Linkovi

Špijunska afera između Hrvatske i BiH


Cover page, special report: Salafi Muslims in Bosnia

U SOA-i su za hrvatski Nacional priznali kontakte Sigurnosno-obavještajne agencije sa pripadnicima selefijskog pokreta, no cijelu stvar pravdali "blagim odnosom BiH prema ekstremistima".

Objavljeni su novi detalji i svjedočenja o špijunskoj aferi, koja je predmet spora između BiH i Hrvatske.

Pripadnik selefijskog pokreta H. Č. u videu za portal Žurnal potvrdio da je sarađivao sa hrvatskim obavještajcima. Iz Predsjedništva BiH od Ministarstva sigurnosti zatražili su sveobuhvatnu informaciju o aferi.

Hrvatski mediji utorak prenose pisanje tjednika Nacional u kojem iz sigurnosno-obavještajne agencije tvrde kako su ispitivanja kako navode, simpatizera terorizma iz BiH, obavljali u saradnji sa OSA-om.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je o aferi dao i izjavu Tužilaštvu, je odbacio ove navode.

Pripadnik selefijskog pokreta H.Č. iz Zenice, prema navodima Žurnala, skoro četiri mjeseca sarađivao je sa hrvatskim obavještajcima.

Prilikom vrbovanja prijetili su mu zabranom ulaska u Hrvatsku, pa čak i zatvorom pod optužbom da je prijetnja za nacionalnu sigurnost. Tražili su da izradi lažni profil, na kojem će pisati hvalospjeve na račun ISIL-a, da se poveže sa određenim ljudima. Prijetili su mu porodicom. Odustao je kada su u aprilu prošle godine tražili da prenese iz Doboja ruksak oružja koje je trebao odnijeti u mesdžide, kazao je H. Č za Žurnal.

H. Č. nije jedini kojemu je, navodno, sigurnosno obaveštajna služba pristupila. Sabahudin Jašarević u Zagrebu je radio i živio 14 godina. Nikada, do oktobra prošle godine, nije imao problema sa produžavanjem boravka. No onda su ga, kaže, pozvali iz SOA-e. Tražili informacije o ratu, borcima Armije R BiH, oficirima, gdje je ko djelovao... Nakon toga je i zvanično protjeran, nikada nije saznao zbog čega.

N1 je navodi da su kontaktirali danas Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske, policijske uprave koje su izdale rješenje o protjerivanju bh. građana, no svi su ih uputili na Sigurnosno-obavještajnu agenciju koja nije odgovorila. U Hrvatskoj su odbacili navode nazvavši je besmislicom.

U SOA-i su za hrvatski Nacional priznali kontakte Sigurnosno-obavještajne agencije sa pripadnicima selefijskog pokreta, no cijelu stvar opravdali blagim odnosom BiH prema ekstremistima. Ispitivanja su, tvrde, provodili u kontaktu sa bh. obavještajnim službama.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ove navode odbacuje, hrvatske vlasti nikada nisu obavijestile BiH o osobama koje protjeruju, navodno zbog terorizma, a trebali su.

Iako hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović nije željela komentirati navodno vrbovanje bh. državljana, na insistiranje novinara, rekla je da nije u redu da privatne osobe voze automobil konzula, referirajući se na pitanje novinara kako je novinar Mato Đaković, koji se takođe spominje u pomenutoj aferi, mogao voziti auto hrvatskog konzula.

U međuvrememu reagirali su i iz Predsjedništva BiH zatraživši od Ministarstva sigurnosti BiH da u roku od tri dana dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti. Informaciju su zatražili i u Vladi RS-a.

Glas Amerike je prije dvije godine uradio dokumentarni serijal Selefije u BiH koji u pet nastavaka govori o nastanku selefijske ideologije u BiH kao i kasnijem priključivanju nekih od njih tzv. Islamskoj državi. Serijal pokazuje i medijsku manipulaciju kojoj su selefije u BiH godinama bili izloženi.

Novinar VOA jedini je koji je proveo noć u selefijskom selu Gornja Maoča.

XS
SM
MD
LG