Linkovi

State Department: Amerikanci da ne idu van SAD, oni koji su van, da se hitno vrate


Zgrada State Departmenta (Foto: Reuters)
Zgrada State Departmenta (Foto: Reuters)

State department savjetovao je američkim državljanima da ne putuju u inostranstvo, a onima koji su već u stranim zemljama da se odmah vrate u Ameriku, ako je to moguće.

Od hiljada oboljelih od koronavirusa u Americi, dvojica su članovi Kongresa. Istovremeno, Vašington se suočava sa ekonomskim uticajem izbijanja pandemije. Širom zemlje, sve je više onih koji ostaju bez posla i prijavljuju se za nadoknadu za nezaposlene.

Više od 11 hiljada zaraženih, najmanje 160 smrtnih slučajeva u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Prva dvojica kongresmena koja su bila pozitivna na COVID-19 su republikanac sa Floride Mario Dijas Balart i demokrata iz Jute Ben Mekadams.

Ljekar koji ih je pregledao kaže da su ostali članovi Kongresa s kojima su njih dvojica došli u kontakt "niskog rizika", ali svi ti zakonodavci sada su u samoizolaciji, što potencijalno komplikuje planove da se pomogne ekonomiji.

Republikanski senator iz Montane, Džoš Hauli upozorava:

"Ljudima je neophodna pomoć i to veoma brzo".

Predsjednik Donald Tramp potpisao je zakon o stimulativnom paketu vrijedan 100 milijardi dolara, a sada pritiska Kongres da usvoji još jedan paket za pomoć ekonomiji, vredan hiljadu milijardi dolara.

“Ovo što nam se dogodilo, neki bi nazvali Božijim činom. Ja ga vidim kao nešto što je jednostavno iznenadilo čitav svijet”.

U okviru paketa koji predviđa Trump Amerikanci bi mogli da dobiju čekove od vlade u dva navrata. Prvi bi bio 100 dolara po osobi, 500 po djetetu 6. aprila, a identična isplata mogla bi da uslijedi 18. maja.

Nije jasno da li bi svako u svakoj poreskoj grupi primio čekove, ali plan, čiji je cilj da se pomogne hiljadama Amerikanaca koji gube svoje poslove.

Volonteri banke hrane u San Francisku (Foto: Rojters)
Volonteri banke hrane u San Francisku (Foto: Rojters)

Broj prijava za nadoknadu za nezaposlene porastao je prošle nedjelje za 70 hiljada. Vebsajtovi pojedinih država su bili oboreni zbog prevelikog opterećenja. U Mičigenu, broj prijava se povećao za prosječno 550 odsto u poređenju sa normalnom očekivanom aktivnošću u ovo doba godine.

Dženeral Motors, Ford i Fijat Krajsler, zatvorili su fabrike u Sjevernoj Americi. Proizvodnju je zaustavio i Harli Dejvidson.

Volmart skraćuje radno vrijeme u svojim prodavnicama širom zemlje, a mnogi barovi i restorani se zatvaraju. Direktor restorana, Šon Alves se pita:

"Šta je to što dolazi što će pomoći da se zbrinu naši ljudi? Nadoknada za nezaposlene nije dovoljna za njihove račune, da plate stanarinu”.

Čak i njujorška berza privremeno zatvara sjedište u ponedeljak. Finansijska tržišta ostaju otvorena, ali će špekulanti trgovati iz svojih kuća ili kancelarija.

Mjere izolacije

Najstrožija ograničenja kretanja su na snazi u San Francisiku i okolini. Mabi Elis je jedna od skoro sedam miliona ljudi kojima je na tri nedjelje zabranjen izlazak iz kuća. Sada uči kako da kod kuće pruži obrazovanje svojim blizancima:

"Počeli smo juče sa online uputstvima, koje smo dobili i to ćemo raditi slledećih mjesec dana".

Prazna ulica u San Francisku (Foto: AFP)
Prazna ulica u San Francisku (Foto: AFP)

U državi New York, broj slučajeva je postao četvorocifren, a svim biznisima u toj državi čije poslovanje nije nužno naređeno je da 50 odsto radnika ostave kod kuće.

Guverner Endrju Kuomo upozorio je na veliki deficit kreveta u intenzivnoj nezi. Rekao je da je predsjednik Trump pristao da pošalje poljske bolnice i brod, kako bi se oslobodila mjesta za pacijente.

"Brod US Komfort, na njemu je oko hiljadu soba, operacione sale, a predsjedik će nam ga staviti na raspolaganje", naveo je Kuomo.

Širom zemlje, medicinski radnici sve više očajni da se domognu neophodne opreme. U državi Vašington, osoblje kompanije Providens Sent Džozef Helt pojačalo je ručnu proizvodnju maski i zaštite za lice.

Američka agencija koja sprovodi imigraciju i carinu (ICE) saopštila je da će smanjiti privođenje imigranata da bi zaštitila svoje službenike i smanjila širenje zaraze.

Policijske službe u gradovima poput Čikaga i Filadelfije prave ogromne promjene u svom načinu rada. Nema privođenja onih koji su počinili nenasilna krivična djela zato što koronavirus prijeti da preoptereti sredstva koja imaju na raspolaganju. Načelnica policije Filadelfije, Danijel Autlo negira da time žmiri na kriminal.

"Policija neće zatvarati oči na kriminal. Nastavićemo da sprovodimo zakon, sve zakone. Kad se zdravstvena kriza završi, vratićemo se normalnom načinu rada".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG