Linkovi

Teme

Šta se očekuje od drugog samita Trump-Kim?

Kim Jong Un i Donald Trump na prvom samitu u Singapuru, jun 2018.

Možda je najveće dostignuće prvog samita između Donalda Trumpa i Kim Jong Un-a bilo da se samit uopšte dogodio. Ali kada se iduće nedjelje dvojica lidera budu ponovo sastali, održavanje samita neće biti samo po sebi biti dovoljno.

Prošle godine u Singapuru, Donald Trump i Kim Jong Un dogovorili su se da rade na potpunoj denuklearizaciji korejskog poluostrva.

Samit u Vijetnamu biće pod pritiskom definisanja tog cilja, odnosno utvrđivanja konkretnih mjera koje bi dovele do željenog cilja.

“Za razliku od prvog samita, smatram da bi pod obostranim pritiskom mogao da bude iznuđen opipljiv rezultat. U suprotnom, sastanak će biti proglašen neuspjelim i sve treba da krene od početka”, ocenjuje Robert Manning iz Atlantskog savjeta.

Sjedinjene Države traže od Sjeverne Koreje konkretne korake za uklanjanje nuklearnog arsenala ili da objavi spisak nuklearnog i raketnog inventara.

Sjeverna Koreja traži od SAD ukidanje sankcija odnosno proglašenje formalnog kraja Korejskog rata iz 1950-tih.

Najproduktivniji ishod bi možda bio sporazum o započinjanju željenog procesa na nižem zvaničnom nivou.

“Lideri dvije zemlje ne mogu sami da riješe sva pitanja. Ne vjerujem da dovoljno detaljno poznaju stvari da mogu bez naučnih i tehničkih stručnjaka da dodju do rješenja”, smatra James McKeon iz Centra za kontrolu nuklearnog naoružanja.

Prema nekim nagoviještajima, Vijetnam bi mogao da bude produktivniji od Singapura.

Američki zvaničnici unaprijed su održali nekoliko radnih sastanaka sa svojim sjevernokorejskim kolegama.

Za razliku od Singapura, za Vijetnam su planirana dva dana stručnih sastanaka kako bi se postigao konkretni napredak ka nuklearnom sporazumu.

See all News Updates of the Day

Ko je ko u Bidenovom kabinetu

US President-elect Joe Biden participates in a virtual meeting with the United States Conference of Mayors at the Queen in Wilmington, Delaware, on Nov. 23, 2020.

Američki novoizabrani predsjednik Joe Biden počeo je imenovati članove svog novog kabineta, kao i ostale dužnosnike najviše razine uprave. Biden se obvezao odabrati vladu koja odražava raznolikost američkog stanovništva.

Njegov izbor bit će pod nadzorom progresivnog krila Demokratske stranke i mora dobiti potvrdu u usko kontroliranom Senatu, čiju će većinsku stranku odrediti dva kruga senata Gruzije u siječnju. Evo dosadašnjih Bidenovih odabira.

Antony Blinken, državni sekretar

FILE PHOTO: U.S. Deputy Secretary of State Antony Blinken listens to journalists' questions during a news conference, at a hotel in Mexico City April 30, 2015.
FILE PHOTO: U.S. Deputy Secretary of State Antony Blinken listens to journalists' questions during a news conference, at a hotel in Mexico City April 30, 2015.

Blinken je bio zamjenik državnog tajnika tijekom Obamine administracije i usko je povezan s Bidenom. Diplomirao na Sveučilištu Harvard i na Pravnom fakultetu Columbia, Blinken (58) dugo je služio na vanjskopolitičkim pozicijama tijekom demokratske administracije, uključujući člana Vijeća za nacionalnu sigurnost tijekom Clintonove administracije i zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost tijekom Obamine administracije. Također je bio direktor osoblja Senatskog odbora za vanjske odnose dok je Biden bio predsjednik odbora, a kasnije je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost tadašnjeg potpredsjednika Bidena.

Alejandro Mayorkas, Tajnik domovinske sigurnosti

Alejandro Mayorkas, U.S. Deputy Secretary of Homeland Security, speaks at the 2015 World Air Transport Summit in Miami Beach, Florida, June 8, 2015.
Alejandro Mayorkas, U.S. Deputy Secretary of Homeland Security, speaks at the 2015 World Air Transport Summit in Miami Beach, Florida, June 8, 2015.

Mayorkas je bivši zamjenik tajnika Odjela za nacionalnu sigurnost i bit će prvi Latinoamerikanac i imigrant nominiran na čelo agencije. Rođen u Havani na Kubi, Mayorkas (60) je u Sjedinjene Države došao kao politički izbjeglica s obitelji kad je bio dijete. Nakon odvjetničke karijere, pridružio se Obaminoj administraciji 2009. godine kao direktor američke Agencije za državljanstvo i imigracijske službe, gdje je provodio program Odloženo djelovanje za dolazak u djetinjstvo (DACA), pružajući zaštitu imigrantima ilegalno dovedenim u Sjedinjene Države kao djeca.

Linda Thomas-Greenfield, Veleposlanik u Ujedinjenim narodima

FILE - Assistant Secretary of State for African Affairs Linda Thomas-Greenfield, right, testifies during a Senate Foreign Relations Committee hearing on Capitol Hill in Washington, Jan. 9, 2014.
FILE - Assistant Secretary of State for African Affairs Linda Thomas-Greenfield, right, testifies during a Senate Foreign Relations Committee hearing on Capitol Hill in Washington, Jan. 9, 2014.

Thomas-Greenfield je 35-godišnja veteranka američke vanjske službe koja je služila na četiri kontinenta. Bila je Obamin glavni diplomat za Afriku od 2013. do 2017. godine, vodeći američku politiku u subsaharskoj Africi tijekom izbijanja zapadnoafričke ebole. Nakon što je napustila State Department, Thomas-Greenfield zauzela je visoko rukovodeće mjesto u tvrtki za globalnu strategiju bivše državne tajnice Madeleine Albright. Biden planira uzdići mjesto veleposlanika Ujedinjenih naroda na razinu vlade.

John Kerry, Posebni izaslanik za klimu

John Kerry
John Kerry

Kerry je istaknuta i dugogodišnja ličnost Demokratske stranke - bivši državni tajnik u Obaminoj administraciji; bivši senator iz Massachusettsa više od 25 godina; i demokratski kandidat za predsjednika 2004. godine. Posebni izaslanik za klimu nije mjesto u vladi, ali Kerry će sjediti u Vijeću za nacionalnu sigurnost, prvi put u NSC će biti službenik posvećen klimatskim promjenama. Kerry je tweetao nakon objave izbora, "Amerika će uskoro imati vladu koja klimatsku krizu tretira kao hitnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti."

Avril Haines, Ravnatelj Nacionalne obavještajne službe

Avril Haines photo United States Department of State
Avril Haines photo United States Department of State

Haines je bivša zamjenica ravnatelja CIA-e i bivša zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost u Obaminoj administraciji. Bit će prva žena nominirana za vođenje američke obavještajne zajednice. Haines (51) je pravnik i prethodno je surađivala s Bidenom dok je služio u Senatskom odboru za vanjske odnose kao zamjenica glavnog savjetnika dok je Biden bio predsjednik odbora. Nakon što je napustila Obaminu administraciju 2017. godine, obnašala je nekoliko funkcija na Sveučilištu Columbia.

Jake Sullivan, Savjetnik za nacionalnu sigurnost

Sullivan je bio Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost za vrijeme Obamine administracije. Također je bio zamjenik šefa kabineta državne tajnice Hillary Clinton. S 43 godine, Sullivan će biti jedan od najmlađih ljudi koji u toj ulozi služiti desetljećima.

Klimatske promjene jedan od Bidenovih prioriteta

FILE - In this Saturday, July 22, 2017, file photo, a polar bear stands on the ice in the Franklin Strait in the Canadian Arctic Archipelago. The U.N.’s climate chief Patricia Espinosa says deadlines set by some of the world's top polluters to end…

Dok se novoizabrani predsjednik Joe Biden priprema za preuzimanje Bijele kuće od predsjednika Donalda Trumpa, stručnjaci predviđaju gotovo potpuni preokret u klimatskoj politici.

Trumpove su godine obilježile popuštanje propisa o proizvođačima fosilnih goriva, snižavanje standarda učinkovitosti za vozila i uređaje i prezir prema međunarodnim klimatskim sporazumima. Iako je klimatske promjene odbacio kao "podvalu", Trump se više puta hvalio da je "od prvog dana moja administracija postavila glavni prioritet osigurati da Amerika bude među najčišćim zrakom i najčišćom vodom na planeti."

S druge strane, Biden je klimatske promjene proglasio jednim od glavnih prioriteta kojima će se njegova administracija pozabaviti odmah po stupanju na dužnost.

Izabrani predsjednik vodio je kampanju za plan od 1,7 biliona dolara za prijelaz na 100% čiste izvore energije do 2050. To je pristup koji će prožeti gotovo svaki aspekt vlade i gospodarstva mjerama za postupno smanjenje emisija stakleničkih plinova koji doprinose globalnom zagrijavanju.

No, vjerojatno će se suočiti s otporom. Dok njegova Demokratska stranka kontrolira Zastupnički dom, kontrola nad Senatom - koji je trenutno u rukama republikanaca - visi na izborima u januaru u Džordžiji koji uključuju dva mjesta u Senatu na kojima se favoriziraju republikanci.

Predsjednik Trump također je imenovao mnoštvo konzervativnih sudaca na federalne sudove u cijeloj zemlji, uključujući Vrhovni sud, koji će vjerojatno biti skeptični prema rastućim vladinim propisima.

Administracija Bidena još uvijek mora povući poluge, kažu stručnjaci. Evo četiri.

U.S. President-elect Joe Biden and Vice President-elect Senator Kamala Harris answer questions from reporters following an online meeting with members of the National Governors Association (NGA) executive committee in Wilmington, Delaware, U.S., November
U.S. President-elect Joe Biden and Vice President-elect Senator Kamala Harris answer questions from reporters following an online meeting with members of the National Governors Association (NGA) executive committee in Wilmington, Delaware, U.S., November

Koristiti cijelu vladu

Mnogi stručnjaci očekuju da Biden ulije klimatske promjene u gotovo sve što vlada radi.

To započinje State Departmentom, gdje se očekuje da se Biden odmah pridruži pariškom klimatskom sporazumu Ujedinjenih naroda iz 2015. godine.

Agencija za zaštitu okoliša i Odjel za energetiku nastavit će se fokusirati na smanjenje stakleničkih plinova.

No, klimatske promjene vjerojatno će se pojaviti i na dnevnom redu drugih agencija. Primjerice, Ministarstvo poljoprivrede može učiniti više na promicanju načina na koje poljoprivrednici, stočari i šumari mogu koristiti prirodne sustave za pohranu ugljika.

"To bi doista moglo pomaknuti iglu o klimi, a također bi moglo proširiti skup dionika koji vide klimatski napredak u svom strateškom interesu", rekla je Sasha Mackler, direktorica energetskog projekta u Dvostranačkom političkom centru.

Trumpovo Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je saveznu zemlju za razvoj fosilnih goriva. Očekuje se da će Biden preokrenuti taj trend, ne samo ograničavajući bušenje nafte i plina, već i otvaranje zemljišta za obnovljive izvore energije.

"Tamo gdje agencije koje iznajmljuju zemljište za te projekte stavljaju svoje razloge u energiju", napomenuo je Joseph Majkut, direktor klimatske politike u centru Niskanen, institutu za istraživanje politike sa sjedištem u Washingtonu.

Biden će vjerojatno odabrati klimatske jastrebove kako bi zaposlio ključna regulatorna tijela, rekao je, uključujući Federalnu regulatornu komisiju za energiju i Komisiju za vrijednosne papire.

"Bit će pritisak na DIP da uspostavi zahtjeve za otkrivanjem javnih tvrtki koje će ih prisiliti da mjere svoju izloženost riziku od klimatskih promjena i riziku od klimatskih promjena", rekao je odvjetnik za zaštitu okoliša Kyle Danish s Van Nessom Feldmanom za podcast Centra za strateške i međunarodne studije 'Energy 360.

Također, "očekujte da će vlada upotrijebiti moć torbice", dodao je Danski.

Primjerice, državni financirani građevinski projekti kupuju ogromnu količinu betona koji se prodaje u Sjedinjenim Državama. Ako bi vlada nametnula zahtjeve za ugljičnim otiskom građevinskih materijala, "to bi moglo potaknuti potencijalno značajno smanjenje emisija u lancu opskrbe", rekao je.

Vratiti vraćanja

Jedan od najznačajnijih načina na koji će Bidenov tim utjecati je jednostavno ne braneći promjene Trumpove vladavine.

Mnogi od najznačajnijih Trumpovih vraćanja klimatske politike suočeni su s pravnim izazovima.

Gotovo polovica američkih država tužila je Trumpovu administraciju zbog popuštanja pravila koja reguliraju standarde učinkovitosti vozila i ukidanja sposobnosti Kalifornije da postavlja strože standarde.

Dvadeset država tužilo je zbog popuštenih pravila o emisijama metana, moćnog stakleničkog plina, iz naftne i plinske industrije.

"Nije previše teško poništiti i zamijeniti pravila koja se još vode u sporu", rekao je David Bookbinder, glavni savjetnik u centru Niskanen.

Trumpov tim povukao je i revidirao nekoliko osporenih pravila Obamine administracije, napomenuo je, uključujući standarde učinkovitosti vozila koji su se sada vratili na sud.

FILE - A mechanized shovel loads a haul truck with coal at the Spring Creek coal mine near Decker, Mont., April 4, 2013. A federal judge in Montana says the Trump administration failed to consider the environmental effects of resuming coal sales from fede
FILE - A mechanized shovel loads a haul truck with coal at the Spring Creek coal mine near Decker, Mont., April 4, 2013. A federal judge in Montana says the Trump administration failed to consider the environmental effects of resuming coal sales from fede

Strožiji propisi

Budući da je kontrola nad Kongresom vjerojatno podijeljena, Biden će se suočiti s istim izazovom donoseći opsežne zakone kao i predsjednici Barack Obama i Trump. Zbog toga je uloga propisa izvršne vlasti važnija.

Tamo gdje je Trump olabavio pravila, Biden će ih vjerojatno pooštriti.

Gotovo svaka velika promjena pravila o okolišu s bilo koje strane političkog spektra suočila se s pravnim izazovima. Iako se sudovi naginju konzervativno, stručnjaci kažu da bi stroža pravila mogla preživjeti parnicu.

"Vjerojatnije je da će sudovi pretpostaviti da li će agencija utvrditi što je tehnološki izvedivo", rekao je Danish. "Tu su agencije na svom najsigurnijem, najtradicionalnijem terenu."

Osim poništavanja Trumpovih povratka, Biden će vjerojatno nametnuti stroža pravila o curenju metana i učinkovitosti vozila.

Vjerojatna su i stroža pravila u elektroenergetskom sektoru. Vrhovni sud presudio je 2007. godine da Agencija za zaštitu okoliša mora regulirati ugljični dioksid kao onečišćujuću tvar, ali agencija nije smislila način na koji bi to moglo podnijeti pravni izazov i kresanje.

Više od polovice američkih država već zahtijeva od elektroenergetskih tvrtki da proizvode određeni postotak električne energije iz izvora koji ne stvaraju stakleničke plinove. Administracija Bidena može predložiti nacionalni zahtjev. No, stručnjaci kažu kako bi to moglo biti teže na sudovima.

"Mislim da zaista treba zakonodavstvo da bi se to postiglo najučinkovitije", rekao je Mackler.

FILE - The U.S. Capitol dome and its reflection are seen in Washington, Jan. 15, 2020.
FILE - The U.S. Capitol dome and its reflection are seen in Washington, Jan. 15, 2020.

Raditi sa Kongresom

Klimatsko zakonodavstvo vjerojatno će i dalje biti teško "prodati" ako Senat ostane pod kontrolom republikanske stranke koja je uglavnom skeptična prema potrebi djelovanja.

Paket poticaja za koronavirus ili račun za infrastrukturu mogu biti vozila te promjene. Ali njihov bi opseg vjerojatno bio ograničeniji nego kad bi demokrati kontrolirali obje Kongresne komore, kažu stručnjaci.

Republikanci bi vjerojatnije podržali zakon o ulaganju u tehnološke inovacije koje se bave klimatskim promjenama. Neki republikanci podržavaju razvoj naprednih nuklearnih elektrana, goriva s niskim udjelom ugljika i tehnologije koja uzima ugljični dioksid iz izgaranja fosilnih goriva.

U usporedbi sa saveznim ulaganjima u zdravstvo, poluvodiče ili druge tehnologije u kojima su Sjedinjene Države bili globalni lider, Mackler je rekao, "u energiju koju nedovoljno ulažemo, a svoje tvrtke i građane prodajemo na kratko."

Iako bi veliki potezi na klimatskim promjenama mogli biti teži s podijeljenom vladom, Majkut je rekao: "Ne znam da li postoji razlog za totalni pesimizam samo zato što demokrati nisu preuzeli kontrolu nad Senatom. Mislim da postoji prava prilika za dvostranački sporazum ".

Biden je dugo vremena proveo u Senatu radeći preko puta, primijetio je. "Vjerojatno uprava koja je zainteresirana za rad i slaganje s Kongresom može ostvariti neke pobjede."

Objavljena imena kandidata za članove Bidenove predsjedničke administracije

Fotografije nekih od nominovanih članova buduće predsjedničke administracije (Foto: Tviter profil kampanje Bajden-Haris)

Tranzicioni tim Bajden-Haris objavio je spisak nominovanih saradnika izabranog američkog predsjednika Josepha Bidena. Uprkos tome što se objava liste očekivala u utorak - zvanično je saopšteno da je Biden imenovao Entonija Blinkena, dugodišnjeg savjetnika i bivšeg zamjenika državnog sekretara u vrijeme administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame, kao kandidata za funkciju državnog sekretara.

Takođe, Džejka Salivena još jednog dugogodišnjeg saradnika sa spoljnopolitičkim iskustvom, odabrao je za svog savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Između ostalih - Biden je izabrao Ejvril Hejns, takođe bivšu zvaničnicu Obamine administracije, za kandidatkinju za prvu direktorku nacionalnih obavneštajnih službi. Dugogodišnja diplomatkinja Linda Tomas Grinfild trebalo bi da obavlja funkciju američke ambasadorke u Ujedinjenim nacijama.

Istovremeno Alehandro Majorkas nominovan je za sekretara za unutrašnju bezbnednost i bio bi prva osoba hispanskog porijekla i ujedno imigrant na tom položaju.

Planirano je i da Džon Keri, bivši državni sekretar, bude specijalni izaslanik američkog predsjednika za pitanja klime.

Prije te objave izabrani predsjednik najavio je da će njegova administracija biti odraz raznolikosti zemlje. Prošle sedmice rekao je da je već izabrao sekretara za finansije.

"Donijeli smo tu odluku. Vidjećete da je riječ o osobi koju će prihvatiti svi elementi Demokratske stranke - od progresivaca do umjerenih koalicija", rekao je novoizabrani predsjednik.

Na užem spisku kandidata su bivša šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen, aktuelna guvernerka u Federalnim rezervama Lael Brajnard, te Rafael Bostik, predsednik Federalnih rezervi Atlante.

Biden sastavlja novu administraciju dok aktuelni predsjednik Donald Trump i dalje odbija da prizna poraz i pokušava da preokrene rezultat izbora, iznošenjem neosnovanih optužbi o rasprostranjenoj izbornoj krađi.

Briselske glavobolje zbog Mađarske i Poljske

Mr Charles MICHEL, President of the European Council. Video conference of the members of the European Council Roundtable (19/11/20)

Pregovori o budžetu Evropske unije redovno prolaze kroz napeta usaglašanja među zemljama članicama, koje su nerijetko imale nesuglasice oko načina kako rasporediti sredstva od budžeta. Međutim, nikad do sada razlog za neusvajanje budžeta nisu bile upravo one vrijednosti na kojima se temelji evropska porodica, a što je razlog zbog kog su Mađarska i Poljska, koje je potom podržala i Slovenija, blokirale usvajanje budžeta dogovorenog polovinom godine.

Šta predstoji?

Veto se ne može oboriti, tako da se pregovori nastavljaju sve dok se ne postigne puna saglasnost, koja je o budžetu inače postignuta još u junu, ali je izostala formalna konačna odluka.

Blokirano je usvajanje višegodišnjeg financijskog okvira za period 2021-2027. koji se pregovara periodično i određuju se prioriteti za trošenje sredstava. Proces finansiranja EU se ne prekida, pošto je budžet za predstojeću 2021. je već usvojen.

Šta je prethodilo?

Nakon istorijskog dogovora u julu, koji je uslijedio nakon maratonskih pregovora, EU se složila o budžetu i paketu oporavka od svega 1,82 milijardi eura koji je obuhvatio preuzimanje kolektivnog duga.

Mađarska i Poljska su sada stavile veto na formalnu finalizaciju ovog paketa zato što se protive novom mehanizmu koji bi omogućio EU da presječe sredstva onim zemljama članicama za koje se utvrdi da krše principe vladavine zakona.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija država predsjedava Evropskom unijom do 31. decembra, je najavila nastavak pregovora sa Budimpeštom i Varšavom, ali nije dala naznake da će popustiti po pitanju mehanizma o vladavini zakona.

German Chancellor Angela Merkel attends a virtual news conference at the chancellery in Berlin, Germany, Nov. 10, 2020.
German Chancellor Angela Merkel attends a virtual news conference at the chancellery in Berlin, Germany, Nov. 10, 2020.

Naime, fokus spora među državama članicama EU je mehanizam koji bi omogućio da se obustavi finansiranje državama članicama u kojima su njene vrijednosti “potpkopane ili ugrožene”, uključujući nezavisnost pravosuđa.

Mađarska i Poljska su dvije članice EU koje su već godinama predmet rasprave u evropskim institucijama zbog stanja u demokratiji i vladavine prava, uključujući ovde nezavisnost pravosuđa, slobodu izražavanja i korupciju.

Evropski parlament je još 2018. pozvao Savjet EU da deluje kako bi spriječio poljske i mađarske vlasti da “krše temeljne vrijednosti” EU.

Kako EU štiti kršenja ljudskih prava?

Član 7. Sporazuma EU predviđa da Savjet EU može utvrditi da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrijednosti EU u dotičnim zemljama. Prema istom članu, to bi moglo u kasnijoj fazi dovesti do sankcija, poput suspenzije glasačkih prava u Savjetu. Međutim, ne postoji mehanizam koji bi omogućio privremenu ili potpunu suspenziju članstva.

Evropska komisija je 30. septembra izašla sa izvještajem o vladavini prava u kojem se ocijenilo da Mađarska i Poljska ne ispunjavanju osnovne demokratske standarde. Zbog ovog izvještaja, mađarski premijer Viktor Orban je zatražio razrješenje Vere Jurove, evropske komesarke nadležne za evropske vrijednosti i autora izvještaja.

Viktor Orban Prime Minister of Hungary attends a news conference following talks with his counterparts from central Europe's Visegrad Group in Lublin, Poland, Sept. 11, 2020.
Viktor Orban Prime Minister of Hungary attends a news conference following talks with his counterparts from central Europe's Visegrad Group in Lublin, Poland, Sept. 11, 2020.

Poljska i Mađarska su skoro usamljene, ali ne bez potpune podrške. Na njih se oslanjaju samo one zemlje članice EU čije vlasti dijele iste “vrijednosti”. Naime Slovenija je nedavno izašla u susret prigovorima Varšave i Budimpešte.

Zašto je Janša podržao Mađarsku i Poljsku?

Slovenački premijer Janez Janša je u pismu koji je uputio predsjedniku Savjeta EU Charlesu Michelu osudio mehanizam koji vezuje davanje financijskih sredstava za poštovanje vladavine prava. Prema Janšinim navodima iz ovog pisma, “samo nezavisno sudsko tijelo može da kaže šta je vladavina prava, ne politička većina".

Blokada usvajanja budžeta koji obuhvata i paket oporavka zbog posljedica korona virusa dolazi upravo u trenutku kada se najstariji kontinent suočava sa drugim talasom pandemije COVID-19 koji je ozbiljno pogodio ekonomiju.

Janez Jansa
Janez Jansa

Kako do izlaza iz krize?

Najviši zvaničnici EU obećavaju da će nastaviti sa intenzivnim pregovorima u cilju pronalaska rješenja, međutim malo je vjerovatno da će dogovor biti postignut u nekom skorijem roku, jer je malo vjerovatno da će preostale 24 države popustiti u zahtjevima da se moraju ispoštovati suštinske vrijednosti, a još manje se može povjerovati da će Mađarska i Poljska ubrzo popraviti stanje oko vladavine prava.

Drama oko evropskog budžeta pokazuje koliko je teško postići uslove da bi postao dio EU porodice, ali da ih više ne moraš slijediti, od trenutka kad postaneš dio bloka. Postupanjem Mađarske i Poljske, upravo nedisciplinirane države sada kazne sve ostale koji nastoje da zadrže vrijednosti na kojim se temelji Evropska unija.

Georgia potvrdila Bidenovu pobjedu poslije ručnog brojanja glasova

Ručno prebrojavanje glasova u Georgiji, 16. novembar 2020. (Foto: AP)

U Georgiji je u četvrtak završeno ponovno ručno prebrojavanje glasova poslije kojeg je potvrđeno da je demokrata Joe Biden pobijedio aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa u toj saveznoj državi, što je još jedan neuspjeh u predsjednikovoj kampanji da preokrene rezultat izbora i zadrži vlast, prenosi agencija Reuters. 

Državni sekretar Georgije Brad Raffensperger rekao je da "nema sumnje" da će konačan rezultat biti sertifikovan u petak.

Biden ima 12.284 glasova više od Trumpa, neznatno manje od prednosti koju je imao prije novog brojanja.

"Rezultati novog prebrojavanja glasova veoma su blizu onima koji su prijavljeni tokom izborne noći", rekao je Raffensperger za lokalnu TV stanicu.

Trump ima mali broj opcija da preokrene rezultat izbora na kojima je Biden osvojio 306 elektorskih glasova a Trump 232. Novoizabrani predsjednik takođe ima 5,8 miliona glasova više na nacionalnom nivou.

Biden je u četvrtak ocijenio da je "neodgovorno" to što Trump dovodi u pitanje njegovu izbornu pobjedu.

Nakon virtuelnog sastanka sa guvernerima, Biden je naglasio da nije zabrinut da će Trumpovo odbijanje da prizna poraz spriječiti predaju vlasti, ali je poručio da se time "šalje užasna poruka o zemlji".

U Pennsylvaniji​, gdje je Biden pobedio sa 82.000 glasova više od Trumpa, Trumpov izborni štab zatražio je od sudije da aktuelnog predsjednika proglasi pobjednikom, navodeći da bi državna skupština u kojoj republikanci imaju većinu trebalo da izabere 20 elektora, koliko pripada toj saveznoj državi.

U Wisconsinu, Trumpova kampanja platila je za djelimično prebrojavanje glasova, mada izborni zvaničnici navode da će to samo povećati Bidenovu prednost od 20.000 glasova u toj državi koja ima 10 elektorskih glasova.

"Dublji problem"

Izborni štab aktuelnog predsjednika podnio je tužbe u nizu država, ali za sada bez mnogo uspjeha.

Trumpov advokat Rudy Giuliani rekao je u četvrtak da kampanja povlači tužbu kojom su osporavani rezultati izbora u Michiganu, gdje je ove nedjelje potvrđena Bidenova pobjeda.

Republikanci su prvobitno blokirali potvrdu rezultata u Wayneu, najvećem okrugu u Michiganu, da bi zatim promijenili odluku posle oštre reakcije javnosti.

Međutim, republikanski članovi biračkog odbora okruga Wayne u srijedu su potpisali izjavu kojom su pokušali da ipak ponište potvrdu Bidenove pobjedu, navodeći da su pristali na sertifikaciju rezultata pod pritiskom. Portparol kancelarije državnog sekretara Michigana rekao je da njihove izjave nisu zaustavile potvrdu rezultata.

Republikanska članica odbora Monica Palmer u četvtak je potvrdila agenciji Reuters da ju je Trump zvao poslije potvrde rezultata.

Bidenova kampanja saopštila je da su tužbe pravno neosnovane. Nekoliko uglednih advokatskih kompaniija odlučilo je da se povuče iz pravnih postupaka, zbog čega napore Trumpove kampanje sada predvodi Giuliani.

Trump je u četvrtak na Twitteru najavio da će u podne po lokalnom vremenu biti održana konferencija za novinare na kojoj će advokati govoriti o "održivom putu do pobjede".

Državni i federalni izborni zvaničnici, kao i eksperti, kažu da Trumpov argument da je pokraden na izborima zbog rasprostranjenih nepravilnosti nije utemeljen činjenicama.

Međutim, Trumpove tvrdnje ipak utiču na povjerenje javnosti u američku demokratiju. Prema anketi Reutersa i Ipsosa, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, oko polovine republikanaca veruje da je Trump "pravi" pobjednik izbora.

Glavna izborna zvaničnica Arizone, demokrata Kattie Hobs, rekla je da ona i njena porodica dobijaju pretnje nasiljem i zatražila od Trumpa da prestane da dovodi u pitanje rezultat, prema kojem je u toj državi izgubio za nešto više od 10.000 glasova.

"Prijetnje su simptom dubljeg problema u našoj državi i zemlji - stalnog i sistematskog podrivanja međusobnog i poverenja u naš demokratski proces", navela je Hobbs u saopštenju.

Trumpova administracija za sada odbija da prizna Bidenovu pobedu, zbog čega je i u zastoju predaja vlasti uoči inauguracije 20. januara.

Biden je u srijedu rekao da odlaganje početka procesa tranzicije spriječava njegov tim da isplanira nove mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa, koja se ponovo ubrzano širi u zemlji.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG