Linkovi

Sjeverna Makedonija: U drugom krugu Pendarovski i Davkova


Stevo Pendarovski i Gordana Silijanovska Davkova (Foto: slobodnaevropa.mk)
Stevo Pendarovski i Gordana Silijanovska Davkova (Foto: slobodnaevropa.mk)

U Sievernoj Makedoniji završen je prvi krug predsjedničkih izbora. Državna izborna komisija (DIK) je objavila da Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom, vodi sa osvojenih 24.916 glasova. Podaci su saopšteni na osnovu prebrojanih 9,21% listića.

Kako je navela Državna izborna komisija sledi kandidatkinja opozicione koalicije na čelu sa VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova sa 22.226 glasova.

Državna izborna komisija (DIK) saopštila je da je pola sata prije zatvaranja biračkih mjesta glasalo 39,7 odsto birača i da nisu prijavljene značajnije nepravilnosti.

Građani su se opredjeljivali između tri predsednička kandidata Blerima Reke, koga su predložile Alijansa za Albance i Besa, dvije opozicione partije Albanaca. Druga na listi je Gordane Siljanovske-Davkove, iza koje stoji opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE, a treći je Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom.

Gordana Siljanovska-Davkova, Blerim Reka, Stevo Pendarovski (Foto: RFE/RL
Gordana Siljanovska-Davkova, Blerim Reka, Stevo Pendarovski (Foto: RFE/RL

Za pobjedu u prvom krugu potrebna je većina glasova od ukupnog broja glasača, odnosno oko 904.000. Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji većinu, u drugi krug koji je zakazan za 5 maj, prolazi dvoje kandidata sa najviše glasova. Pobjednik će biti onaj koji osvoji više glasova, ukoliko na glasačka mjesta, izađe više od 40 procenta upisanih u glasača.

Ako i u drugom krugu niko od kandidata ne dobije potreban broj glasova izbori se ponavljaju.

Prema anketi sprovedenoj između 8. i 14. aprila, Siljanovska-Davkova ima podršku 38,3 odsto birača, a Pendarovski 33,2 odsto. Treći kandidat Blerim Reka imao je podršku 12,6 odsto glasača i dvije etničke albanske stranke.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG