Linkovi

SAD ipak zabrinute zbog sjevernokorejskih raketnih testova


Sjevernokorejski raketni test
Sjevernokorejski raketni test

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u utorak da je zabrinut zbog sjevernokorejskih raketnih testova posljednjih nedjelja, uprkos tome što je predsjednik Donald Trump pokušao da umanji njihov značaj.

"Volio bih kada ne bi lansirali rakete", rekao je Pompeo za televiziju CBS News

Sjeverna Koreja je od kraja prošlog mjeseca šest puta testirala rakete kratkog dometa zbog, kako je rekao sjevrnokorejski lider Kim Jong Un, zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi koje Pjongjang smatra prijetnjom.

Dvije rakete, koje su ispaljene prošlog petka, letjele su 230 kilometara i mogle su da dosegnu Južnu Koreju i američke snage stacionirane u toj zemlji.

Arhiv - Kim Jong Un i Donald Trump
Arhiv - Kim Jong Un i Donald Trump

Kim je rekao da bi pregovori o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama mogli da se nastave po okončanju vojnih vježbi krajem mjeseca, ali je odbacio mogućnost novih razgovora sa Južnom Korejom.

Trump je takođe izrazio nezadovoljstvo situacijom na Korejskom poluostrvu, ali ne zbog sjevernokorejskih raketnih testova, već zbog troškova vojnih vežbi sa Seulom.

Na pitanje da prokomentariše raketne testove, Trump je novinarima rekao: "Ja nemam problem sa tim. To su rakete kratkog dometa".

Prethodno je rekao da mu je Kim poslao "veoma lijepo pismo" sa "malim izvinjenjem" zbog raketnih proba.

Mike Pompeo u studiji televzije CBS News
Mike Pompeo u studiji televzije CBS News

Trumpov državni sekretar je u intervjuu za CBS News priznao je da se Sjedinjene Države i Severna Koreja "nisu vratili za pregovarači sto onoliko brzo koliko se administracija nadala", ali da je Washington bio svjestan da će biti "prepreka" u pregovorima.

"Nadamo se da će se predsjedavajući Kim vratiti za sto da bi dobio bolji ishod od zadržavanja nuklearnog arsenala. To bi bilo bolje za sjevernokorejski narod i za svijet", naglasio je Pompeo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG