Linkovi

Okončana finansijska blokada u FBiH: Ustrojen Dom naroda, odobren budžet za 2019.


Parlament FBiH
Parlament FBiH

Konstituiranjem Doma naroda Parlamenta FBiH i usvajanjem budžeta entiteta za 2019. okončana je blokada finansijskih tokova koja je počela sa mjesecom februarom.

Dom naroda usvojio je isti budžet koji je ranije izglasan u Predstavničkom domu a iznosi 2.65 milijardi KM. Za budžet je glasalo 49 delegata dok je jedan bio suzdržan.

Blokada finansijskih tokova nastupila je zbog nepostojanja novog saziva Doma naroda koji za normalno funkcioniranje entiteta treba da potvrdi budžet.

Federalni delegati izabrali su na sjednici u srijedu Tomislava Martinovića iz HDZ-a BiH za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, a Aljošu Čamparu iz SDA za zamjenika predsjedavajućeg.

U Domu naroda Parlamenta Federacije BiH konstituisani su delegatski klubovi iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

Za predsjedavajućeg Kluba iz reda Bošnjaka izabran je Jasmin Duvnjak (SDA), za predsjedavajućeg Kluba iz reda Hrvata izabran je Ivo Tadić (HDZ), dok Klub Srba još uvijek nije izabrao predsjedavajućeg.

Činom konstituranja Doma naroda završena je uspostava zakonodavnog stuba vlasti u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG