Linkovi

Skoro pet mjeseci nakon izbora završeno konstituiranje zakonodavne vlasti u BiH


BH Parliament
BH Parliament

Konstituiran je državni Dom naroda a na strankama pobjednicama je sada da uspostave i izvršne vlasti u entitetu Federacija te na nivou države Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovano je novo rukovodstvo Doma te će ovim državnim zakonodavnim tijelom u narednih osam mjeseci predsjedavati iz Kluba Bošnjaka Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije - SDA).

Izetbegović je zavalio na ukazanom povjerenju te je poželio uspješan rad novoimenovanim delegatima.

Za dopredsjedavjuće su imenovani iz Kluba Hrvata Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH i iz Kluba Srba Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD).

Također, izabrani su i predsjedavajući klubova tri konstitutivnog naroda. Klubom Srba predsjedavat će Sredoje Nović (SNSD), Klubom Bošnjaka Asim Sarajlić (SDA) te Klubom Hrvata Lidija Bradara (HDZ BiH).

Do imenovanja novog rukovodstva Doma sjednicom je predsjedavao najstariji delegat, Sredoje Nović, a delegatima su danas uručena i uvjerenja o dodjeli mandata nakon čega su dali svečanu izjavu.

Današnjom sjednicom završeno je konstituiranje državne zakonodavne vlasti, imajući u vidu da je taj posao ranije završio i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG