Linkovi

Skupština Makedonije usvojila odluku o ustavnim promjenama


Sobranie Makedonija
Sobranie Makedonija

Skupština Makedonije večeras je glasala za ustavne promjene u skladu sa dogovorom sa Grčkom sa 80 glasova za i 39 protiv.

Poslanici opozicione VMRO-DPMNE i koalicije, među kojima su Sašo Vasilevski, Ljuben Arnaudov, Elizabeta Kancevska-Milevska, Vladanka Avirović, Krsto Mukovski i Zekir Ramzilović, glasali su uz 72 poslanika iz vladajuće većine u korist izmjena Ustava.

Na zahtjev Koordinatora parlamentarne grupe VMRO-DPMNE Dragana Daneva, nakon elektronskog glasanja, održano je i posebno glasanje na prozivku koje je pokazalo istu podršku ustavnim promjenama.

Ovo je bila prva od ukupno tri faze u postupku za promjenu Ustava.

U drugoj se trebaju utvrditi nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.

U prijedlogu Vlade su četiri suštinske promjene: dodavanje pridjeva Sjeverna u imenu Republike Makedonije u cijelom tekstu Ustava, izmjene u Preambuli gdje se pri navođenju državotvornih tradicija potencira antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, te briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Sjednica Sobranja kasnila je nekoliko sati, i nakon 15 časova bila najavljena za 21 sat, ali je održana tek nešto iza 22 sata.

Prethodno se spekulisalo da je vladajuća većina osigurala potrebnu dvotrećinsku većinu za podršku za prijedlog Vlade Makedonije za početak procesa izmjena Ustava kojima će ime države biti promijenjeno u Sjeverna Makedonija, uslov za nastavak evropskih integracija.

Poslanička grupa opozicionog VMRO DPMNE, stranke koja se protivi ustavnim izmjenama, saopštila je oko 19 sati da je za opozicione poslanike sjednica završena u 18 sati, do kada formalno traje radno vrijeme parlamenta.​

Plenarna sjednica zakazana za podne nakon pola sata kašnjenja odložena je za 15, ali ni tada nije počela, iako je poslanik opozicione VMRO DPMNE Antonio Milošoski tražio od predsjednika Parlamenta Talata Džaferija da odmah zakaže glasanje, tvrdeći da vlast nema potrebnu većinu od 80 glasova.

U zgradi parlamenta cijeli dan su se nalazili poslanici i vladajuće koalicije iz Socijal demokrtskog saveza (SDSM) i Demokratske unije Albanaca (DUI) i opozicije okupljene oko VMRO DPMNE.

Istovremeno je preko puta parlamenta nacionalističko makedonsko udruženje "Preporod", koje sa svog štanda na kojem svakodnevno organizuju proteste protiv promjene imena Makedonije, preko razglasa emituju patriotske pjesme.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG