države su nekoliko puta poručile glasno da nisu u ratu sa Rusijom, već da samo pomažu Ukrajini. Međutim, moguće je da će sam vizuelni efekat Zelenskog u Bijeloj Kući, u Kongresu, ojačati ne samo takvu naraciju Moskve, nego i stvarno uvjerenje da su u ratu s Amerikom. Da li istinski Kremlj i Putin misle da su u ratu sa Sjedinjenim Državama? Pa, mislim da im je teško povjerovati da jedna mala zemlja poput Ukrajine mođe istinski biti neovisna u ovome. Ovo sve može voditi esklaciji retorike, ako ničeg drugog. … Oni to govore i ruskom narodu kako bi opravdali sve žrtve."

Može li ova situacija promijeniti ratnu računicu Rusije?

"To nije sigurno", kaže Stent, "i Moskva pokušava sagledati ovu novu situaciju. Do skora je Putin vjerovao da vrijeme ide u prilog Rusiji, da će Ukrajini jednostavno dodijati rat… a da bi i Evropljani mogli reći da je i njima nemoguće podnijeti energetsku situaciju, sankcije koje su na Rusiji a koje devastiraju njihovu ekonomiju i slično.

Imate to, i imate poveliki broj republikanaca koji su dovely u pitanje ovoliku pomoć Ukrajini. Međutim, simbolika ovog posjeta i istinska otvorena podrška Amerike Ukrajini , obećanje o nastavku pomoći – sve to je nova situacija i podsjetnik Kremlju da to na šta je do sada računao, više vjerovatno ne važi."

XS
SM
MD
LG