Linkovi

Zašto Kim Jong Un razvija mornaricu?


Severnokorejski lider Kim Jong Un na svečanom testiranju podmornice (Foto: KCNA via Reuters)
Severnokorejski lider Kim Jong Un na svečanom testiranju podmornice (Foto: KCNA via Reuters)

Sjeverna Koreja je u prethodnih godinu dana krenula da ojačava mornaricu novim nuklearnim oružjem, uključujući podvodni dron, ratne brodove i prvu operativnu raketnu podmornicu, predstavljenu u petak.

Mornarica Sjeverne Koreje je historijski bila mala u odnosu na kopnene snage zemlje, a nalazila se u sjenci brzo razvijajućeg programa balističkih raketa.

Sada je sjevernokorejski lider Kim Jong Un rekao da će mornarica igrati ključnu ulogu u nuklearnom programu, a analitičari kažu da bi to također moglo da obezbijedi podršku među mornaričkim komandantima i podstakne nacionalni ponos.

„Donedavno se činilo da Kim uglavnom zanemaruje pomorske nuklearne programe”, rekla je Ankit Panda iz američke organizacije Carnegijeva zadužbina za međunarodni mir. „Korejska narodna mornarica vjerovatno je pozdravila nedavno preusmjeravanje pažnje na pomorske nuklearne sposobnosti”.

Koliko je velika sjevernokorejska mornarica?

Mornaričke snage Korejske narodne armije (KPANF) imaju oko 470 površinskih plovila, u šta spadaju raketni brodovi, torpedni čamci, mali patrolni brodovi i čamci za vatrenu podršku, prema Bijeloj knjizi južnokorejske vojske iz 2022. godine.

Ima oko 70 podmornica, uključujući plovila klase Romeo dizajna iz sovjetskog doba, i male podmornice.

Mornarica također ima oko 40 pomoćnih i 250 desantnih brodova.

Nova sjevernokorejska podmornica. (Foto: KCNA via Reuters)
Nova sjevernokorejska podmornica. (Foto: KCNA via Reuters)

Mornarica je podijeljena na dvije komande flote koje pokrivaju istočnu i zapadnu obalu zemlje, a oko 60 odsto snaga nalazi se južno od Pjongjanga, navodi se u Bijeloj knjizi.

„Pomorske snage Sjeverne Koreje imaju kapacitet da izvrše iznenadni napad u bilo kom trenutku”, navodi isti izvor. „Međutim, njen kapacitet za operacije u dubokom moru je ograničen jer se snage prvenstveno sastoje od malih, brzih plovila.”

Koje oružje ima mornarica?

U martu i aprilu Sjeverna Koreja je testirala, kako je saopšteno, podvodno oružje bez posade sa nuklearnom sposobnošću.

Nazvan „Haeil” ili cunami, novi sistem dronova ima za cilj da izvrši skrivene napade u neprijateljskim vodama i uništi pomorske udarne grupe i glavne operativne luke podvodnom eksplozijom, javili su državni mediji.

Analitičari su rekli da je operativni koncept oružja sličan ruskim nuklearnim torpedima Posejdon, novoj kategoriji oružja za odmazdu koje je namijenjeno stvaranju destruktivnih, radioaktivnih eksplozija u priobalnim oblastima.

Međutim, u izvještaju organizacije „38 North” sa sjedištem u Washingtonu navodi se da su sporost oružja i ograničeni domet učinili da je značajno inferiornije u odnosu na postojeće sjeverne nuklearne balističke i krstareće rakete u smislu vremena stizanja do cilja, preciznosti i smrtonosnosti.

U augustu je Kim nadgledao novu korvetu klase Amnok - patrolni brod - za koji su državni mediji objavili da je sposoban da ispaljuje krstareće rakete sa nuklearnim oružjem.

Podmornica je nazvana Heroj Kim Kun. (Foto: KCNA VIA KNS / AFP)
Podmornica je nazvana Heroj Kim Kun. (Foto: KCNA VIA KNS / AFP)

„Uprkos činjenici da je većina oružja i senzora na brodu veoma zastarjela u poređenju sa zapadnim ili azijskim dizajnom, to je veliki korak naprijed za Sjevernu Koreju”, navodi se u analizi specijalizovanog stranice Naval News, opisujući sposobnost nuklearnih projektila na plovilu kao faktor koji može da promijeni odnos snaga

Sjeverna Koreja je u petak saopštila da je lansirala svoju prvu operativnu „taktičku nuklearnu napadnu podmornicu” i dodijelila je istočnoj floti.

Čini se da je brod modifikovana podmornica klase Romeo sa 10 lansirnih cijevi, najvjerovatnije naoružana balističkim projektilima i krstarećim projektilima.

Južnokorejski zvaničnici rekli su da izgleda da nova podmornica možda nije u potpunosti funkcionalna, ali nisu precizirali.

Kao i nuklearni dron, njena upotreba u ratu može biti ograničena u poređenju sa snažnijim raketama Sjeverne Koreje na kopnu, kažu analitičari.

„Njihove podmornice jednostavno neće moći da prežive kao njihove kopnene snage”, rekao je Vann Van Diepen, bivši stručnjak za oružje američke vlade koji radi sa organizacijom „38 North”. „I biće im teško da rasporede dovoljno projektila na moru da naprave veliku razliku.”

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG