Linkovi

Tužilaštvo BiH formiralo predmet nakon navoda o vrbovanju selefija da prenose oružje u BiH


The Court of Bosnia and Herzegovina

Državno tužilaštvo formiralo je predmet kako bi se utvrdile okolnosti koje se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH, u okviru kojeg će biti saslušan i ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Odgovor iz Tužilaštva BiH dolazi nakon što je magazin Žurnal objavio priču da su hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH u nastojanju da se potvrde navodi hrvatske predsjednice Koline Grabar Kitarović da je BiH leglo ekstremista i terorista.

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija odbacuje bilo kakvu umiješanost, tvrdeći da je riječ o neistinitim i zlonamjernim tvrdnjama. I drugi akteri koje Žurnal spominje, također, odbacuju bilo kakvu umiješanost.

Sa druge strane, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za Radio Sarajevo tvrdi da su hrvatski obavještajci namjeravali vrbovati selefije da u BiH prebace oružje.

„Pokušali su da kombinuju jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantirao kao neistinu i nebulozu”, kaže Mektić.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, u okviru ovog predmeta biće ispitane sve osobe koje su iznosile navodne i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informisano, niti su dešavanja prijavljena, prenosi BIRN BiH.

Ovo Tužilaštvo će, kako je navedeno, poduzeti aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

„Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona“, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG