Linkovi

Snage SAD grade novu bazu u gradu na sjeveru Sirije


Arhiva - Američka vojna vozila snimljena u Hasakiju, Sirija, 4. novembra 2018.
Arhiva - Američka vojna vozila snimljena u Hasakiju, Sirija, 4. novembra 2018.

Vojska Sjedinjenih Dražva započela je, prema lokalnim izvještajima, izgradnju nove baze u sjeveroistočnoj Siriji.

Lokalni novinar rekao je Glasu Amerike da SAD održavaju drugu bazu izvan grada, ali da je "ovo prvi put da su snage SAD započele izgradnju baze u centru grada".

"Zastava SAD sada se viori na zgradi", kaže novnar Jindar Berekat​, koji živi u Hasaki, dodajući da nije jasno koliko će američkih vojnika biti stacionirano na toj lokaciji, ali "njihova vojna oklopna vozila su ovdje i izgleda kao da i dalje izgrađuju dijelove toga".

Bazu su prethodno zauzele Sirijske demokratske snage (SDF), lokalna vojna alijansa predvođena Kurdima koja je bila glavni partner SAD u borbi protiv terorističke grupe Islamska država (IS).

Nalazi se pored glavnog zatvora u kome se drži na stotine boraca IS-a. SDF su saopštile da trenutno drže oko 2.000 stranih boraca IS-a i 12.000 žena i djece koji su povezani sa IS-om.

"Strategija pregrupisavanja"

Hasaki je najvećim dijelom pod kontrolom boraca sirijskih Kurda, ali sirijska vlada i ruske snage takođe imaju značajno vojno prisustvo u gradu.

Viši komandant SDF-a potvrdio je za Glas Amerike da su snage SAD zapravo poslate na novu lokaciju unutar grada Hasakija.

"I dok su Amerikanci bili prisutni u Hasakiju, izgradnja ove baze vjerovatno je dio njihove strategije pregrupisavanja u sjeveroističnoj Siriji", rekao je kurdski komandant koji je insistirao na anonimnosti zato što nije ovlašćen da govori za medije o ovim temama.

Vojni zvaničnici SAD nisu komentarisali ove izvještaje.

Tenzije SAD - Rusija

Ovaj potez dolazi u trenutku rasta tenzija između američkih i ruskih trupa u ovom većinski kurdskom regionu.

U nekoliko slučajeva, snage SAD spriječile su ruske vojne konvoje da patroliraju u sjeveroističnoj Siriji.

Snage SAD kontrolisale su najveći dio teritorije u istočnoj Siriji do oktobra, kada su turske snage i njihove savezničke milicije započele kampanju protiv SDF-a.

Od onda, ruske snage i sirijska vlada ušle su u pograničnu oblast između Turske i sjeverne Sirije sa ciljem poponuavanja te oblasti nakon evakuacije američkih snaga.

"Mnogi vjeruju da bi izgradnja vojne baze SAD unutar Hasake mogla da bude odgovor na povećavanje ruskog prisustva u gradu", rekao je Alav Hussein​, lokalni novinar koji prati vojnu situaciju u regionu.

On je rekao Glasu Amerike da, prema lokalnim vojnim izvorima, "ovaj novi centar (koji se gradi) ima namjenu da posmatra ruske snage u Hasakiju".

U obasti se i dalje nalazi oko 500 američkih vojnika koji, prema zvaničnicima SAD, štite naftna polja u toj oblasti i spriječavaju ponovno pojavljivanje Isamske države.

Prošlog mjeseca, snage SAD su prema izvještajima proširile drugu vojnu bazu koja se nalazi na strateškom auto-putu M4 koji se proteže od grada sjevernog grada Alepo u zapadnom dijelu zemlje ka iračkoj granici na istoku.

XS
SM
MD
LG