Linkovi

U 28 godina od srebreničkog genocida smiraj našla 6.751 žrtva

28 godina od genocida u Srebrenici

Genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u julu 1995. godine, u kojem su Vojska i policija Republike Srpske te specijalna srbijanska vojna postrojba Škorpioni ubili 8372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja enklave Srebrenica.

Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je srpske snage 11. jula 1995. godine

Za genocid i zločine u Srebrenici osuđeno je više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

U Memorijalnom centru u Potočarima, u Srebrenici 11.07.2023. ukopano je 30 žrtava genocida. Među njima su i četiri maloljetnika .

Ukopu je prethodila komemoracija povodom 28. godišnjice genocida koji je počinila Vojska Republike Srpske u julu 1995. godine.

Počast žrtvama genocida odale su 11. jula specijalna izaslanica Sjedinjenih Američkih Država za pitanja borbe protiv antisemitizma Deborah E. Lipstadt i specijalna izaslanica SAD za rasnu jednakost i pravdu Desirée Cormier Smith.

Deborah E. Lipstadt i Desirée Cormier Smith, specijalni izaslanici Sjedinjenih Američkih Država u Srebrenici, 11.07.2023.
Deborah E. Lipstadt i Desirée Cormier Smith, specijalni izaslanici Sjedinjenih Američkih Država u Srebrenici, 11.07.2023.

Murphy: Mračan trenutak za cijelo čovječanstvo

Američki ambasador u BiH Michael J. Murphy na komemoraciji genocida u Srebrenici, 11.07.2023.
Američki ambasador u BiH Michael J. Murphy na komemoraciji genocida u Srebrenici, 11.07.2023.

Reilly: Sjećamo se ubijenih i odajemo počast preživjelim

UN: Prepoznati patnje žrtava i preživjelih

Rezidentna koordinatorica Ureda UN-a u BiH Ingrid Macdonald je danas u Potočarima izjavila novinarima da su Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini stava da je prije svega važno prepoznati patnje svih žrtava i preživjelih.

Po njenim riječima, ovo je dan za njih, za žrtve, za preživjele.

– Vrlo je važno prepoznati sve one užase kroz koje su prošli, a isto tako prepoznati da su međunarodni sudovi najviše instance, bez ikakve sumnje utvrdili na se na ovim prostorima desio genocid. Važno je iskazati poštovanje, uvažavanje, da svi podijelimo sa preživjelima njihovu bol – kazala je Macdonald koja prisustvuje obilježavanju 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, te dženazi i ukopu 30 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG