Linkovi

Izvještaj UN-a: Prijetnje “Al-Kaide” i pripadnika ISIL-a opstaju i jačaju


FILE - In this Feb. 22, 2019 file photo, U.S.-backed Syrian Democratic Forces (SDF) fighters stand guard next to men waiting to be screened after being evacuated out of the last territory held by Islamic State group militants, near Baghouz, eastern…
FILE - In this Feb. 22, 2019 file photo, U.S.-backed Syrian Democratic Forces (SDF) fighters stand guard next to men waiting to be screened after being evacuated out of the last territory held by Islamic State group militants, near Baghouz, eastern…

Snage takozvane Islamske države u Siriji i Iraku ponovo jačaju a njihove prijetnje i ideologije opstaju nakon što je 2019. godine zvanično proglašen pad ove terorističke organizacije, navodi se u nedavno objavljenom 25. izvještaju Tima za analitičku podršku i sankcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Izvještaj se odnosi na takozvanu Islamsku državu te “Al-Kaidu” i njima pridružene grupe i pojedince.

U zaključcima izvještaja se navodi da je takozvana Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), nakon gubitka teritorije, počela ponovno uspostavljanje u Siriji i Iraku, uz primjetan rast sve hrabrijih pobunjeničkih napada, pozivajući na planiranje i bjekstvo boraca ISIL-a koji se nalaze u pritvorskim jedinicama, iskorištavajući slabosti u sigurnosnom okruženju obje zemlje.

“ISIL je bio prisiljen na promjenu rukovodstva smrću Abu Bakra al-Bagdadija. Nejasno je da li će navodni Bagdadijev nasljednik Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi postati dovoljno snažna sila da vodi različite pristalice i članove. Procjenjuje se da je strateški pravac ISIL-a u pogledu administracije, propagande i regrutovanja nepromijenjen i da će naredba i kontrola između jezgra ISIL-a u konfliktnoj zoni i pripojenih pripadnika u inostranstvu biti zadržana”, navodi se u izvještaju.

Prema ovom izvještaju, smanjenje snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izazvalo je zabrinutost među državama članicama u pogledu sposobnosti sigurnosnih snaga koje su trenutno aktivne sjeveroistočno od Sirije o adekvatnoj kontroli nad zatvorenim borcima ISIL-a, kao i članovima njihovih porodica, kojih je više od 100.000.

“Mnogi uzdržavani članovi su podjednako ideološki predani i njihova sudbina je glavna briga međunarodne zajednice. Oko 2.000 stranih terorističkih boraca ostaje u pritvoru u tom području”, upozorava Tim za analitičku podršku i sankcije Vijeća sigurnosti UN-a.

Procjenjuje se da se u ovim pritvorima nalazi još nekoliko desetina muškaraca iz BiH.

Državni sud Bosne i Hercegovine do sada je, u 17 predmeta, pravosnažno osudio 26 osoba na više od 50 godina zatvora za ratovanje u Siriji. Grupi muškaraca koja je iz pritvora u Siriji u decembru 2019. godine deportovana u BiH određen je pritvor i oni se suočavaju s mogućim optužbama za terorizam.

U izvještaju UN-a se navodi da provincija Idlib, na sjeverozapadu Sirije, i dalje dominira grupama povezanim s “Al-Kaidom”, ali također je domaćin premještenim borcima ISIL-a i onima koji su povezani s njima. Dijelovi Iraka, naročito područje provincije Anbar koje graniči sa Sirijom, također predstavljaja pogodno okruženje za kretanje ISIL-ovaca.

Prijetnje “Al-Kaide” i pripadnika ISIL-a i dalje su globalne i opstaju, posebno u Afganistanu i njegovom neposrednom susjedstvu, ali i u dijelovima Afrike i jugoistočne Azije, gdje su prijetnja za sigurnost država i odgovorni su za doprinos pobunjeničkim napadima u pojedinim zemljama.

“Ostale prijetnje ISIL-a, ‘Al-Kaide’ i njihova ideologija i dalje predstavljaju izazove vladama, a uključuju pitanja vezana za potencijalni povratak žena i djece iz konfliktne zone, efikasno gonjenje vraćenih boraca, radikalizaciju u zatvorima i čekanje vala izlazaka iz zatvora u Evropi”, navodi se u izvještaju, kao i da se sada očekuje izlazak iz zatvora onih koji su osuđeni za odlaske na strana ratišta, nakon malih zatvorskih kazni od 2015. godine.

Također, kako stoji u izvještaju UN-a, drugo pitanje se tiče sposobnosti onih koji finansiraju terorizam za sakrivanje i pored sve sofisticiranijih alata namijenjenih identifikaciji i zaustavljanju sumnjivih transakcija povezanih s terorizmom.

XS
SM
MD
LG