Linkovi

Bijela kuća: Putin i Kim razmjenjuju pisma, Rusija traži municiju


Sjevrernokorejski lider Kim Jong Un rukuje se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom susreta u Rusiji, 26. april 2019.
Sjevrernokorejski lider Kim Jong Un rukuje se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom susreta u Rusiji, 26. april 2019.

Bijela kuća saopštila je u srijedu da su, prema američkim obavještajnim podacima, ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Un razmijenili pisma, dok Rusija pokušava da u Sjevernoj Koreji nabavi municiju za rat u Ukrajini.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby iznio je detalje najnovijih obavještajnih podataka nekoliko nedjelja nakon što je iz Bijele kuće saopšteno da je ruski ministar odrbane Sergej Šojgu tokom nedavne posjete Pjongjangu tražio od sjevernokorejskih zvaničnika da povećaju prodaju municije Moskvi.

Kirby je rekao da Rusija traži dodatnu artiljerijsku municiju i drugu opremu da bi ojačala ruski odbrambeni sektor.

Dodao je da su pisma bila više "površna", ali da napreduju razgovori Moskve i Pjongjanga o prodaji oružja. Lideri su razmijenili pisma poslije Šojguove posjete, rekao je Kirby.

Administracija predsjednika Joea Bidena više puta je ustvrdila da Kremlj zavisi od Sjeverne Koreje, ali i Irana, kada je riječ o oružju koje mu je potrebno da vodi rat protiv Ukrajine. Sjeverna Koreja i Iran su uglavnom izolovani na međunarodnoj sceni zbog nuklearnih programa i kršenja ljudskih prava.

Iz Bijele kuće je u martu saopšteno da prikupljeni obavještajni podaci pokazuju da Rusija pokušava da sklopi dogovor sa Sjevernom Korejom o razmjeni hrane za oružje. U okviru dogovora, Moskva bi poslala potrebne zalihe hrane i druge potrepštine, u zamjenu za municiju iz Pjongjanga.

Krajem prošle godine, američki zvaničnici saopštili su da su utvrdili da je plaćenička grupa Wagner preuzela pošilju oružja iz Sjeverne Koreje da bi pomogla svojim snagama koje su se u Ukrajini borile u ime Rusije.

Sjeverna Koreja i Rusija su više puta odbacije američke navode o oružju. Međutim, Sjeverna Koreja je podržala Rusiju u ratu u Ukrajini, navodeći da je "hegemonistička politika" Zapada primorala Moskvu da preduzme vojnu akciju da zaštiti svoje bezbjednosne interese.

XS
SM
MD
LG