Linkovi

Sjeverna Koreja ponovo lansirala rakete i kritikovala Južnu Koreju


People watch a TV news program reporting about North Korea's firing projectiles with a file image of North Korean leader Kim Jong Un at the Seoul Railway Station in Seoul, South Korea, Friday, Aug. 16, 2019.
People watch a TV news program reporting about North Korea's firing projectiles with a file image of North Korean leader Kim Jong Un at the Seoul Railway Station in Seoul, South Korea, Friday, Aug. 16, 2019.

Sjeverna Koreja lansirala je novu turu projektila prema moru sa svoje istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje. Posljednji potez Pjongjanga očigledan je izliv bijesa zbog nastavka održavanja vojnih vježbi SAD i Južne Koreje.

Sjever je ispalio dva projektila iz pokrajine Gangvon u sjeveroistočnom dijelu Sjeverne Koreje, sudeći po saopštenju Združenog generalštaba južnokorejske vojske. U saopštenju se ne daje više detalja, ali se kaže da je vojska Južne Koreje u stanju pripravnosti zbog mogućih dodatnih lansiranja.

Sjeverna Koreja izvela je šest lansiranja u poslednje tri nedjelje. U kombinaciji sa serijom agresivnih izjava upućenih Južnoj Koreji, lansiranja označavaju povratak na provokativnije stajalište Sjeverne Koreje, koja je odbila da održi razgovore sa Seulom ili Washingtonom.

Iako nije jasno šta je Sjeverna Koreja lansirala u petak, drugi nedavni testovi vršeni su sa kratkodometnim balističkim raketama za koje se čini da su dizajnirane da izbjegavaju američko-južnokorejsku protivraketnu odbranu.

Sjevernoj Koreji je rezolucijama Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija zabranjena bilo kakva aktivnost u vezi sa balističkim raketama. Ali, predsjednik SAD Donald Trump kaže da "nema problem" sa probama raketa, dodajući da one ne mogu da dosegnu do SAD.

Prošle nedjelje, Trump je rekao da mu je sjevernokorejski lider Kim Jong Un ponudio "malo izvinjenje" zbog lanisranja i da je obećao da će ih obustaviti čim se okonča aktuelna runda vojnih vježbi SAD - Južna Koreja.

Ova runda vežbi trebalo bi da se završi 20. avgusta.

Sjeverna Koreja je prigovarala da su vježbe agresivne. Lideri vojske SAD kažu da su vježbe defanzivne i neophodne da bi se očuvala pripravnost.

Trump je prošle nedjelje vežbe nazvao "besmislenim i skupim", ali je rekao da je odobrio ovu rundu jer ona pomaže pripreme za "južnokorejsko preuzimanje u različitim oblastima".

"Dopada mi se jer bi to trebalo da se dogodi", rekao je Trump.

Aktuelne vježbe osmišljene su kao dio testiranja sposobnosti Sjeverne Koreje da preuzme operacionu kontrolu od SAD u slučaju rata.

Iako su vježbe smanjene i preimenovane u pokušaju da se očuva ideja održavanja razgovora, Sjeverna Koreja i dalje nije zadovoljna i želi da se vejžbe potpuno obustave.

Sjeverna Koreja veći dio svog bijesa usmerila je prema svom južnom susjedu.

U petak, sjevernokorejska zvanična novinska agencija KCNA nasrnula je na južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina, nazivajući ga "drskim momkom" i "smiješnim čovjekom".

"Nemamo šta više da pričamo sa južnokorejskim vlastima, niti imamo namjeru da sjednemo sa njima ponovo", kaže se u saopštenju u kome je citiran portparol poluzvaničnog Komiteta za mirno ujedinjenje zemlje.

Ti komentari dolaze dan nakon što je predsjednik Moon obećao da će raditi na ujedinjenju dvije Koreje do 2045. - što je smio prijedlog za lidera koji bi trebalo da napusti dužnost 2022.

Moon i Kim sastali su se tri puta tokom 2018., obećavajući da će započeti novu eru međukorejskih odnosa. Ti razgovori su naknadno propali, uslijed sjevernokorejskih pritužbi zbog nastavka vojne saradnje između Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

U svom govoru, na godišnjicu japanske predaje u Drugom svjetskom ratu, Moon je insistirao na tome da će ujedinjena Koreja postati svjetska sila i da će na kraju nadmašiti japansku ekonomiju.

Sjeverna Koreja nije djelovala impresionirano. KCNA je u petak nazvala Moonove riječi "glupavim komemorativnim govorom".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG