Linkovi

State Department: Za bolju budućnost prihvatiti činjenice o Srebrenici i drugim zločinima


Godišnjica srebeničkog genocida
Godišnjica srebeničkog genocida

Američki State Department, putem svog portparola Matthew Miller-a oglasio se povodom 28. godišnjice srebeničkog genocida.

"Danas se navršava 28 godina od genocida u Srebrenici. Sjedinjene Države su posvećene podršci žrtvama, preživjelima i najmilijima više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine.

Nikada nećemo zaboraviti ovaj dan i nastavit ćemo podržavati one koji traže nestale, bore se za odgovore, brigu o preživjelima i traženje pravde za ove zločine.

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, specijalni izaslanik za praćenje i borbu protiv antisemitizma, ambasadorica Deborah Lipstadt, specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desirée Cormier Smith i ambasador za međunarodne vjerske slobode Rashad Hussain danas su u Srebrenici kako bi odali počast žrtvama solidarizirati se sa ožalošćenima i suprotstaviti se poricanju genocida.

Kako građani Bosne i Hercegovine gledaju u svjetliju i pravedniju budućnost, imperativ je raditi na pomirenju. Za to je potrebno prihvatiti nepobitne činjenice genocida u Srebrenici i drugih zločina.

Sjedinjene Države će nastaviti podržavati demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine.", stoji u izjavi iz State Departmenta.

Deborah E. Lipstadt i Desirée Cormier Smith, specijalni izaslanici Sjedinjenih Američkih Država u Srebrenici, 11.07.2023.
Deborah E. Lipstadt i Desirée Cormier Smith, specijalni izaslanici Sjedinjenih Američkih Država u Srebrenici, 11.07.2023.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG