Linkovi

Palmer u Prištini: Međusobno priznanje utire put ka Evropi


Matthew Palmer, specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan, za vrijeme konferencije za novinare na Kosovu, 1. juni 2021.
Matthew Palmer, specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan, za vrijeme konferencije za novinare na Kosovu, 1. juni 2021.

Matthew Palmer, specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan, ponovio je u Prištini da je uzajmno priznanje Kosova i Srbije ucrtava put ka Evropi dvije strane.

"Što se tiče krajnjeg cilja, i dalje vjerujemo da će uzajamno priznavanje ucrtati put ka Evropi", precizirao je Palmer, tokom konferencije za novinare koju je u glavnom gradu Kosova održao sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova.

Palmer je pojasnio da SAD snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem.

Palmer i Lajčak su na Kosovo stigli u ponedjeljak, 31. maja, a u svom prvom obraćanju su poručili da EU i SAD sarađuju po pitanju dijaloga Prištine i Beograda o normalizaciji odnosa dvije strane.

Lajčak je rekao da će dijalog, pod pokroviteljstvom EU, uskoro biti nastavljen i da je to razlog njegove posjete Kosovu, odnosno da je sa kosovskim zvaničnicima razgovarao o pripremama za nastavak razgovora.

Rekao je kako 2021. godina može biti dobra godina za zemlje na Zapadnom Balkanu.

"Nadamo se da će dijalog biti dobar primjer i da će biti napretka u poboljšanju odnosa između Kosova i Srbije", izjavio je Lajčak.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG