Linkovi

Prvi susret Vučića i Kurtija u Briselu 15. juna


Kosovo -- Serbia -- COMBO, Kosovo politician Albin Kurti and Serbian president Aleksandar Vucic, undated
Kosovo -- Serbia -- COMBO, Kosovo politician Albin Kurti and Serbian president Aleksandar Vucic, undated

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova se nastavlja u utorak, 15. juna 2021., saopštio je Peter Stano, portparol Evropske unije (EU).

“Biće ovo prvi susret stoga očekujemo da će premijer Kosova i predsjednik Srbije razgovarati kako nastaviti dalje sa dijalogom”, naglasio je Stano.

Briselski portparol je ponovio poruku da je u toku procesa razgovora došlo do promjena u pogledu sagovornika, pošto je Kurti 22. marta na mjestu premijera zamijenio Avdulaha (Avdullah) Hotija, ali da “obaveze ostaju iste”.

Očekujemo od obje zemlje dalju posvećenost tome da se uključe u dijalog i da primijene sve dosadašnje sporazume, te da pokažu posvećenost i neophodnu spremnost za kompromis kako bi se došlo do konačnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”, poručio je Stano.

Poruke Kurtija i Vučića pred objavu datuma susreta

Proces razgovora o normalizaciji odnosa je zastao na jesen prošle 2020. godine, kada je srpska strana otvorila pitanje implementacije sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Uoči potvrde novog datuma obnove briselskog procesa, zvaničnici obje strane u javnost su ponovo izlazili sa oprečnim izjavama o tom pitanju.

Dok Kurti napominje da ne može biti formirana jednoetnička zajednica, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mu poručuje da ne mora da dolazi u Brisel ako ne želi da razgovara o formiranju iste.

Premijer Kosova je u više navrata izjavio da njegov budući susret sa beogradskim sagovornikom u kontekstu dijaloga neće biti nastavak dijaloga već, kako je rekao, početak novog procesa.

Međutim, evropska strana insistira da će se u toku procesa razgovarati o svim pitanjima koja su ranije otvorena.

Evropska unija i njene države članice očekuju od obje strane kontinuiranu posvećenost uključivanju u ovaj dijalog i sprovođenju svih prošlih sporazuma. To znači da sve što je dogovoreno, mora biti sprovedeno”, poručio je Stano prošle nedelje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG