Linkovi

SAD šalju "vojnu opremu" kako bi zaštitile sirijska naftna polja


Arhiva - Pogled na rafineriju nafte na naftnim poljima Al Džbesa, u gradu Al Šadadeh, u oblasti Al Hasakah, sirija, 1. aprila 2010.
Arhiva - Pogled na rafineriju nafte na naftnim poljima Al Džbesa, u gradu Al Šadadeh, u oblasti Al Hasakah, sirija, 1. aprila 2010.

Američki vojni planeri podržavaju pozive predsjednika Donalda Trumpa da se zaštite naftna polja u Siriji, kako od terorističke grupe Islamska država, tako i od drugih potencijalnih protivnika i pripremaju se da pošalju više vojne opreme kako bi se to sprovelo.

Zvaničnik odbrane rekao je da je kasno u četvrtak da SAD rade na jačanju položaja američkih trupa koje su još uvijek u Siriji i da se to radi "u koordinaciji sa našim partnerom SDF-om (Sirijskim demokratskim snagama) na sjeveroistoku Sirije", te da će ti napori uključivati i slanje dodatne "vojne opreme" u region.

"Jedan od najznačanijih postignuća koje su SAD i naši partneri ostvarili u borbi protiv ISIS-a jeste preuzimanje kontrole nad naftnim poljima u istočnoj Siriji", rekao je zvaničnik korišteći akronim za terorističku grupu Islamska država."Moramo uskratiti ISIS-u te prihode, kako bismo obezbjedili da se on ne obnovi."

Zvaničnik je odbio da da više detalja, ali Newsweek i CNN izvještavaju da Pentagon razmatra upotrebu tenkova ili lakih oklopnih vozila.

Trupe SAD

Mark Esper
Mark Esper

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper, koji se nalazi u Briselu zbog sastanka sa NATO saveznicima, rekao je ranije ove nedjelje da dok su neke trupe SAD već napustile Siriju, druge su pozicionirane u gradovima i selima sa ciljem obezbjeđivanja zaštite postrojenjima.

Vijest da SAD planiraju da pošalju dodatne resurse stigla je samo nekoliko sati nakon što se predsjednik Donald Trump oglasio na društvenim mrežama kako bi naglasio važnost koju pridaje naftnim poljima.

"NIKADA nećemo dozvoliti da obnovljeni ISIS ima ta polja!", tweetovao je Trump, dodajući u drugom tweetu: "Možda je vrijeme da Kurdi počnu da se kreću ka naftnom regionu!"

Taj potez je već dobio podršku nekih ključnih saveznika predsjednika u Kongresu.

"Pomalo me ohrabruje to što dolazimo do plana da ispunimo naše osnovne ciljeve u Siriji", rekao je novinarima republikanski senator Lindsay Graham nakon sastanka sa zvaničnicima odbrane, uključujući i predsjedavajućeg Združenog generalštaba Mark Milleyja.

Plan "nam može dati ono što nam je potrebno kako bismo spriječili da se ISIS vrati, da Iran preuzme naftu, da ISIS uzme naftu", rekao je Graham odbijajući da da više detalja.

Namjera da se u Siriju pošalje više opreme i možda dodatne trupe, dolazi u trenutku kada Pentagon izvršava ono što su zvaničnici opisali kao "namjerno povlačenje" oko 1.000 vojnika koji su operisali širom sjeveroistične Sirije, često radeći sa uglavnom kurdskom SDF u borbi protiv Islamske države.

Međutim, Trump je u srijedu objavio da će se SAD "izvući" iz Sirije nakon što su postigle prekid vatre između SDF-a i Turske, koja mnoge borce SDF-a smatra za teroriste ciljajući ih tokom nedavnog upada u Siriju.

"Učinili smo im veliku uslugu", rekao je predsjednik tokom obraćanja u Bijeloj kući u srijedu. "Sada izlazimo... Neka se neko drugi bori na tom dugo krvavom pijesku".

Ipak, Trump je rekao da naftna polja ostaju prioritet.

"Štitićemo ih i biće odlučeno šta ćemo raditi sa njima u bućnosti", rekao je on.

Donal Trump
Donal Trump

Naftna polja u istočnoj Siriji

Islamska država preuzela je kontrolu nad naftnim poljima na istoku Sirije 2014. godine i zadržala se na njima sve dok ih koalicija predvođena SAD nije zauzela 2016. godine.

U međuvremenu, analitičari procjenjuju da je teroristička grupa zaradila ukupno oko 750 miliona dolara iz prodaje te nafte.

Zvaničnici i analitičari sumnjaju da će Islamska država, koja se reorganizuje, pokušati da ponovo preuzme kontrolu nad poljima. Ali kažu da bi mogli naći i druge načine kako bi iskoristili tu naftu u korist grupe.

"Sredinom 2000-ih, grupa koja je prethodila ISIS-u, Islamska država Iraka, otimala je naftne tankere", rekao je ekonomista Randa, Howard Shatz​, koji je izučavao finansiranje te terorističke grupe. "Danas u Siriji, ako nafta napusti naftna polja u kamionu na sjeveroistoku i ako postoji ograničena kontrola puteva od strane koalicije ili SDF-a, ISIS bi to mogao to da ponovi."

Pored malog kontingenta američkih trupa, SDF koji su podržavale SAD takođe je u toj oblasti i u ovom trenutku kontroliše proizvodnju.

Pitanja o tome kuda će tačno ići saradnja između Sjedinjenih Država i SDF-a, posebno nakon što su mnogi čelnici SDF-a optužili Washington da ih je prepustio turskim snagama, ostaju bez odgovora.

Kako su se američke trupe povukle, a turske snage napredovale, SDF je pristao da sarađuje i sa sirijskim režimom, i sa ruskim snagama, a obje zemlje su protivnici Amerike.

Ipak, zapovjednik SDF-a general Mazloum Abid​ rekao je u srijedu i četvrtak da je zainteresiran za nastavak saradnje sa Sjedinjenim Državama.

Međutim, razgovori o tome kako zaštititi naftna nalazišta prijeti da zasjeni kurdske pritužbe da je Turska, zajedno s milicijama koje podržava Turska, aktivno kršila i sporazume posrednika SAD i Rusije o okončavanju borbi.

"Turska vojska je uprkos primirju napala sela Asadija, Mišrafa i Manajer, sa velikim brojem plaćenika i svih vrsta teškog naoružanja", tweetovao je portparol SDF-a Mustafa Bali. "SDF će demonstrirati svoje pravo na legitimnu samoodbranu, a mi nismo odgovorni za kršenje sporazuma."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG