Linkovi

Kan: Umjesto pravde i odgovornosti, vladini zvaničnici u Srbiji podstiču mržnju i nasilje


ARHIVA - Ajrin Kan na konferenciji za novinare u Ženevi, 1. marta 2021.
ARHIVA - Ajrin Kan na konferenciji za novinare u Ženevi, 1. marta 2021.

Srbija mora da preduzme hitne i efikasne mjere protiv retorike mržnje i podjela u javnom diskursu, koja podstiče nasilje u društvu, izjavila je ekspertkinja UN Ajrin Kan, usljed dva masovna ubistva u Beogradu, poslije kojih je došlo do masovnih protesta u zemlji.

"Ubistva su traumatizovala cijelu zemlju", navela je Kan, specijalna izvestiteljka UN za slobodu mišljenja i izražavanja, u saopštenju koje je objavio Visoki komesarijat za ljudska prava UN.

"Nije savjesno koristiti ovi tragediju za još jednu priliku da se pojača mržnja, da se satanizuju i kleveću nezavisni mediji, aktivisti za ljudska prava, politički protivnici i oni koji kritikuju vladu".

Kan je istakla da je desetine hiljada ljudi izašlo na ulice da traži odgovornost za počinjene zločine, bolju kontrolu naoružanja i oštru akciji protiv govora mržnje i podstrekivanja na mržnju i nasilje u tabloidnim medijima.

"Umjesto da promovišu pravdu i odgovornost, skorašnji govori, uključujući predstavnike vlade, kao da ohrabruju pritisak i čak i fizičko nasilje nad opozicionim političarima, novinarima i aktivistima", navela je Kan.

Tokom posjete Srbiji u aprilu, Kan je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog tabloidne štampe i medija koj promovišu i pojačavaju toksične izjave političara i javnih zvaničnika, i propuste regulatornog tijela za medije da preduzme akcije protiv tih medija.

"Sloboda izražavanja je osnovno ljudsko pravo koje mora stalno da se poštuje, ali međunarodno pravo jasno ističe da to nije sloboda da se neko zastrašuje, pritiska ili da se prijeti onima koji kritikuju", navela je Kan i zaključila:

"Trenutna klima političkog diskursa u Srbiji duboko zabrinjava. Vlada Srbije mora pod hitno da ispita i kazni one koji zastrašuju, prijete i podstiču na nasilje, pogotovo vladine zvaničnike, i da obezbijedi da sve državne institucije i tijela slijede preporuke UN o borbi protiv govora mržnje, dok se zalažu za slobodu izražavanja".

XS
SM
MD
LG