Linkovi

Srbija: Apelacioni sud oslobodio okrivljene za ubistvo Slavka Ćuruvije


Slavko Ćuruvija (Foto: Reuters)
Slavko Ćuruvija (Foto: Reuters)

Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak presudu, donetu 19. aprila prošle godine, po kojoj su okrivljeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije - Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice.

Kako se navodi na sajtu suda, Apelacioni sud je 19. aprila 2023. godine donio presudu kojom je, usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe tužilaštva, preinačilo prvostepenu presudu i Markovića oslobodilo od optužbe da je počinio krivično djelo teško ubistvo u podstrekavanju, a Radonjića, Kuraka i Romića da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo teško ubistvo.

Pred Apelacionim sudom je tokom marta 2023. održan glavni pretres na kome se odlučivalo o prvostepenoj presudi za ubistvo Slavka Ćuruvije donijetoj decembra 2021.

Tada su bivši funkcioneri i operativci Službe državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić, osuđeni na ukupno stotinu godina zatvora.

Pretres pred Apelacionim sudom održan je pošto su tužilaštvo i odbrana uložili žalbu na pomenutu prvostepenu presudu.

U njegovoj nadležnosti je da potvrdi presudu, poveća ili smanji kaznu, ili donese sopstvenu presudu, koja može biti oslobađajuća.

Reakcije javnosti

Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da je "šokirana" odlukom Apelacionog suda.

"Ova je presuda duboko uznemirujuća za porodicu, prijatelje, kolege i poštovaoce novinara i izdavača ubijenog zato što je javno kritikovao zločinački režim Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju te fondacije.

Kako su naveli, odluka suda je „jasan znak da država nije u stanju da se obračuna sa najmračnijim delovima sopstvenih službi iz devedesetih i da one i dalje imaju ogroman uticaj i na pravosuđe i na političke procese u Srbiji“.

„Uprkos tome što i domaća i međunarodna javnost gotovo četvrt veka zahteva da se ovaj zločin rasvetli i njegovi počinioci pravedno kazne, petočlano sudsko veće Apelacionog suda je pokazalo da su im od dokaza i zakona važnija zaštita predstavnika države ogrezlim u zločinima i zaštita tajne službe koja je toliko puta pokazala da joj ljudski život ništa ne znači“, naglasili su.

Matić: Veliki poraz za društvo u Srbiji

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matič izjavio je za Glas Amerike da je danas je veoma tužan dan kada je riječ o nekažnjivosti ubistava novinara u Srbiji, Evropi i svetu.

"Posle skoro 25 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, deset godina od početka suđenja, dve prvostepene osuđujuće presude na ukupno 100 godina zatvora za optužene, stigla je oslobađajuća presuda, koja je konačna kada je reč o do sada optuženim licima. Od aprila prošle godine pronose se informacije da je posle otvorenog zasedanja Apelacionog veća doneta oslobađajuća presuda. Neobjašnjivo je da se devet meseci piše otpravak presude. Nemam odgovore na brojna pitanja koja mogu da se postave kada je reč o ovoj konačnoj presudi", naveo je Matić.

"Nadam se da će tužilaštvo uputiti zahtev za zaštitu zakonitosti u ovom slučaju, ali odluka Vrhovnog suda neće imati implikacije po ovu presudu. Ovo je veliki poraz za društvo u Srbiji i za političku rešenost da se kazni nasilje nad novinarima. I pored činjenice da se ta politička volja pokazala kroz osnivanje Komisije za istraživanje ubistava novinara, i efikasnog istražnog rada i podizanja optužnice, ogroman trud je izbrisan odlukom sudija koji očigledno nisu shvatili svoju istorijsku ulogu", istakao je Matić.

Po njemu, poruke ove presude su jasne: oni koji ugrožavaju bezbjednost novinara i ubijaju novinare mogu računati i dalje na to da skoro da ne postoji šansa da budu osuđeni. On dodaje da je ta poruka danas posebno dramatična kada vidimo dramatičnu situaciju u kojoj se nalaze novinari u Srbiji, i širom sveta.

Dodao je da ne smije da se zaboravi i jučerašnja odluku Tužilaštva za organizovani kriminal kojom je odbijen predlog Komisije za istraživanje ubistava novinara i radne grupe MUP da preuzme slučaj ubistva novinara Milana Pantića.

Matić za Glas Amerike ističe da će tek kada dobije otpravak presude, biti više mogućnosti za komentarisanje ove odluke Apelacionog vijeća.

XS
SM
MD
LG