Linkovi

Eruptirao diplomatski spor između balkanskih rivala Srbije i Hrvatske


FILE - Serbian President Aleksandar Vucic speaks during a press conference in Belgrade, Serbia, June 29, 2022.
FILE - Serbian President Aleksandar Vucic speaks during a press conference in Belgrade, Serbia, June 29, 2022.

Diplomatske napetosti porasle su u nedjelju između balkanskih suparnika Srbije i Hrvatske nakon što je Hrvatska odbila dopustiti privatni posjet srbijanskog populističkog predsjednika mjestu pronacističkog koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata.

Hrvatske vlasti saoopćile su da su "neslužbenim kanalima" doznale za planirani posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića logoru Jasenovac. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je novinarima da je "neprihvatljivo" to što hrvatska Vlada nije službeno obaviještena o posjeti.

Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman

"Ministarstvo vanjskih poslova želi naglasiti da u planiranju svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovora obiju strana", rekao je Grlić Radman. "Ovo nije bio odlazak na more. Predsjednik države je zaštićena osoba."

Odluka Hrvatske izazvala je bijes u susjednoj Srbiji, gdje su je dužnosnici opisali kao "skandaloznu". Srbijanski tvrdokorni ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da će svi hrvatski dužnosnici od sada morati najaviti svaki tranzit ili posjet Srbiji te da će biti stavljeni pod "poseban režim kontrole". Nije pojasnio detalje.

“Ovo je bila antievropska i anticivilizacijska odluka i brutalno kršenje slobode kretanja”, rekla je srbijanska premijerka Ana Brnabić za provladinu televiziju Pink. "Ne znam kako će naši odnosi izgledati u budućnosti... Ovo šalje zastrašujuću poruku."

Ana Brnabić, Premijerka Srbije
Ana Brnabić, Premijerka Srbije

Odnosi između Srbije i Hrvatske ostali su napeti od raspada bivše Jugoslavije i rata u Hrvatskoj 1991.-95. koji je izbio kada se srpska manjina, uz potporu Srbije, pobunila protiv hrvatske neovisnosti. U ratu je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Iako su se dvije nacije obvezale da će raditi na rješavanju preostalih problema iz sukoba - poput pronalaženja onih koji se još uvijek vode kao nestali - povremeni diplomatski sukobi kvarili su poslijeratne napore. Srbijanske populističke vlasti insistiraju na tome da hrvatska vlada nije učinila dovoljno da prizna svoju prošlost iz Drugog svjetskog rata, dok Zagreb optužuje Srbiju da koristi to pitanje za unutarnju politiku i da se odbija pozabaviti vlastitom ulogom u ratu 1990-ih.

“Mi to doživljavamo kao provokaciju”, rekao je Grlić Radman. Dodao je da "takav posjet nije iskren, ne radi se o odavanju počasti žrtvama" logora Jasenovac, gdje su deseci tisuća hrvatskih Srba, Židova i Roma stradali u brutalnim pogubljenjima tokom Drugog svjetskog rata pronacističkih vlasti.

Vučić, bivši ultranacionalist koji je podržavao srpsku pobunu u Hrvatskoj 1990-ih, zakazao je konferenciju za novinare za ponedjeljak. Odgovorio je u nedjelju objavom na Instagramu s fotografijom spomenika u Jasenovcu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG