Linkovi

Sudbina novog sporazuma START nakon američkih kongresnih izbora


Predsjednici Obama i Medvjedev potpisuju novi START u Moskvi u travnju
Predsjednici Obama i Medvjedev potpisuju novi START u Moskvi u travnju

Administracija predsjednika Obame učinila je od senatske ratifikacije ovog ugovora jedan od ključnih elemenata svoje vanjske politike

Novi Ugovor o smanjivanju strateškog naoružanja - START - potpisali su u travnju predsjednik Barack Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvjedev. Taj sporazum osigurava umjereno smanjenje arsenala dugometnih nuklearnih bojevih glava na obje strane, kao i ograničenja na sustave za njihovog transportiranja – interkontinentalnih balističkih raketa, podmornica i zrakoplova bombardera. Ugovor također obnavlja procedure verifikacije kako bi se osiguralo da nijedna strane ne vara u provođenju njegovih odredbi.

Administracija predsjednika Obame učinila je od senatske ratifikacije ovog ugovora jedan od ključnih elemenata svoje vanjske politike. U rujnu, nakon brojnih rasprava, senatski Odbor za vanjske poslove usvojio je sporazum i uputio ga na glasovanje Senata u punom sazivu, gdje je potrebno 67 glasova za konačno usvajanje. Prije samo nekoliko dana predsjednik Obama je zatražio od Senata da ga usvoji prije kraja godine.

To znači da se administracija nada ratifikaciji tijekom tzv. "lame duck" zasjedanja, odnosno, pije negoli počne zasjedanje u novom sazivu 1. siječnja. Sporazum mora usvojiti i ruski parlament.

Tijekom nedavnih kongresnih izbora na polovici predsjedničkog mandata, republikanci su osvojili značajne dobitke u broju zastupnika. Preuzeli su kontrolu nad Zastupničkim domom i osvojili dovoljno mjesta u Senatu da ozbiljno naruše demokratsku većinu.

Sporazum podržava i glavni republikanski senator u Odboru Richard Lugar. On radi sa svojim kolegama u tom Odboru kako bi se osigurao nužni broj glasova za usvajanje. Međutim, neki republikanci suprotstavljaju se sporazumu, tvrdeći da onemogućava američke planove za postavljanje proturaketnog obrambenog sustava. Pristaše tog sustava kažu da se pitanje proturaketne obrana uopće ne obrađuje u novom START-u.

Analitičari kažu da postoji više od 50 posto šansi da će sporazum biti ratificiran u starom sazivu. Međutim, Robert Legvold sa Sveučilišta Columbia kaže da ako senatori usvoje dopune sporazuma, to će primorati ruske zastupnike da učine isto, a to bi "moglo dovesti do natezanja koje bi moglo torpedirati sporazum"..

Max Bermann, politički analitičar iz Centra za američki napredak, kaže da su ključna pitanja "hoće li republikansko čelništvo učiniti sve što može kako bi spriječilo glasovanje o sporazumu u punom sazivu". A ako to učine, hoće li i demokratsko čelništvo u Senatu učiniti sve kako bi primoralo na glasovanje.

Bergmann kaže da je to test za republikance da vide mogu li zapravo upravljati zemljom, tj. jesu li dovoljno sazrjeli da čine nešto drugo osim izravnog suprotstavljanja predsjedniku Obami.

Neki analitičari kažu da ima dovoljno umjerenih republikanaca koji će glasati za ratifikaciju sporazuma. Robert Legvold kaže da je novi sporazum START postao "ulog za pregovaranje i onih koji nisu protiv sporazuma, ali ga koriste kao sredstvo kojim mogu vršiti pritisak na administraciju oko potrošnje za obranu, konkretno modernizacije nuklearnih kapaciteta".

Mnogi stručnjaci kažu da ako staro zasjedanje Kongresa ne usvoji novi START, bit će ga puno teže ratificirati tijekom sljedećeg zasjedanja koje počinje u siječnju.

"Ono što će se dogoditi u sljedećem zasjedanju" – kaže Bergmann – "jest da će morati započeti cijeli proces ispočetka".

Sporazum će se ponovno vratiti u tom slučaju u senatski Odbor za vanjsku politiku i održat će se nova saslušanja. "A brojevi u Senatu" – dodaje Bergmann – "također su se dramatično izmijenili tako da će u sljedećem zasjedanju razina potrebne dvostranačke podrške biti daleko veća".

Analitičari kažu da bi neuspjeh Senata da ratificira ovaj sporazum bio ozbiljan udarac američko-ruskim odnosima - kaže Robert Legvold – "jer će demonstrirati ruskoj strani da Obama ne može ispuniti neke ključne elemente, što će postaviti dodatna pitanja o tome koliko efikasan američki predsjednik može biti u provođenju politike za koju sad vjeruju da je pozitivna, s kojom su zadovoljni, ali na koju najvjerojatnije ne mogu računati".

Profesor Legvold također kaže da bi neizglasavanje sporazuma u Senatu predstavljalo i udarac za ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva jer "je on reklamirao poboljšanja u američko-ruskim odnosima kao jedno od glavnih postignuća koje sebi pripisuje u zaslugu".

On dodaje da bi se sadašnji pozitivni zamah u odnosima Washingtona i Moskve mogao početi "okretati u suprotnom smjeru ako dođe do nekih nazadovanja, a propust Senata da ratificira sporazum bilo bi značajno nazadovanje".

XS
SM
MD
LG