Linkovi

Tužilaštvo BiH formiralo predmet nakon navoda o vrbovanju selefija da prenose oružje u BiH


The Court of Bosnia and Herzegovina
The Court of Bosnia and Herzegovina

Državno tužilaštvo formiralo je predmet kako bi se utvrdile okolnosti koje se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH, u okviru kojeg će biti saslušan i ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Odgovor iz Tužilaštva BiH dolazi nakon što je magazin Žurnal objavio priču da su hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH u nastojanju da se potvrde navodi hrvatske predsjednice Koline Grabar Kitarović da je BiH leglo ekstremista i terorista.

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija odbacuje bilo kakvu umiješanost, tvrdeći da je riječ o neistinitim i zlonamjernim tvrdnjama. I drugi akteri koje Žurnal spominje, također, odbacuju bilo kakvu umiješanost.

Sa druge strane, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za Radio Sarajevo tvrdi da su hrvatski obavještajci namjeravali vrbovati selefije da u BiH prebace oružje.

„Pokušali su da kombinuju jednu obavještajnu operaciju takvog tipa, poslije, prije svega, izjava predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja i da iz Bosne prijeti terorizam, a koje sam ja demantirao kao neistinu i nebulozu”, kaže Mektić.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, u okviru ovog predmeta biće ispitane sve osobe koje su iznosile navodne i saznanja o navedenim aktivnostima, a o kojima Tužilaštvo nije informisano, niti su dešavanja prijavljena, prenosi BIRN BiH.

Ovo Tužilaštvo će, kako je navedeno, poduzeti aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

„Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima Tužilaštvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona“, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG