Linkovi

State Department: Escobar uskoro na novoj funkciji u redovnoj rotaciji


Specijalni predstavnik za Zapadn Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Escobar u Ohridu, mart 2023. (AP Photo/Boris Grdanoski)
Specijalni predstavnik za Zapadn Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriel Escobar u Ohridu, mart 2023. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Američki State department demantovao je medijske navode da je specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar otpušten sa te funkcije zbog navodnog sukoba interesa, zbog povezanosti članova njegove porodice sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Vladom Republike Srpske.

U odgovoru Glasu Amerike, portparol State Departmenta navodi da su takvi navodi novinara Vudi Xhymshitija, objavljeni na portalu Frontliner.uk "potpuno netačni, što je provjerljivo".

"Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar nije smijenjen s položaja. Sve karijerne diplomate u State Departmentu mijenjaju pozicije u periodu od jedne do četiri godine, što je dio redovne prakse. Kao karijerni diplomata, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Escobar je obavljao svoju trenutnu ulogu tri godine, a narednih nedelja prelazi na svoj sljedeći zadatak, što je odavno planirano", navodi State Department.

Nije rečeno šta će biti novo Escobarovo zaduženje.

Eskcbar je na funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, došao u septembru 2021. godine. Do tada je bio zamjenik ambasadora SAD u Beogradu, gdje je ranije obavljao i funkciju otpravnika poslova. Osim u Beogradu, radio je u diplomatskim misijama u Podgorici i Banjaluci. Gabrijel Escobar je bio na pozicijama u Pragu, Rimu i Moskvi. Radio je i u diplomatskim misijama u Iraku, Boliviji, Pakistanu.

"Do planiranog prelaska na novu funkciju, nastavlja da obavlja ulogu zamenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Euroaziju, kao i specijalnog izaslanika za pitanja Zapadnog Balkana", navodi portparol State Departmenta.

Novinar Vudi Xhymshiti objavio je u tekstu "Diplomatija Gabrijela Escobara na udaru" da je Escobarova supruga Elizabet dobila novac od Ministarstva spoljnih poslova Srbije, kao i da partner u firmi iz Teksasa, koja ima ugovor sa Vladom Republike Srpske o zastupanju u međunarodnim pravnim postupcima, ima porodične veze sa Escobarom. Sve to, navodno, je kompromitujuće za diplomatu koji ima važnu ulogu u pregovorima Srbije i Kosova.

State Department je ove navode oštro demantovao.

"Neodgovorno je objavljivati takve neistine. Podstičemo sve novinare da provjere činjenice prije nego što podele uvrijedljive i neosnovane glasine. Znamo da dezinformacije predstavljaju izuzetnu prijetnju za demokratska društva. One truju društveni diskurs, pojačavaju podjele i predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD i naših saveznika i partnera".

U odgovoru State Departmenta se zaključuje da SAD "snažno podržavaju dijalog Srbije i Kosova pod okriljem EU, ka postizanju mirnog i produktivnog odnosa između Kosova i Srbije."

"U potpunosti smo usklađeni sa svojim evropskim partnerima i nastavićemo da igramo aktivnu ulogu u podršci dijalogu", zaključuje se u odgovoru Glasu Amerike.

XS
SM
MD
LG