Linkovi

Srbija: 30 dana pritvora za napadnutog Amerikanca, 15 za napadača


Peti protest "Srbija protiv nasilja", ispred Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 3. juna 2023.
Peti protest "Srbija protiv nasilja", ispred Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 3. juna 2023.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u nedelju da je priveden dvadesetdvogodišnji muškarac osumnjičen da je u subotu na Trgu Nikole Pašića zadao više udaraca američkom državljaninu "koji je, kako se sumnja, prethodno provocirao građane".

Poslije konsultacija sa tužilaštvom, protiv 22-godišnjeg muškarca i državljanina SAD, koji neprijavljeno boravi u Srbiji, podnijete su prekršajne prijave, zbog remećenja javnog reda i mira.

Protiv američkog državljanina podnijeta je i prekršajna prijava, zbog prekršaja iz Zakona o strancima. Američkom državljaninu je određen zatvor u trajanju od 30 dana, a dvadesetdvogodišnji muškarac je osuđen na 15 dana zatvora, u koji je odmah sproveden, navodi MUP u saopštenju.

Peti protest "Srbija protiv nasilja", ispred Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 3. juna 2023.
Peti protest "Srbija protiv nasilja", ispred Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 3. juna 2023.

Podsjetimo, tokom skupa "Srbija protiv nasilja", u subotu u Beogradu, poslije odlaska glavnog dijela mase okupljenih građana sa platoa ispred Narodne Skupštine u protesnu šetnju, ispred bine dogodio se indicent kada je grupa ljudi, koje su svjedoci koji su davali izjave medijima opisali kao desničare i pripadnike "Narodne patrole", napala i oborila na zemlju stranog državljanina, da bi nastavila da ga šutira i udara pendrekom.

U direktnom uključenju sa lica mjesta, potpredsednik Demokratske stranke i narodni poslanik Miodrag Gavrilović, koji je pokušao da pomogne napadnutom stranom novinaru, opisao je za N1 incident u koji se i sam umiješao u pokušaju da pomogne napadnutom:

"Ja sam potrčao, viknuo da stanu, da nema nasilja. Oni su potrčali prema meni i zadobio sam njihovu pažnju, a čoveka su ostavili na zemlji", rekao je Gavrilović koji je u incidentu zadobio podliv ispod oka kao posljedicu udarca napadača.

Gavrilović je dodao da su "relativno brzo" reagovali prisutni policajci u civilu i prekinuli incident i da su "spasili čoveka bukvalno od linča", a drugi svjedoci su rekli istoj televiziji da su policajci odveli sa sobom napadnutog čovjeka.

A u ponedeljak, Gavrilović je izjavio da je tokom incidenta, osim od desničara, dobio i "par udaraca" od policajaca u civilu.

"Nisam želeo o tome da pričam na dan protesta, jer nisam želeo da kvarim veličanstvenost tog skupa, ali danas i narednih dana hoću. Kad se to desilo (incident), policija u civilu mi je pritrčala, zavrnula mi obe ruke, a zatim sam dobio nekoliko udaraca", rekao je Gavrilović za list Nova.

Ljudima koji su izazvali incident za to vrijeme nije prišao niko, naveo je dalje, a njega je policajac pustio tek poslije intervencije jednog od organizatora protesta.

"Tek kad je jedan od organizatora protesta doviknuo da sam ja narodni poslanik, policajac me je pustio kao oparen i rekao mi je - 'mi smo tu da vas čuvamo'. Tad sam im se zahvalio što nas tako čuvaju", naveo je on.

Gavrilović kaže da su mu policajci naknadno rekli da su sve vrijeme bili prisutni tokom protesta i da su pratili situaciju.

"To znači da su oni sve vreme gledali kako jure i udaraju tog novinara i nisu reagovali. Suština je u tome da su građani svojim brojem, prisebnošću sami odbranili svoj protest", rekao je Gavrilović.

Amerikanac dobacivao desničarima zbog "Z" majici?

Prema svjedočenjima koje je prenijela televizija N1, napdnuti je prethodno dobaciovao okupljenim desničarima, a AP je prenio svedočenja prema kojima je Amerikanac reagovao na to što su desničari nosili majice sa slovom "Z", nezvaničnim simbolom ruske agresije na Ukrajinu.

Advokat Čedomir Stojković iz Grupe Oktobar, takođe je naveo na Tviteru da MUP "nije hteo da kaže javnosti da je Amerikanac zapravo uhapšen jer je kritikovao 'Z' majice koje su nosili pripadnici 'Narodnih patrola'" i zato što je "kritikovao ruske zastave, njihov nacistički narativ i misiju koju su 'Narodne patrole' imale na mitingu".

"Jedini provokatori na protestu su bili upravo pripadnici 'Narodnih patrola', i bravo za Amerikanca i za njegovu hrabrost da im kaže u lice šta misli", napisao je advokat Stojković i ocijenio da saopštenje MUP-a, prema kom je Amerikanac uhapšen zbog toga što je povrijedio Zakon o strancima, odnosno boravio bez prijave boravka", "lažna zastava".

"Desetine hiljada Rusa upravo u ovom trenutku boravi u Srbiji bez prijave boravišta, I ni jedan nije uhapšen", napisao je Stojković.

"Na pojedinim snimcima sa društvenih mreža jasno se vidi i čuje kako pripadnici 'Narodnih patrola' psuju 'mater američku' tom čoveku i upućuju mu govor mržnje zbog njegovog državljanstva. Jednako kako su hapsili Ukrajince pre godinu dana, sada hapse Amerikance", zaključio je advokat Stojković.

Veliki broj mladih na petom protestu "Srbija protiv nasilja"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
XS
SM
MD
LG