Linkovi

Sobranje danas o promjeni Ustava, Zaev poručio: Odluku čeka cijeli svijet


Izmjenama Ustava se, uz ostalo, predviđa promjena imena u Republika Sjeverna Makedonija, u skladu sa Dogovorom sa Grčkom.

Makedonski parlament zasjeda danas, kako bi se izjasnio o Prijedlogu za pristupanje izmjenama Ustava, kojim se predviđa promjena imena u Republika Sjeverna Makedonija, što je u skladu sa Dogovorom sa Grčkom kojim se rješava višedecenijski spor.

Sjedinici prisustvuju poslanici svih poslaničkih grupa, a premijer Zoran Zaev je obrazlažući Prijedlog rekao da je u rukama poslanika sada najveća odgovornost za budućnost zemlje. On je apelovao da svako glasa prema spostvenoj volji, posebno oni što se dvoume, da razmisle kako će glasati.

"Pogledajte na budućnost vaše djece", poručio je premijer, dodavši da će drugačiji izbor od glasanja za ustavne promjene baciti Makedoniju u izolaciju i vratiti političke traume koje su proživljavane posljednjih 27 godina.

Glas za evropsku budućnost naše zemlje vodi u punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, ponovio je Zaev.

"Treba da odlučite da li ćemo mnogo dobiti ili mnogo izgubiti", kazao je makedonski premijer i poručio kako istorijsku odluku očekuju svi građani i cijeli svijet.

Ilija Dimovski iz opozicione VMRO-DPMNE prije glasanja o dnevnom redu tražio je da se Prijedlog o pristupanju izmjenama Ustava skine sa dnevnog reda, jer, kako je naveo, "nema niti izborni, niti referendumsiki kredibilitet". Prijedlog je, međutim, odbijen sa 67 glasova protiv, dok je za prijedlog glasalo 39 poslanika.

Uoči početka parlamentarne sjednice pred Sobranjem se okupila grupa od dvadesetak demonstranata koji se protive izmjeni Ustava.

Makedonska i grčka vlada su u junu dogovorili da sporazum pod kojim je Atina pristala ukloniti svoje prigovore prema bivšoj jugoslavenskoj republici koja je na putu pridruživanja NATO-u i Evropskoj uniji u zamjenu da zemlja promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonci su na referendumu 30. septembra sa više od 90 posto podržali dogovor sa Grčkom, ali je glasanje privuklo samo 34 posto birača što je manje od zahtijevanog odaziva od 50 posto da bi se referendum proglasio valjanim. Uprkos tome, premijer Zoran Zaev je obećao nastaviti gurati promjenu imena države i izmijeniti ustav.

Za ustavne promjene potrebna je dvotrećinska većina. Još uvijek nije bilo jasno hoće li vladajuća koalicija Socijaldemokrata, koju podupiru stranke koje predstavljaju Albance, imati dvotrećinsku većinu u parlamentu od 120 mjesta da predložene promjene budu izglasane.

Zaev će morati dobiti podršku oko desetak poslanika nacionalističke opozicione stranke VMRO-DPMNE, koja je protiv ovih promjena.

Stranka VMRO-DPMNE je obećala da će pobijediti predložene ustavne amandmane, tvrdeći da su ih birači odbacili zbog slabog odaziva na referendum.

U intervjuu za makedonsku novinsku agenciju, šefica vanjske politike EU Federica Mogherini ponovila je podršku sporazumu između Atine i Skoplja, ističući kako je riječ o "jedinstvenoj prilici za pomirenje na Zapadnom Balkanu koja se možda više nikad ne ponovi".

Zaev, koji je došao na vlast nakon izbora prije 22 mjeseca, izjavio je kako će raspisati prijevremene izbore ako amandmani ne prođu u parlamentu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG