Linkovi

Španija produžava vanredno stanje, Kina oplakuje žrtve


Stanovnik Wuhana plače za žrtvama koronavirusa, 4. april, 2020. (Foto: Rojters/Aly Song)
Stanovnik Wuhana plače za žrtvama koronavirusa, 4. april, 2020. (Foto: Rojters/Aly Song)

Broj žrtava koronavirusa širom svijeta je, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, premašio 60 hiljada. Zaraženo je više od milion i 100 hiljada ljudi u najmanje 200 zemalja i teritorija, prenosi agencija Reuters.

U Španiji, koja je druga u svijetu po broju zaraženih poslije Sjedinjenih Država, premijer Pedro Sanchez rekao je da će tražiti od parlamenta da produži vanredno stanje do 26. aprila, dok usporava dnevni tempo rasta broja novo zaraženih i smrtnih slučajeva.

Broj žrtava u Španiji porastao je na 11.744 - što je najviše u svijetu poslije Italije - nakon što je protekla 24 sata preminulo 809 osoba, što je niže od prethodnog dana kada je umrlo 932 ili četvrtka kada je zabilježno rekordnih 950 smrtnih slučajeva.

U Britaniji je, u međuvremenu, od koronavirusa preminulo petogodišnje dijete. Prema najnovijim podacima, u toj zemlji je do sada umrlo više od 4.300 ljudi.

Broj potvrđenih slučajeva u Njemačkoj porastao je za 6.082 u posljednja 24 sata, što je neznatan pad u odnosu na prethodni dan.

U Kini, prvobitnom žarištu zaraze, održano je tri minuta ćutnje za žrtve koronavirusa, a tim povodom su se oglasile sirene, dok su zastave spuštene na pola koplja.

U toj zemlji je u subotu prijavljen jedan novi slučaj koronavirusa u Wuhanu i 18 među onima koji su doputovali iz inostranstva, uz četiri žrtve, sve u tom gradu.

Prema zvaničnim podacima, u Kini je registrovano 81.639 obolelih i 3.326 preminulih, mada se smatra da su te cifre veće.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG