Linkovi

Srbija prekida sve vojne vježbe sa partnerima


Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije (Foto: AP/Darko Vojinovic)
Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije (Foto: AP/Darko Vojinovic)

Vlada Srbije odlučila je da u predstojećih šest mjeseci prekine sve vojne vježbe i vojne aktivnosti sa svim partnerima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, izjavio je poslije sednice Vlade da se Srbija nalazi, kako se izrazio, pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

"U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano", naveo je Vulin.

Ministar odbrane tvrdi da se od Srbije traži da odustane od vojnih vježbi sa Bjelorusijom.

“Od Srbije se traži da po cenu napuštanja evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na srpsku politiku, ali i srpski narod na Kosovu i Republici Srpskoj napusti planirane vojne vežbe sa Belorusijom”, poručio je Vulin – objavila je agencija Fonet.

Ministar odbrane u pisanoj izjavi tvrdi da takvi pritisci nemaju nikakvog smisla.

“Nisu utemeljeni u našim odlukama ili našim postupcima, pa čak ni u realnosti, rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja", podvukao je Vulin.

Glas Amerike obratio se Peteru Stanu, portparolu Evropske unije, za komentar ovih tvrdnji i iščekujemo njegov odgovor.

Prethodno, Glas Amerike je u utorak izvijestio da bi vojske Belorusije, Rusije i Srbije, od 10. do 15. septembra trebalo da učestvuju na zajedničkim vojnim vježbama u Belorusiji.

Prethodno je tu informaciju objavila agencija Reuters - pozivajući se na rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

Istovremeno, Radio Slobodna Evropa objavio je u utorak da je bjelorusko ministarstvo odbrane na društvenoj mreži Telegram potvrdilo da će se vojna vežba "Slovensko bratstvo 2020" održati u toj zemlji i da će učestvovati i vojske Rusije i Srbije.

Ministarstvo odbrane Srbije u utorak nije odgovaralo na upite Glasa Amerike o mogućem održavanju zajedničke vojne vježbe Rusije, Belorusije i Srbije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG