Linkovi

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u Rusiji. SAD upozoravaju da ne prodaje oružje


Sjevernokorejski diktator u Rusiju je stigao oklopnim vozom.
Sjevernokorejski diktator u Rusiju je stigao oklopnim vozom.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un stigao je u Rusiju, rekao je izvor Reutersu u utorak, radi, kako je Kremlj rekao, sveobuhvatnog razgovora s predsjednikom Vladimirom Putinom usred upozorenja Washingtona da se ne bi trebali dogovarati o sporazumu o oružju.

Kim je u nedjelju otputovao iz Pjongjanga za Rusiju svojim privatnim vozom, izvještavaju u utorak državni mediji Sjeverne Koreje, u pratnji visokih zvaničnika industrije naoružanja i vojnih zvaničnika.

Ruski izvor sa saznanjima o putovanju rekao je Reutersu da je Kim stigao u Rusiju u utorak ujutro, napuštajući svoj voz da se sastane sa lokalnim zvaničnicima u Khasanu, glavnom željezničkom čvorištu za ruski Daleki istok, prije nego što je nastavio dalje.

O Kimovom dolasku u utorak je izvijestila i ruska državna televizija Rossiya 1, na kojoj je prikazan voz za koji se tvrdi da je vozio sjevernokorejskog lidera koji prelazi most.

Kim ne putuje često u inostranstvo, napravio je samo sedam putovanja iz svoje zemlje i dva puta je prešao međukorejsku granicu za svojih 12 godina na vlasti. Četiri od tih putovanja bila su u glavnom političkom savezniku Sjevera, Kini.

"To će biti puna posjeta", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Biće pregovora između dvije delegacije, a nakon toga, ako bude potrebno, čelnici će nastaviti komunikaciju u formatu jedan na jedan."

Razgovori bi mogli uključivati i humanitarnu pomoć Sjevernoj Koreji i rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a nametnute Pjongjangu, rekli su ruski zvaničnici.

Američki zvaničnici, koji su prvi rekli da je posjeta neizbježna, rekli su da pregovori o oružju između Rusije i Sjeverne Koreje aktivno napreduju i da će Kim i Putin vjerovatno razgovarati o tome da Rusiji daju oružje za rat u Ukrajini.

Putin je doputovao u Vladivostok u ponedeljak, javila je ruska novinska agencija TASS. On je prisustvovao plenarnoj sjednici Istočnog ekonomskog foruma, koja traje do srijede.

Peskov je rekao da će njegov sastanak s Kimom uslijediti nakon foruma i da nije planirana konferencija za novinare lidera, prenose ruske novinske agencije.

Nema potvrde o lokaciji sastanka niti da li će Kim prisustvovati ekonomskom forumu.

Kimov voz je krenuo dalje na sjever u Amursku regiju, rekao je neimenovani ruski zvaničnik, a moguće je da će razgovarati s Putinom na tamošnjem kosmodromu Vostochny.

Pjongjang i Moskva negirali su da će Sjeverna Koreja isporučivati oružje Rusiji, koja je potrošila ogromne zalihe oružja u više od 18 mjeseci rata.

Washington i njegovi saveznici izrazili su zabrinutost zbog nedavnih znakova bliže vojne saradnje između Rusije i nuklearno naoružanog Sjevera. Biće to drugi Kimov samit sa Putinom, nakon što su se sreli 2019. na njegovom poslednjem putovanju u inostranstvo.

Peskov je rekao da će nacionalni interesi Rusije diktirati njenu politiku.

"Kao što znate, u realizaciji naših odnosa sa susjedima, uključujući Sjevernu Koreju, važni su nam interesi naše dvije zemlje, a ne upozorenja iz Vašingtona", rekao je Peskov, prenijeli su ruski mediji.

DELEGACIJA ZVANIČNIKA ODBRANE

Sastav Kimove delegacije, uključujući vrhunsku odbrambenu industriju i vojna pitanja, uz značajno prisustvo direktora Odjeljenja za industriju municije Jo Chun Ryonga, sugerira program za saradnju u odbrambenoj industriji, kažu analitičari.

"Prisustvo Jo Chun Ryonga ukazuje na to da će Sjeverna Koreja i Rusija zaključiti neku vrstu sporazuma o kupovini municije", rekao je Michael Madden, stručnjak za rukovodstvo Sjeverne Koreje u Washingtonskom centru Stimson.

Kim bi mogao ponuditi artiljerijske metke iz svojih velikih zaliha, što bi moglo popuniti ruske sposobnosti u kratkom roku, ali pitanja o kvalitetu municije mogu ograničiti ukupni utjecaj, kažu vojni analitičari.

Južnokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Chang Ho-jin, bivši ambasador u Rusiji, rekao je da bi bilo u interesu Moskve da razmotri svoju međunarodnu poziciju nakon sukoba u Ukrajini i zapamti da je pomogla formiranju trenutnog režima neširenja oružja.

"Vojna saradnja bi predstavljala kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti, šta god (Rusija) učinila sa Sjeverom", rekao je on.

Washington je u ponedjeljak obnovio svoja upozorenja Pjongjangu da Rusiji ne prodaje oružje koje bi se moglo koristiti u ratu u Ukrajini, pozivajući Sjever da se pridržava obećanja da neće isporučivati ili prodavati oružje Rusiji.

Američki State Department je rekao da svaki transfer oružja iz Sjeverne Koreje u Rusiju krši rezolucije Vijeća sigurnosti, koje zabranjuju sve takve transakcije sa Sjevernom Korejom.

Sjeverna Koreja je jedna od rijetkih zemalja koja je otvoreno podržala Rusiju od invazije na Ukrajinu prošle godine, a Putin je prošle sedmice obećao da će "planski proširiti bilateralne veze u svim aspektima udruživanjem napora".

U upečatljivom prikazu, Kim je napravio lični obilazak izložbe oružja za ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua kada je posetio Pjongjang u julu, a Šojgu je salutirao kada su zabranjene balističke rakete projurile na vojnoj paradi.

Rusija je, zajedno s Kinom, glasala za usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti još 2017. kojom se Pjongjang kažnjava zbog lansiranja balističkih projektila i nuklearnih proba.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG