Linkovi

Obama: "Ratifikacija novog START-a s Rusijom 'imperativ nacionalne sigurnosti'"


Predsjednik Obama tijekom susreta s bivšim diplomatima i obrambenim dužnosnicima iz prijašnjih administracija
Predsjednik Obama tijekom susreta s bivšim diplomatima i obrambenim dužnosnicima iz prijašnjih administracija

Američki predsjednik je dodao da bi propuštanje da se ovaj sporazum ratificira moglo koštati Sjedinjene Države ruske podrške u drugim pitanjima

Predsjednik Barack Obama je izjavio da je ratifikacija novog sporazuma za smanjivanje nuklearnog naoružanja s Rusijom "imperativ nacionalne sigurnosti" koji ne smije kasniti. Predsjednik Obama ponovno je pozvao na brzu ratifikaciju sporazuma START danas, nakon susreta s bivšim diplomatima i obrambenim dužnosnicima iz prijašnjih administracija. Sporazum ima za cilj da se smanji broj nuklearnih kapaciteta za oko 30 posto, međutim, ratifikacija je odgođena zbog zabrinutosti koju su oporbeni republikanski Senatori izražavali u Senatu.

Predsjednik je upozorio da si "Washington ne može dopustiti kockanje" kad je riječ o sposobnosti zemlje da verificira ruski nuklearni arsenal. Američki predsjednik je dodao da bi propuštanje da se ovaj sporazum ratificira moglo koštati Sjedinjene Države ruske podrške u drugim pitanjima, uključujući i iranske pokušaje da konstruira nuklearno oružje. Unatoč političkom protivljenju, predsjednik Obama je izjavio da je uvjeren da može dobiti dovoljan broj glasova da se ratificira START do kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG