Linkovi

Sjeverno od Bakhmuta, još jedna ključna bitka testira odbranu Ukrajine


Damaged building is seen in a village near the frontline town of Kreminna
Damaged building is seen in a village near the frontline town of Kreminna

Iz male, neupadljive kuće u teško bombardovanom selu na istoku Ukrajine, Andrii "Tuman", koji ima svoj pozivni znak što znači "magla", komanduje svojim bataljonom danonoćno da zadrži sve intenzivnije ruske napade.

Ono što su ukrajinske snage dugo opisivale u gradu Bakhmut također se odvija na sjeveru u regiji Lugansk - više ruskih trupa, oružja i agresivne taktike za koje se Moskva nada da će dovesti do prijeko potrebnog proboja.

Liječnici koji su izvještavali Tumana opisali su teške žrtve posljednjih sedmica, što je još jedan dokaz da žestoki rat duž fronta koji se proteže preko istočne i južne Ukrajine ima visoku cijenu za obje strane.

Tutnjava granatiranja iz daljine je stalna pozadina dok vojnici jure kroz selo na oklopnim transporterima, dok u njegovoj bazi - čiji su prozori zamračeni - Tuman poziva koordinate za artiljerijske udare.

"Od početka februara, oni (Rusi) su izveli oko 40 do 50 pokušaja napada", rekao je 45-godišnjak Reutersu između prenošenja poruka preko svog radija.

"Sve smo ih odbacili", dodao je komandant, koji se predstavlja kao Ičkerijanac, koristeći istorijski naziv za južnu oblast Rusije, Čečeniju, gdje se borio u dva rata. On odbacuje kontrolu Moskve nad teritorijom.

Tuman, zdepasta figura s tankom bradom, boji se da bi se pokret kliješta kojim ruske snage pokušavaju u Bakhmutu opkoliti odbranu ukrajinskih trupa mogao ponoviti, u većem obimu, u njegovom sektoru fronta.

Rekao je da su Rusi nedavno promijenili pravac napada, očigledno s namjerom da krenu putem za Lyman - grad pod ukrajinskom kontrolom koji se nalazi zapadno od Kremine, formirajući tako vrh kliješta.

Čini se da je na dnu pokušaja opkoljavanja Soledar, što znači da bi područje daleko veće od Bakhmuta bilo ranjivo. Ovo bi moglo omogućiti Rusiji da ubrza na zapadu nakon što je mjesecima praktično zaglavila.

"Ovo je drugi glavni pravac (poslije Bakhmuta) koji je veoma interesantan neprijatelju, jer ako dođu do Limana, onda dalje, tu su Kramatorsk i Slavjansk", rekao je on.

"To će predstavljati prijetnju 'klješta', zbog čega se pokušavaju tako žestoko boriti za ovo područje - ovo nije ništa manje važno od Bakhmuta."

Ukrajinski vojnik hoda ulicom u selu u blizini grada Kremine na liniji fronta
Ukrajinski vojnik hoda ulicom u selu u blizini grada Kremine na liniji fronta

OFANZIVE I KONTRA-OFANZIVE

Neki analitičari su rekli da, iako je to možda namjera Moskve, sumnjaju u njenu sposobnost da to izvede s obzirom na poteškoće koje je Rusija imala u osvajanju praktično napuštenog i teško razrušenog grada Bakhmuta.

"Zaista postoji povećanje aktivnosti i oni (Rusi) pokušavaju da se kreću prema Lymanu - uspjeli su napredovati 4 km u februaru", rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleksandr Musiyenko.

"Neprijatelju bi bilo potrebno mnogo snaga da zauzme ovu liniju (Sloviansk-Kramatorsk-Kostiantynivka) i stoga mislim da je to malo vjerovatno, s obzirom na gubitke koje ruske trupe već trpe", dodao je.

Predsjednik Vladimir Putin je jednogodišnju invaziju Moskve na Ukrajinu predstavio kao odbrambeni otpor protiv onoga što on vidi kao neprijateljskog Zapada koji želi da se proširi na teritorije kojima je historijski vladala Rusija.

Zapad i Kijev odbacuju njegovo opravdanje za rat za koji kažu da je otimanje zemlje koje je ubilo desetine hiljada ljudi, opustošilo gradove i primoralo milione da pobjegnu.

Tumanov 110. bataljon aktivan je na teritoriji koju su zauzeli Rusi nakon što je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine i koju su ukrajinske snage ponovo zauzele u kontraofanzivi prošle jeseni.

Znakovi borbi i naknadnih artiljerijskih duela su posvuda. Kuće i prodavnice su razbijene, izgorela vojna vozila su zatrpana okolnim šumama, a topovi glasno pucaju na ruske položaje na severoistoku.

Rusija je ostvarila samo postepeni napredak oko Bakhmuta, koji pokušava da osvoji osam mjeseci, i dalje na sjever.

Tuman je rekao da vjeruje da su jači napadi u februaru vjerovatno predstavljali rusku ofanzivu, koju su zapadni vojni stručnjaci očekivali već tokom zime.

Oleksandr, komandant jedinice u Tumanovom bataljonu koja se bori protiv Rusa u rovovima na liniji fronta, takođe je doživio eskalaciju prošlog mjeseca.

"Oni snažno guraju. Bacaju minobacačke bombe na nas", rekao je 50-godišnjak Reutersu u utorak, opisujući Ruse koji napreduju u timovima sa još jednim talasom iza da ih zamijene ako poginu.

"Noću uvijek napadaju pješice, a mi sjedimo, gledamo kroz termo naočare i pucamo u njih."

Bataljon je postepeno povećavao svoju snagu, dodajući timove dronova i nešto teškog naoružanja, uključujući tenkove, i dok je moral i dalje visok, a Tuman popularan vođa, komandanti također govore o rastućem umoru.

"Iskreno da vam kažem, zaista smo iscrpljeni", rekao je Serhii Pavlovych, 43, zamjenik komandanta zadužen za psihološku podršku. "To je jedini ozbiljan problem do sada. Motivacija je veoma visoka."

Što se tiče pokušaja Ukrajine da preuzme inicijativu, Tuman smatra da bi kontraofanziva uskoro mogla doći. Toplije vrijeme pretvorilo je tragove u blato na mnogim mjestima, zaglavilo teška vozila.

"One (ukrajinske vlasti) pripremaju mnogo rezervnih bataljona i oni će biti uključeni u kontraofanzivu", rekao je Tuman. "Ovo je proljeće i vrijeme nije baš povoljno... tako da vjerujem da će u aprilu doći."

FORMIRAN U RATU

Tumanov odrasli život zasjenjen je sukobima. Rekao je da je učestvovao u oba rata 1990-ih između ruskih trupa i separatista nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Povukao se iz ukrajinskih oružanih snaga 2007. godine, ali se ponovo pridružio 2014. kada su se separatisti koje podržava Rusija preselili u istočnu Ukrajinu. Teško je ranjen u eksploziji 2020. godine, ali se prijavio za službu nakon što je počela invazija u punom obimu.

Tuman, koji je musliman, izgubio je jednu od svoje tri žene u neprijateljstvima u blizini glavnog grada Kijeva na početku invazije. Njegov jedini sin, koji je imao 21 godinu, takođe je poginuo u borbama u sjevernom gradu Sumi.

Njegova motivacija dolazi od osvete Rusima i podrške svom bataljonu od nekoliko stotina vojnika. On je odbio da precizira sa koliko je trupa komandovao ali je dozvolio da Reuters provede dva dana prateći njega i njegove trupe.

U drugoj prostoriji njegove baze, dvojica muškaraca sjedila su iza laptopa i pratila snimke uživo koje se šalju sa dronova koji gledaju na ruske položaje. Oni to koriste da prepoznaju neprijateljske prijetnje i gađaju ih artiljerijom.

U okolnoj šumi, na zemljanom putu prema liniji fronta udaljenoj nekih 8 km, ekipa medicinske evakuacije od dva člana čekala je vojnika ranjenog u borbama da im ga dovedu njegovi drugovi.

Mihajlo Anest, 35-godišnji medicinar, rekao je da su najžešće borbe bile u februaru, kada je u jednom danu ranjeno čak 20 vojnika iz bataljona.

„Ima mnogo artiljerijske i minobacačke vatre“, rekao je on.

Reuters je u ponedeljak video pet ranjenih vojnika koji su dovezeni sa fronta, od kojih dvojica površno. Bolničar je u kombiju hitne pomoći stabilizirao vojnika sa ranama od gelera desne noge prije nego što ga je odvezao u obližnju kliniku.

Tuman je rekao da mu je potrebno više artiljerijske vatrene moći, uključujući municiju, i višecijevni raketni bacači kako bi održao pritisak na Ruse.

Za sada se čini da artiljerija drži ključ za odbranu položaja i pribijanje neprijatelja za obje strane.

„Moji momci su se svađali mesecima“, razmišljao je. „Umiru a ne vide nijednog Rusa, jer su svi bili pogođeni artiljerijom“.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG