Linkovi

Hillary Clinton poziva Senat da ratificira novi START do kraja godine


Hillary Clinton poziva Senat da ratificira novi START do kraja godine

Američka državna tajnica je rekla da bi ovaj ugovor pomogao zaštiti američke nacionalne sigurnosti tako što bi omogućio uvid u ruski strateški nuklearni arsenal

Američka državna tajnica Hillary Clinton i vodeći članovi senatskog Odbora za vanjsku politiku pozivaju Senat da ratificira novi sporazum o smanjivanju strateškog naoružanja s Rusijom prije kraja ove godine i unatoč protivljenju republikanaca. Gospođa Clinton je danas rekla novinarima na Capitol Hillu da bi novi sporazum START pomogao zaštiti američke nacionalne sigurnosti tako što bi omogućio uvid u ruski strateški nuklearni arsenal. Državna tajnica se pred novinarima pojavila u društvu predsjedatelja Odbora za vanjsku politiku Johna Kerryja i vodećeg republikanca u tom odboru Richarda Lugara.

Međutim, republikanski senator John Kyl, inače vodeći protivnik ovog sporazuma, odupire se nastojanjima administracije da se o START-u glasuje prije negoli novi Kongres stupi na dužnost 1. siječnja. On kaže da je to pitanje odveć složeno i da Kongres ima mnogo drugog posla za obaviti u međuvremenu. Senator Kerry je rekao da je sadašnji saziv Kongresa pregovarao i analizirao ovaj sporazum, tako da stoga ima obvezu o njemu i glasovati. Također je rekao da otkako je stari START istekao prije skoro godinu dana Sjedinjene Države nisu u Rusiju uputile nijednog inspektora da nadgleda ruski nuklearni arsenal.

Republikanci će u novom sazivu Senata imati šest dodatnih zastupničkih mjesta što će znatno otežati Demokratskoj stranci predsjednika Obame da skupi dovoljno glasova za usvajanje novog START-a. Da bi sporazum stupio na snagu za njega treba glasovati dvije trećine Senata i treba biti usvojen i u ruskom Parlamentu. Republikanci izražavaju zabrinutost da treba učiniti više na održavanju i modernizaciji američkog nuklearnog arsenala.

U jučerašnjem priopćenju dopredsjednika Joea Bidena kaže se da – u dogovoru sa senatorom Kyleom – administracija planira zatražiti 4 milijarde i 100 milijuna dolara za modernizaciju američke nuklearne infrastrukture tijekom sljedećih pet godina. Dopredsjednik Biden je rekao da bi neusvajanje novog START-a ugrozilo američku nacionalnu sigurnost. U Moskvi je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako se Rusija nada da će američki Senat ratificirati START do kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG