Linkovi

Prvostepena presuda: Ukupno 100 godina zatvora osuđenima za ubistvo Slavka Ćuruvije


Arhiv: Slavko Ćuruvija, 1998.
Arhiv: Slavko Ćuruvija, 1998.

Sudsko vijeće Specijalnog suda, u ponovljenom postupku prvostepenom presudom, osudilo je nekadašnje pripadnike Službe državne bezbjednosti (SDB) Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, za ubistvo novinara i Slavka Ćuruvije.

Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bjekstvu, dobili po 20 godina.

Marković je osuđen za krivično djelo teško ubistvo u podstrekavanju, Radonjić za teško ubistvo u saizvršilaštvu, a Romić i Kurak za isto krivično djelo kao i Radonjić.

Osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

U prethodnoj prvostepenoj presudi, koju je Apelacioni sud ukinuo septembra 2020. i zatražio ponovno suđenje, nekadašnji šef Službe državne bezbjednosti Marković i bivši rukovodilac beogradskog centra SDB osuđeni su na po 30 godina zatvora, dok su na po 20 osuđeni Romić i Kurak.

Na tu presudu žalili su se tužilaštvo i odbrana. Sudsko vijeće Apelacionog suda odlučilo je da su žalbe osnovane i vratilo slučaj na ponovno suđenje.

Na ponovljenom suđenju, koje je počelo u oktobru 2020. godine, tužilac Milenko Mandić je da se optuženima izreknu kazne od po 40 godina zatvora.

Sa druge strane, odbrana se založila za oslobađanje optuženih - tvrdeći da se postupak protiv njih vodi kako bi se bivši predsjednik Srbije i nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević okrivio za sve što je obilježilo mračan period devedesetih godina prošlog vijeka.

Slavko Ćuruvija ubijen je aprila 1999. na Uskrs, za vrijeme intervencije Sjevernoatlantske alijanse (NATO). U optužnici je precizirano da je ubistvo počinjeno iz niskih pobuda, zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti - radi očuvanja postojeće strukture vlasti.

XS
SM
MD
LG