Linkovi

Trump čestitao Sjevernoj Makedoniji članstvo u NATO


Zastave Sjeverne Makedonije i NATO, Foto: video grab
Zastave Sjeverne Makedonije i NATO, Foto: video grab

Predsjednik SAD Donald Trump čestitao je premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu na ratifikaciji i primjeni dogovora iz Prespe uz ocjenu da je to najveće dostugnuće na Balkanu od Dejtonskog sporazuma.

"Sjeverna Makedonija je veliki partner SAD. Radujemo se što ćemo moći da vas dočekamo kao našeg 30. saveznika u Sjevernoatlantskoj alijansi i da nastavimo naš zajednički posao na obezbjeđivanju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu", naveo je Trump.

U pismu koje je prenijela makedonska vlada, Trump navodi da Prespanski dogovor "svjedoči o hrabrom liderstvu" Zaeva koji je, kakoje ocijenio, zajedničkim naporom s grčkom kolegom Aleksisom Ciprasom u rješavanju spora oko imena, obezbjedio stabilniju i prosperitetniju budućnost, ne samo za njihove zemlje, već i za cijeli region.

Američki predsjednik je Zaevu čestitao na liderstvu i posvećenosti da dovede proces do njegog kraja, od pregovora preko ratifikacije, pa sve do potpune implementacije Prespanskog dogovora i poručio da će njegova zemlja "sada zauzeti mjesto koje joj pripada u Sjevernoatlantskoj alijansu kao Republika Sjeverna Makedonija".

Trump je izrazio nadu da će dogovor iz Prespe kojim je riješen višedecenijski makedonsko-grčki spor "poslužiti kao inspiracija drugim državama u regionu".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG